Υστερα από μία εβδομάδα κορύφωσης της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η χθεσινή ημέρα έφερε τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης.
Υστερα από μία εβδομάδα κορύφωσης της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η χθεσινή ημέρα έφερε τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι στρατεύματα που συμμετείχαν σε γυμνάσια κοντά στα ουκρανικά σύνορα άρχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους, έχοντας ολοκληρώσει την αποστολή τους. «Θα ήταν καλό, αλλά δεν έχουμε επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν λίγες ώρες αργότερα, υπογραμμίζοντας ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «παραμένει πιθανή» και εκτιμώντας ότι ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών γύρω από την Ουκρανία ανέρχεται πλέον σε 150.000. «Αν η Ρωσία επιτεθεί θα βρεθεί αντιμέτωπη με σαρωτική διεθνή καταδίκη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η λιτή ανακοίνωση περί μερικής αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τις διεθνείς αγορές, όπου το ρούβλι σημείωσε σημαντική άνοδο. «Ερχονται σήματα από τη Μόσχα ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό μας προσφέρει βάση για λελογισμένη αισιοδοξία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει χειροπιαστά δείγματα αποκλιμάκωσης στο πεδίο, από ρωσικής πλευράς», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Στο Κίεβο, ο ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η χώρα του «θα πιστέψει στην αποκλιμάκωση όταν δει με τα μάτια της την απόσυρση στρατευμάτων».
Θριαμβευτικούς τόνους, με ισχυρές δόσεις ειρωνείας, χρησιμοποίησαν Ρώσοι αξιωματούχοι για τις εξελίξεις. «Η 15η Φεβρουαρίου θα περάσει στην Ιστορία ως η ημέρα που χρεοκόπησε η προπαγάνδα της Δύσης», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, για πρότερες εκτιμήσεις περί ρωσικής εισβολής τη 16η Φεβρουαρίου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι ο Πούτιν αντιμετωπίζει με αστεϊσμούς αυτές τις εκτιμήσεις Δυτικών, δηλώνοντας: «Μας ρωτάει αν έδωσαν (οι Δυτικοί) την ακριβή ώρα έναρξης του πολέμου».
Με σκεπτικισμό αντιδρούν Δύση και Κίεβο στη μερική αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων – Σε ετοιμότητα παραμένει ο Μπάιντεν.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, ο Ολαφ Σολτς χαρακτήρισε θετικό βήμα τη μερική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και τόνισε ότι, για το Βερολίνο, δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τη Ρωσία, ενώ δεν παρέλειψε να εκθειάσει τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι η χώρα του είναι αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος της Ευρώπης και υπογράμμισε τη σημασία της ρωσογερμανικής συνεργασίας, με έμφαση στον Nord Stream 2. Αφού επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί πόλεμο, υποστήριξε ότι οι ρωσόφωνοι του Ντονμπάς υφίστανται «γενοκτονία» και υπογράμμισε ότι, για τη Ρωσία, το θέμα της μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «πρέπει να λυθεί τώρα».
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ, ζήτησε από το Κίεβο να εγκαταλείψει κάθε σκέψη επίλυσης της κρίσης με χρήση βίας και να ασχοληθεί με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.
ΠΗΓΗ kathimerini gr.