Η χρονική ισχύς των μέτρων που ελήφθησαν για την αναχαίτιση της πανδημίας βρίσκεται στο επίκεντρο της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που συνεδριάζουν προκειμένου να καταθέσουν στη συνέχεια τις τελικές εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση.
«Στο μικροσκόπιο» της επιτροπής βρίσκονται όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και η δυναμική που διαμορφώνεται μετά και από το άνοιγμα των σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των μελών της τάσσεται υπέρ της παράτασης των περιοριστικών μέτρων έως τα τέλη του μήνα.
Όπως διαφάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, οι σκέψεις για χαλάρωση του πλαισίου φαίνεται πως «πάγωσαν» υπό τον φόβο νέας επιδείνωσης των δείκτες της πανδημίας. Ο κ. Οικονόμου είχε χαρακτηρίσει χθες «πρόωρη» τη συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες «σημειακές» αλλαγές.
Παράλληλα, όπως έχει γράψει το naftemporiki.gr, τρία μέτρα έχουν «κλειδώσει» και μπαίνουν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα:
- Στις 16 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία στους άνω των 60 προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Όσοι πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας δεν το πράξουν θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Να σημειωθεί πως για τον Ιανουάριο θα προβλεφθεί το μισό πρόστιμο (50 ευρώ).
- Από την 1η Φεβρουαρίου οι πολίτες που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση επτά μήνες μετά την δεύτερη δόση θα χάνουν τα προνόμια του πιστοποιητικού εμβολιασμού (π.χ. είσοδος σε κλειστούς χώρους). Η σχετική ρύθμιση ισχύει ήδη για τους άνω των 60 ετών και τώρα επεκτείνεται σε όλους τους ενήλικες.
- Μέχρι τις 31 Μαρτίου αναμένεται να δοθεί περιθώριο στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς να κάνουν το σχετικό βήμα και να επιστρέψουν στην εργασία τους. Διαφορετικά θα καλυφθούν οι θέσεις είτε με νέες προσλήψεις είτε με παράταση συμβάσεων. Να σημειωθεί εδώ πως η κυβέρνηση προσανατολίζετα στο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον COVID, σε όσους παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ.
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας εμφανίστηκαν σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως παρατήρησαν, παρόλο που υπάρχει πιθανότητα η αποκλιμάκωση να ήρθε νωρίτερα, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να εκτοξευτούν τα κρούσματα.
Μιλώντας στο Mega, o κ. Τζανάκης, τόνισε πως οι πολίτες συγκρατήθηκαν κατά τη διάρκεια των γιορτών. «Είναι έκπληξη αυτό που έγινε. Μπορεί να οφείλεται σε τεχνικούς λόγους ενσωμάτωσης κρουσμάτων, που ίσως να υπήρχαν θέματα εγγραφής στις διάφορες δομές που κάνουν τεστ. Ελπίζω να μην είναι αυτό και να συνεχιστεί και σήμερα η μείωση των κρουσμάτων. Στην σκακιέρα έχουν μπει κι άλλοι παίχτες, όπως τα σχολεία. Έχω παρατηρήσει σε άλλες χώρες ότι υπάρχει μία πρόσκαιρη πτώση ή σταθεροποίηση κρουσμάτων και μετά ακολουθεί εκτόξευση», δήλωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Σαρηγιάννης μίλησε για αποκλιμάκωση της πανδημίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, καθώς πλέον υπάρχουν νέα στοιχεία, όπως το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων».
Ως προς την κατάργηση των μέτρων δήλωσε πως θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί, γιατί υπάρχει μεγάλη διασπορά της Όμικρον στην κοινότητα. «Η κρίσιμη εβδομάδα είναι αυτή, με την έννοια ότι υπάρχει αβεβαιότητα που μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση ή σε επανάκαμψη. Το θέμα των μέτρων πρέπει να συζητηθεί με μεγάλη φειδώ. H τάση είναι να πάει προς αποκλιμάκωση. Να κρατάμε μικρό καλάθι. Καλό θα είναι να περιμένουμε λίγες μέρες ακόμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ naftemporiki gr.