Παρά τη μείωση κατά 8,3% στον κύκλο εργασιών, η εταιρεία παραμένει στην κορυφή της αγοράς οικιακών συσκευών – Προτεραιότητα στον εντοιχισμό, σταθερή ζήτηση για φούρνους και πλυντήρια
Στα 175 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών της BSH Οικιακές Συσκευές στην ελληνική αγορά για το 2024, καταγράφοντας πτώση 8,3% σε σύγκριση με το 2023. Παρόλα αυτά, η εταιρεία διατηρεί ηγετικό μερίδιο στην κατηγορία των μεγάλων συσκευών, φτάνοντας περίπου το 32% σε αξία.
Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, Γιάννη Γρατσώνη, και τον CFO Γιώργο Φενδάκη, η πτώση οφείλεται κυρίως στη σύγκριση με τις ενισχυμένες πωλήσεις των προηγούμενων ετών λόγω του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Αν αφαιρεθεί η επίδραση του προγράμματος, οι καθαρές πωλήσεις του 2024 εμφανίζουν ανοδική πορεία.
Πού ενισχύθηκαν οι πωλήσεις
Θετικά κινήθηκαν οι περισσότερες κατηγορίες:
-
Πλυντήρια πιάτων: +11%
-
Φροντίδα ρούχων (στεγνωτήρια, πλυντήρια): +8%
-
Μικροσυσκευές κουζίνας – σκούπες: +7%
-
Μαγείρεμα (φούρνοι, εστίες, απορροφητήρες): +3%
Η μόνη κατηγορία με σημαντική πτώση ήταν η ψύξη, με απώλειες 38%, κάτι που η εταιρεία είχε προβλέψει.
Η στρατηγική αποχώρηση των Siemens
Σημαντική αλλαγή για την BSH ήταν η διακοπή της διάθεσης των λευκών συσκευών Siemens στην Ελλάδα και την Κύπρο, από τον Οκτώβριο του 2024. Ο κ. Γρατσώνης ξεκαθάρισε πως η τεχνική υποστήριξη συνεχίζεται κανονικά, ενώ η απώλεια έχει ήδη απορροφηθεί εμπορικά.
Προβλέψεις για το 2025
Για το 2025, η εταιρεία εκτιμά πως ο όγκος πωλήσεων θα έχει μικρή αύξηση, ωστόσο η μέση τιμή ανά προϊόν αναμένεται να μειωθεί, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται προς πιο προσιτές λύσεις. Αυτό σημαίνει πως σε αξία, ο συνολικός τζίρος θα παραμείνει στα ίδια ή ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το 2024.
Ο συνολικός στόχος στις μεγάλες συσκευές τοποθετείται στα 560 εκατ. ευρώ, έναντι 570 εκατ. το 2024, με έμφαση στο μαγείρεμα και τον εντοιχισμό, αλλά και ενίσχυση στις πωλήσεις στεγνωτηρίων και πλυντηρίων πιάτων.
Παγκόσμια εικόνα και επενδύσεις
Ο όμιλος BSH έκλεισε το 2024 με παγκόσμιο τζίρο 15,3 δισ. ευρώ (+7,5%). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις προήλθαν από τη Βόρεια Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο, και τις αναδυόμενες αγορές (Ινδία, Μέση Ανατολή, Αφρική). Μικρή πτώση καταγράφηκε στην Ευρώπη και την Κίνα.
Η εταιρεία επένδυσε 835 εκατ. ευρώ στην Έρευνα και Ανάπτυξη (5,5% του παγκόσμιου τζίρου), δίνοντας έμφαση στην ψηφιοποίηση και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Το σύνολο των επενδύσεων άγγιξε το 3,4% του συνολικού κύκλου εργασιών.
Τι λένε για τους δασμούς των ΗΠΑ
Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις των νέων αμερικανικών δασμών, ο CFO Γιώργος Φενδάκης σημείωσε πως είναι νωρίς για σαφή εκτιμήσεις, ωστόσο η εταιρεία διατηρεί ευελιξία και επενδύει στη διαρκή επιμόρφωση των εργαζομένων ώστε να ενισχυθεί η προσαρμοστικότητά της σε αλλαγές της αγοράς.