Στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των οφειλετών του Δημοσίου προχωρά από φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς με την ενεργοποίηση του νέου πληροφοριακού συστήματος Eispraxis θα «σκανάρει» το οικονομικό προφίλ κάθε οφειλέτη και θα προχωρά άμεσα σε εξονυχιστικούς ελέγχους, μέσω μάλιστα νέων «έξυπνων» ελεγκτικών μεθόδων, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Ειδικότερα, με το Eispraxis ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί στοιχεία για κάθε οφειλέτη από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ).
Το επόμενο βήμα θα είναι όπως για κάθε οφειλή δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για όλες τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ ταυτόχρονα θα «παρακολουθούνται» όλοι όσοι εμπλέκονται σε κάθε υπόθεση οφειλής, όπως οφειλέτες, συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι (με αποτύπωση της περιόδου εκπροσώπησης), συσχετιζόμενες επιχειρήσεις (όμιλοι, απορροφήσεις, συγχωνεύσεις).
Βασικός στόχος είναι φυσικά ο περιορισμός στη διακίνηση «μαύρου» χρήματος και η αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής, ειδικά από την «πηγή» του ΦΠΑ από την οποία η Ελλάδα χάνει κάθε χρόνο περίπου 5,3 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί βέβαια ότι όλα τα σχέδια της ΑΑΔΕ για το τρέχον έτος ή και μελλοντικά έχουν εκπονηθεί και κυρίως θα υλοποιηθούν, υπό την προϋπόθεση ότι τους επόμενους μήνες θα επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομική ζωή της χώρας και θα αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα, ούτως ώστε η αγορά να «ζεσταθεί» και πάλι.
Νέα Ελεγκτικά Κέντρα
Σε κάθε περίπτωση βέβαια ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προχωρά ούτως ώστε, τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο και υποδομές, να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να μπει στην «ενεργό δράση» με ταχύτατες διαδικασίες και χωρίς «απώλειες». Γι’ αυτό άλλωστε και έχει σχεδιάσει και θα προχωρήσει στη στελέχωση των έξι νέων Ελεγκτικών Κέντρων που συστήνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με χρονοδιάγραμμα να λειτουργήσουν εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, ενώ «οπλίζει» και 800 ελεγκτές ώστε να είναι έτοιμοι να ριχτούν στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής.
Στο «στόχαστρο» των ελεγκτών θα μπουν φυσικά φορολογικές υποθέσεις εισοδήματος, μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών και ΕΝΦΙΑ, καθώς και ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας, με έμφαση στις δηλώσεις των τριών προηγούμενων ετών για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής τους. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες μάλιστα έχουν εξοπλιστεί με νέα εργαλεία, με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενώ μόνο για φέτος έχουν προγραμματιστεί περισσότεροι από 27.500 έλεγχοι. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί από τους ελεγκτές στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της οποίας θα εντοπίζουν υποθέσεις φοροδιαφυγής, θα διασταυρώνουν τις κινήσεις των φορολογουμένων, θα έχουν πλήρη εικόνα για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση και θα μπορούν να διαπιστώνουν ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι ανακριβείς. Με τα νέα «όπλα» και τις νέες τεχνικές που θα έχουν στη διάθεσή τους οι ελεγκτές θα μπορούν να προχωρούν άμεσα όχι μόνο σε διασταυρώσεις, ακόμη και κατά τους επιτόπιους ελέγχους, αλλά και σε αυτόματες κατασχέσεις για χρέη στις εφορίες.
Θα πρέπει να αναφερθεί δε ότι οι ελεγκτές με τα τάμπλετ ανά χείρας θα μπορούν, μέσω του Eispraxis, να αντλούν αναλυτικά στοιχεία για το προφίλ των ελεγχομένων και θα μπορούν να εκδώσουν άμεσα σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.
Ψηφιακές υπηρεσίες
Επισημαίνεται πάντως ότι η ΑΑΔΕ δεν θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία μόνο για τη διενέργεια ουσιαστικότερων ελέγχων, αλλά θα την αξιοποίηση και προς όφελος των φορολογουμένων, αφού με βάση το φετινό σχέδιο δράσης της θα τεθούν σε λειτουργία νέες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως για τις γονικές παροχές και κληρονομιές, καθώς και την ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας με αυτόματη παρακράτηση των οφειλών. Ταυτόχρονα, οι πολίτες θα μπορούν να πληρώνουν φόρους και τέλη με κάρτες εξωτερικού. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, το 2022 προγραμματίζεται, μεταξύ άλλων:
* Ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων φόρου κληρονομιάς.
* Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας με παρακράτηση και βεβαίωσης οφειλής.
* Διαδικασίες και ενέργειες για την αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων.
* Ανάπτυξη εφαρμογής (application) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
* Υλοποίηση αυτοματοποιημένου συστήματος ενημέρωσης οφειλετών για τήρηση ρυθμίσεων.
* Επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και περαιτέρω αυτοματοποίησής τους (περιλαμβανομένης της ηλεκτρονικής άρσης και του περιορισμού κατασχέσεων).
* Ανάπτυξη συστήματος αξιοποίησης καταγγελιών και πληροφοριών.
ΠΗΓΗ naftemporiki gr.