Δραματική η κατάσταση στα ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα σε επίπεδο υγειονομικών συνθηκών αλλά και ασφάλειας. Όσα καταγγέλλει στο NEWS 24/7 πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας εξωτερικών φρουρών φυλακών, Γιώργος Κωστίκας.
Τεράστια είναι τα προβλήματα στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας λόγω των ελλείψεων σε επίπεδο προσωπικού αλλά και της λειψανδρίας που εντείνεται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Την Πέμπτη, οι Εξωτερικοί Φρουροί Καταστημάτων Κράτησης εξέδωσαν ανακοίνωσε με τον χαρακτηριστικό τίτλο, “Black Friday στην Εξωτερική Φρουρά Κορυδαλλού”.
Όπως ανακοίνωνε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης:
“Black Friday στην Εξωτερική Φρουρά Κορυδαλλού
80% έκπτωση στην ασφάλεια της μεγαλύτερης φυλακής !
Η επιδημία του κορονοϊού με τα δεκάδες κρούσματα σε κρούσματα και σε προσωπικό και κρατούμενους, η λειψανδρία, τα απλήρωτα δεδουλευμένα, οι παλιές υποδομές, η τραγική κατάσταση του εξοπλισμού όπως τα οχήματα, έχουν δημιουργήσει μια τραγική κατάσταση, μια επικίνδυνη συγκυρία.
Μην το ερμηνεύεται στενά ως συνδικαλιστική ή πολιτική αντιπαράθεση , δεν είναι.
Το προσωπικό είναι σε απόγνωση , παλεύουμε για την φυσική και ψυχική επιβίωση μας.
– Προσλάβετε Φρουρούς , έχουν αδειάσει οι υπηρεσίες
– Πληρώστε τα δεδουλευμένα των εργαζομένων
– Επενδύστε στην ασφάλεια των καταστημάτων κράτησης”.
Για τα παραπάνω μας μίλησε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας εξωτερικών φρουρών φυλακών, Γιώργος Κωστίκας.
Όπως ο ίδιος καταγγέλλει στο NEWS 24/7:
“Η κατάσταση είναι πραγματικά δραματική. Υπάρχει μια λειψανδρία που έχει επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας και των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή στις φυλακές υπάρχει αύξηση στον αριθμό των κρατουμένων αλλά δεν υπάρχει ανάλογη στελέχωση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, ούτε μπορούν να ανοίξουν νέα γιατί πολύ απλά δεν φρόντισαν να προκηρύξουν θέσεις.
Αυτή τη στιγμή στον Κορυδαλλό από τις 21 εξωτερικές σκοπιές φυλάσσονται μόλις οι 4/ Στα Χανιά, στα Γρεβενά, στις φυλακές Δομοκού, στις Σέρρες, φυλάσσονται 2 ή 3 από τις 10 σκοπιές. Στη Πάτρα οι 3 από τις 8, στη Χαλκίδα οι 4 από τις 7. Στον Κορυδαλλό 13 συνάδελφοί μας είναι σε απομόνωση λόγω covid. Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα τόσο στη φύλαξη των ιδρυμάτων, όσο και στις μεταγωγές.
Από τη μια δεν υπάρχουν άνθρωποι για να περιφρουρούν τι γίνεται εσωτερικά των φυλακών, τη διακίνηση, την εσωτερική ασφάλεια κλπ. Από την άλλη, οι μεταγωγές καθυστερούν παραδειγματικά γιατί δεν υπάρχουν άνθρωποι για να τις εκτελέσουν”.
Μάλιστα, ο κ. Κωστίκας αναφέρει στο NEWS 24/7 πως η κατάσταση είναι ακόμη πιο ζοφερή, δεδομένου ότι οι μεταγωγές αφορούν και προβλήματα υγείας. “Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία μεταγωγές τις μέρες και ο χρόνος που μπορεί να χαθεί είναι παραπάνω από πολύτιμος για την υγεία των κρατουμένων”.
