Οι αλλαγές που έρχονται από τη λειτουργία της κοινής πλατφόρμας ΑΑΔΕ – ΕΦΚΑ
Ενιαία πλατφόρμα για την έκδοση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας δημιουργούν ΑΑΔΕ – ΕΦΚΑ με στόχο την αντιμετώπιση οφειλετών που εκμεταλλεύονται την ύπαρξη δύο διαφορετικών υπηρεσιών, προκειμένου να εισπράξουν χρήματα από το δημόσιο παρότι διατηρούν εκκρεμότητες με οφειλές.
ΑΑΔΕ – ΕΦΚΑ
Η διασύνδεση των δυο υπηρεσιών ΑΑΔΕ – ΕΦΚΑ θα δώσει τη δυνατότητα ελέγχου της ύπαρξης οφειλών προς το δημόσιο, ώστε να αποτρέπεται η χορήγηση ενημερότητας όταν υπάρχουν εκκρεμότητες προς το δημόσιο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον ΕΦΚΑ, όπου πάνω από τους μισούς οφειλέτες οι οποίοι είχαν ενταχθεί στις πάγιες ρυθμίσεις χρεών, τις απώλεσαν σε χρονικό διάστημα ενός έτους. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα χρέη προς το ταμείο να μεγαλώνουν αγγίζοντας τα 47,88 δισ. ευρώ.
Οφειλές στον ΕΦΚΑ
Το 2024 στον ΕΦΚΑ, απώλεσαν τις ρυθμίσεις χρεών 561.431 οφειλέτες από το σύνολο του 1.101.675, που είχαν ενταχθεί σε αυτές, κάνοντας έτσι πιο επιτακτική την ανάγκη για τη δημιουργία νέας ευκαιρίας, την οποία επιζητούν τόσο οι επαγγελματίες, όσο και οι εργοδοτικοί φορείς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ασφαλιστικού ταμείου η μεγαλύτερη συγκέντρωση οφειλετών παρατηρείται στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 1.625.969 οφειλέτες (74,44% των οφειλετών) να έχουν χρέη έως 15.000 ευρώ ο καθένας.
Το 88,44% των οφειλετών (1.931.710 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας.
Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 95.110 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 – 100.000 ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλοφειλέτες με χρέη άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ (2.683 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,8% του υπόλοιπου οφειλών).
Η νέα πλατφόρμα
Η νέα πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του Σεπτεμβρίου με την έκδοση κοινού πιστοποιητικού ενημερότητας το οποίο θα υποκαταστήσει τα δύο πιστοποιητικά που δίδονται σήμερα.
Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα θα μπορεί να αιτηθεί, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης την έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας.
Το πιστοποιητικό ενημερότητας
Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει τα στοιχεία του αποδεικτικού του σημερινού φορολογικής ενημερότητας, όπως περιγράφεται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, και του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.
Το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας, που θα εκδίδεται με τη νέα διαδικασία, θεωρείται έγκυρο για κάθε νόμιμη χρήση και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό απ’ όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, τα δικαστήρια όλων των βαθμών και τις εισαγγελίες όλης της χώρας, όταν είναι κατά νόμον υποχρεωτική η προσκόμιση των ανωτέρω αποδεικτικών ενημερότητας.
Διαλειτουργικότητα
Για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας η πλατφόρμα θα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας τα αναγκαία δεδομένα από το πληροφοριακό σύστημα φορολογικού μητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και το πληροφοριακό σύστημα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Οι απαιτούμενες διαλειτουργικότητες θα διασφαλίζονται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Πηγή: Κώστας Παπαδής/ot.gr