Στο προτελευταίο ανανεωμένο τεύχος του Olive που κυκλοφόρησε με το Θέμα σάς παρουσιάσαμε ένα συλλεκτικό οδηγό γευστικών εμπειριών στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Εδώ στο επίκεντρο μπαίνει η Ομόνοια, τα καφέ, οι ταβέρνες και όλες οι κρυφές γωνίες της. Έχουμε επιλέξει μερικές ξεχωριστές εμπειρίες και σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω.
Seyidoglu: Αμαρτωλά μπακλαβαδάκια από την Κωνσταντινούπολη
Η βιτρίνα του μικρή και καθόλου περιποιημένη, δίνει την εντύπωση ενός παλιού, παρατημένου ζαχαροπλαστείου. Όμως, εκεί θα φάτε νόστιμα πολίτικα μπακλαβαδάκια, πλούσια σε φιστίκι Αιγίνης, που μοσχοβολούν βούτυρο. Δεν γίνεται να μην τα λατρέψετε από την πρώτη δαγκωνιά – αυτά σε σχήμα μυδιού με την κρέμα στη βάση είναι απλώς θεϊκά. Κι αν περάσετε το πρωί, οι λιγοστές καρέκλες της σάλας του αλλά και αυτές που βγάζει έξω στο πεζοδρόμιο είναι γεμάτες από Τούρκους, Κούρδους και Άραβες που έχουν έρθει να πάρουν το πρωινό τους απολαμβάνοντας το γλυκό τους – γιατί αυτοί ξέρουν καλύτερα.
Γλάδστωνος 10, τηλ. 2103808911
Δίπορτο: Το καπηλειό όπου σταμάτησε ο χρόνος
Στο Δίπορτο θα φάτε καλό φαγητό, ξεκάθαρα ελληνικό, σε έναν χώρο με ατμόσφαιρα αυθεντικά αθηναϊκή των αρχών του 20ού αιώνα. Είναι σαν να έχει παγώσει ο χρόνος στο μαγαζί που έχει μια αισθητική γοητεία άλλης εποχής. Οι πελάτες του είναι ντόπιοι λαϊκοί τύποι, εργαζόμενοι στην περιοχή, ανακατεμένοι με ξένους ταξιδιώτες και αστούς που κατέβηκαν για τα ψώνια τους. Δεν έχει χάσει ούτε ίχνος από την αυθεντικότητά του κι ας κάνουν ουρά οι τουρίστες με τους ταξιδιωτικούς οδηγούς απέξω. Θα φάτε ό,τι προτείνει ο Μήτσος, ο ιδιοκτήτης, από τα πιάτα ημέρας.
Σωκράτους 9 και Θεάτρου, τηλ. 210 321 1463
Kτιστάκης: Σουσαμένιες εκρήξεις γλύκας
Μικρές, τραγανές μπάλες ζύμης καλυμμένες με μέλι, σουσάμι και κανέλα που σκάνε στο στόμα γεμίζοντάς το με καυτό σιρόπι κανέλας και αρώματα. Τρώγονται και κρύες, αλλά πάντοτε ολόκληρες για να μη χάσεις την ολοκληρωμένη εμπειρία και να μη λερωθείς. Ο Θοδωρής Κτιστάκης είναι τρίτη γενιά λουκουματζής, ενώ ο παππούς Κτιστάκης έμαθε την τέχνη σε ζαχαροπλαστείο της Αλεξάνδρειας και άνοιξε στα Χανιά το 1912 το δικό του μαγαζί. Μετά τον θάνατό του, το 1950, τα παιδιά ήρθαν στην Αγ. Κωνσταντίνου 7 στην Ομόνοια και από το 1996 το μαγαζί μετακόμισε στην οδό Σωκράτους.
Σωκράτους 59, Ομόνοια, τηλ. 210 5240891
Οινομαγειρείο Ήπειρος: Το μαγειρευτό της αγοράς
Το μοναδικό μαγέρικο που έχει επιβιώσει μέσα στη Βαρβάκειο, με ημερομηνία εκκίνησης το 1898. Υπήρξε για δεκαετίες η έδρα του Τζίμη Καρατζένη με τις πολλές δραστηριότητες και τη μεγάλη αγάπη στην ελληνική κουζίνα, που την κληροδότησε στην κόρη του Ράνια, με σπουδές στην Ελβετία και λατρεία στον πατέρα της. Τις συνταγές του ακολουθεί μέχρι σήμερα, σε ένα μαγαζί πραγματικό στέκι. Εξαιρετικό το βραστό του και η σούπα για τις κρύες ημέρες, η γίδα φρικασέ ένα λουκούμι. Αν κατέβεις για ψώνια, τρως στα τραπέζια του ή παίρνεις πακέτο για το σπίτι επιλέγοντας από τις 10 κατσαρόλες του, αλλά σίγουρα θα ξαναγυρίσεις.
