Η συντριβή του επιβατικού αεροσκάφους Embraer 190 κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν έχει προκαλέσει σοκ και έντονες εικασίες για τα αίτια του δυστυχήματος. Συνολικά, 38 επιβάτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ 29 διασώθηκαν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές του Αζερμπαϊτζάν, η πτήση 8432 επλήγη από ρωσικό πύραυλο εδάφους-αέρος κατά τη διάρκεια πτήσης πάνω από το Γκρόζνι, έπειτα από δραστηριότητα μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ο πύραυλος φέρεται να προκάλεσε έκρηξη και σοβαρές ζημιές στην ατράκτο, γεγονός που επιβεβαιώνουν επιζώντες, οι οποίοι ανέφεραν ότι άκουσαν έκρηξη και είδαν θραύσματα να χτυπούν το αεροσκάφος.
Τρία είναι τα βασικά σενάρια που εξετάζονται για τα αίτια της συντριβής. Το πρώτο σενάριο αναφέρεται σε σύγκρουση με σμήνος πουλιών, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορικών Μεταφορών της Ρωσίας («Rosaviatsiya»), η οποία υποστηρίζει ότι προκαταρκτικά ευρήματα υποδεικνύουν τέτοια σύγκρουση, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ζημιών στον κινητήρα. Το δεύτερο σενάριο, που προβάλλει η αεροπορική εταιρεία Azerbaijan Airlines, υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος εξετράπη από την πορεία του λόγω πυκνής ομίχλης, η οποία πιθανώς επηρέασε τα συστήματα πλοήγησης. Το πλήρωμα προσπάθησε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στην Κασπία Θάλασσα, αλλά τελικά η πτώση ήταν αναπόφευκτη. Το τρίτο σενάριο, που ενισχύεται από πηγές του Αζερμπαϊτζάν και Ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ, υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος μπορεί να χτυπήθηκε κατά λάθος από ρωσικό πύραυλο αεράμυνας. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται από τη στρατηγική σημασία του Γκρόζνι, καθώς αποτελεί στόχο ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Το ΝΑΤΟ ζήτησε πλήρη διερεύνηση του περιστατικού, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων. Το Καζακστάν συγκρότησε ειδική επιτροπή με εκπροσώπους της Εισαγγελίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ ο υπουργός Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, Καμαλαντίν Χεϊντάροφ, δήλωσε ότι είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.
Το αεροσκάφος, που εκτελούσε δρομολόγιο από το Μπακού προς το Γκρόζνι, εξέπεμψε σήμα «SOS» πάνω από την Κασπία Θάλασσα, όταν παρουσίασε προβλήματα στα συστήματα πλοήγησης GPS. Κατά την αναγκαστική προσγείωση κοντά στο Ακτάου, σημειώθηκε έκρηξη και το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο. Η πιθανότητα εμπλοκής της Ρωσίας δημιουργεί εντάσεις, καθώς η επιβεβαίωση ενός τέτοιου σεναρίου θα μπορούσε να επιδεινώσει τις σχέσεις της με το Καζακστάν. Οι δύο χώρες διατηρούν στενούς δεσμούς, αλλά η διαλεύκανση της υπόθεσης αποτελεί κρίσιμο σημείο για τη σταθερότητα της περιοχής.
Η έρευνα συνεχίζεται, με στόχο να ρίξει φως στις συνθήκες της τραγωδίας.