Όπως προσθέτει, “εμείς αυτά τα έχουμε διαβιβάσει στους αρμόδιους αλλά δεν ενδιαφέρονται”. Μάλιστα, η κ. Νικολάου είχε δεσμευθεί πως οι μεταγωγές θα γίνονται από τη φρουρά, και όχι από την αστυνομία, μόνο όταν υπάρξουν περαιτέρω προσλήψεις, με αποτέλεσμα για παράδειγμα στη Πάτρα, να πραγματοποιούνται από σκοπούς.
Προσθέτει πως το νέο σωφρονιστικό κατάστημα Νικηφόρου Δράμας, δεν μπορεί να λειτουργήσει καθώς δεν έχει στελεχωθεί, παρότι είναι έτοιμο προς λειτουργία. “Έξι χρόνια το έφτιαχναν και ενώ μπορεί να ανοίξει για να αποσυμφορηθούν άλλες φυλακές, δεν υπάρχουν άνθρωποι για να το στελεχώσουν”.
Τονίζει πως με τον νέο Ποινικό Κώδικα αυξήθηκαν οι ποινές και οι φυλακίσεις, αλλά δεν αυξήθηκαν αντιστοίχως οι ενισχύσεις των σωφρονιστικών, παρότι υπήρξαν αθρόες προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας.
“Αυτή την ώρα στα σωφρονιστικά ιδρύματα του τόπου υπάρχουν ήδη 1000 περισσότεροι κρατούμενοι απ’ όσοι χωράνε. Το σύστημα δεν αντέχει. Η κατάσταση σε ο,τι αφορά τις υγειονομικές συνθήκες είναι τραγικές. Από την άλλη υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αποδράσεων. Η κυβέρνηση πάει και προσλαμβάνει στα σώματα ασφαλείας για να κάνουν συλλήψεις και μετά βάζουμε τους συλληφθέντες σε ιδρύματα που δε χωράνε και από όπου μπορούν να αποδράσουν όποτε θέλουν. Είναι ένας κουβάς χωρίς πάτο όλο αυτό, δεν υπάρχει καμία σοβαρή πρόβλεψη, κανένας σχεδιασμός. Έφτιαξαν ένα νέο Ποινικό χωρίς να έχουν μεριμνήσει για νέα ιδρύματα κράτησης που θα λειτουργούσαν με τις δέουσες συνθήκες και για τους κρατούμενους, και για τους φύλακες”.
“Δεν έχουμε ούτε εξωτερικά περίπολα. Καλούμε την αστυνομία να μας δώσει βανάκια για να υπάρχει μια τυπική φύλαξη”, προσθέτει.
Ο κ. Κωστίκας αναφέρει ακόμη πως η ομοσπονδία εξωτερικών φρουρών φυλακών, ζήτησε έκτακτες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ λόγω πανδημίας, για να καλυφθούν οι κενές θέσεις. “Η κ. Νικολάου εξήγγειλε 1500 προσλήψεις εκ των οποίων δεν έχουν γίνει ούτε 100, τις οποίες περιμένουμε μέσα στον επόμενο χρόνο”.
Σημειώνεται πως το υπουργείου ΠροΠο εγκαινίασε το “Στολίδι” της Σοφίας Νικολάου στη Δράμα με ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες τον Ιούνιο του 2020, και από τότε το ίδρυμα παραμένει κλειστό. Το έργο είχε χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη θέσεων για να μπορέσει να λειτουργήσει. Την ώρα που όπως αναφέραμε παραπάνω, η κατάσταση στις φυλακές είναι ασφυκτική.
Μέσα σε όλο αυτό το πλεύγμα, αυτές τις μέρες σε τέσσερις φυλακές της χώρας έχει επιβληθεί “lockdown” καθώς η πανδημία σαρώνει. Περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε Κορυδαλλό, Τρίκαλα, Άμφισα και Λάρισα. Αυτό σημαίνει πως διακόπτονται επισκεπτήρια, άδειες, μεταγωγές αλλά και προφυλακίσεις.
Παρέμβαση ΟΣΥΕ για τον νέο Ποινικό Κώδικα
Παρέμβαση στη Βουλή και στο σχέδιο νόμου για τον νέο Ποινικό Κώδικα πραγματοποίησε πρόσφατα και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ) κ. Σπύρος Καρακίτσος.
Όπως ενδεικτικά έχει αναφέρει, “η χώρα μας διαθέτει 34 Φυλακές. Η συνολική τους χωρητικότητα είναι 10.175 θέσεις. Αυτή τη στιγμή κρατούνται 11.182 κρατούμενοι, δηλαδή συνήθως κρατούνται 1.000 και πλέον παραπάνω κρατούμενοι από αυτούς που θα έπρεπε. Αποτέλεσμα είναι οι φυλακές μας λειτουργούν σε καθεστώς συνωστισμού, εν μέσω μάλιστα πανδημίας και με προσωπικό βαθιά υποστελεχωμένο σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες, με χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό και άδειες.
Έχει λεχθεί η επιστημονική άποψη ότι η αύξηση των απειλούμενων ποινών δεν αυξάνει την οριακή αποτρεπτική επίδρασή τους. Δηλαδή δεν μειώνει την εγκληματικότητα.
Είναι επίσης γνωστές οι διαπιστώσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι: «Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό μεγάλων ποινών φυλάκισης στην Ευρώπη».
Είναι γνωστό ότι έχουμε τους περισσότερους ισοβίτες σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες. Την 1/1/2021 είχαμε 925 ισοβίτες. Περίπου το 10% των κρατουμένων μας.
Είναι γνωστές οι ευρωκαταδίκες που έχει εισπράξει η Χώρα μας για τις συνθήκες κράτησης για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση, τις οποίες ευρωκαταδίκες πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος.
Έχουμε δημόσια καταγγείλει και αναφέρει τις συνθήκες κράτησης και τις συνθήκες εργασίας μας επ’ αφορμή των κατά καιρούς ελέγχων που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης και Ταπεινωτικής Μεταχείρισης στις Φυλακές του Συμβουλίου της Ευρώπης και η οποία Επιτροπή μας έχει εγκαλέσει για τον συνωστισμό, τον υπερπληθυσμό, την υγειονομική περίθαλψη, την υποστελέχωση του προσωπικού κοκ”.
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας για τα κρούσματα στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας και την εν γένει κατάστασή τους, κατέθεσαν άλλωστε και 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:
“Δεκάδες κρούσματα, κυρίως σε κρατούμενους, προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό εξαιτίας των ελλιπών υγειονομικών μέτρων και της παντελούς απουσίας συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας ακόμη και σε χώρους αυξημένης επικινδυνότητας για την διάδοση του COVID -19.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι φυλακές Διαβατών, όπου κατά την προηγούμενη εβδομάδα τα κρούσματα είχαν φτάσει μέσα σε λίγες μόνο μέρες τα 40 στον πληθυσμό των κρατούμενων. Αντίστοιχα, 7 κρούσματα είχαν καταγραφεί στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, 37 στις δικαστικές φυλακές Ναυπλίου, 11 στις φυλακές της Κω.
Για την περαιτέρω αποφυγή διάδοσης των κρουσμάτων έχουν απαγορευθεί τα επισκεπτήρια στις φυλακές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επικοινωνία και εν γένει τα δικαιώματα των κρατουμένων.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
Υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας και αν ναι ποιο είναι αυτό και ποια μέτρα λήφθηκαν στην παρούσα φάση με τα δεκάδες κρούσματα;
Στην περίπτωση ύπαρξης θετικών κρουσμάτων – ιδίως ανάμεσα στους κρατούμενους – ποια υγειονομικά μέτρα λαμβάνονται τόσο για την προστασία των ίδιων των φορέων του κορονοϊου, όσο και για την προστασία του συνόλου του πληθυσμού των φυλακών;
Ποιο είναι το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας (εργαζόμενοι, κρατούμενοι); Πόσοι νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία και άλλες υγειονομικές δομές; Πόσοι θάνατοι από κορονοϊό καταγράφονται μέχρι σήμερα σε καταστήματα κράτησης; Πόσοι τον τελευταίο Οκτώβριο και Νοέμβριο;
Πόσοι υγειονομικοί εργάζονται στα ιατρεία των φυλακών; Με ποιες ιδιότητες και με ποιο εργασιακό καθεστώς;”.
ΠΗΓΗ : news247