Φιλοποίμενος 4, Βαρβάκειος Αγορά, τηλ. 2103240773
Καρατζάς: Τυριά και βούτυρα μοναδικά
Φέτα μαλακή σαν βούτυρο που απλώνεις στο ψωμί, απαστερίωτο Αρσενικό Νάξου ΠΟΠ του Μπαμπούνη και όλα τα τυριά του, γαλομυζήθρα, παλαιωμένη γραβιέρα και στάκα του Τσιτσιρίδη από τα Σφακιά είναι λίγα από τα εκλεκτά τυριά που θα βρεις στη βιτρίνα του. Στα ξεχωριστά του προϊόντα προσθέστε τα μοναδικά του βούτυρα, όπως το φρέσκο αιγοπρόβειο που δίνει μοναδική γεύση σε γλυκά και φαγητά.
Αθηνάς 57, τηλ. 210 3211536
Κληματαριά: Για ηπειρώτικες γάστρες
Κάτω από την υπαρκτή κληματαριά, στα τραπέζια μπροστά από τα παλιά βαρέλια, με τους τοίχους βαμμένους σε αποχρώσεις της ώχρας και του πράσινου, σερβίρονται λαδερά, πίτες με χειροποίητο φύλλο, γίγαντες πλακί, σαλάτες πληθωρικές, μαγειρευτά. Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος για να οδηγηθείτε εκεί είναι το αρνάκι ή χοιρινό κότσι με πατάτες, σιγοψημένα και μελωμένα στις τεράστιες γάστρες με το πυρόχωμα, που δεσπόζουν στην είσοδο και θυμίζουν τις αντίστοιχες ηπειρώτικες. Πρωτολειτούργησε το 1927 και είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια ναού του Ασκληπιού.
Πλατεία Θεάτρου 2, τηλ. 210 3216629
Το Στέκι Της Θεάτρου: Ένα ούζο με μεζέ αρχοντικό
Ξεκίνησε από ένα μικρούλικο μαγαζί στη Θεάτρου, τώρα έχει επεκταθεί σε τέσσερα και τα τραπεζάκια του καταλαμβάνουν το πεζοδρόμιο με το πολυσυλλεκτικό κοινό που αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Τα αδέρφια Στέφανος και Χρήστος Βαρέσης λειτουργούν και τακτοποιούν το μαγαζί τα τελευταία 23 χρόνια, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια φροντίζει για το μαγείρεμα και το σέρβις. Εδώ δίνουν ραντεβού φοιτητές, εργαζόμενοι της περιοχής, τουρίστες, περαστικοί, συνταξιούχοι, καλλιτέχνες και ηθοποιοί. Μεσημέρια και απογεύματα με τα χαμογελαστά παιδιά που αρμόζουν σε ένα αληθινό στέκι, στα ποτήρια ούζο, τσίπουρο, μπίρα και κρασί, στα πιάτα γίγαντες στον φούρνο, χοιρινό μπεκρή μεζέ, μπακαλιάρος σκορδαλιά, πατατοσαλάτα, μαυρομάτικα και ρεβίθια, ψιλό ψαράκι και θαλασσινά, μαζί με τα best seller κεφτεδάκια.
Θεάτρου 7, τηλ. 210 3215438
Μπαχαράδικα της Ευριπίδου: Η μυρωδιά της πόλης
Με δομή που θυμίζει τις αγορές στις πόλης της Εγγύς Ανατολής, και η Κεντρική Αγορά της Αθήνας έχει έναν δρόμο αφιερωμένο στα μπαχαρικά, στα αρωματικά, στα βότανα και τα τσάγια. Στην Ευριπίδου θα πας για όλα όσα ξέρεις ή θέλεις να μάθεις για τα αρώματα που θα δώσουν υπεραξία στα πιάτα σου. Όπως μας είπε ο Μαθιός Μανωλέσσος του Μπαχάρ: «Είμαστε εδώ από το 1940 και στόχος μας είναι να προσφέρουμε στο κοινό πρώτης ποιότητας μπαχαρικά και μείγματα. Η φρεσκάδα είναι βασικός παράγοντας, όπως και η επιλογή των προμηθευτών, για την ποιότητα των μπαχαρικών, κι εμείς καμαρώνουμε και για τα δυο».
Τα Μπιφτέκια: Πιάσε μια μπίρα και μια μπιφτέκια
Το μαγαζί άνοιξε πριν από πάρα πολλά χρόνια ο παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη, του κ. Κώστα, με καταγωγή από τη Μικρασία, και στην πορεία το ανέλαβε το πατέρας του. Σήμερα, ο Κώστας μαγειρεύει και οι θαμώνες στη στοά σιγοπίνουν παρέα με μεζεδάκια σε αυτοσχέδια καθίσματα, τα άδεια αλουμινένια βαρέλια μπύρας. Πρωταγωνιστούν τα μπιφτέκια, με τη μυστική μικρασιάτικη συνταγή του παππού, ψημένα στο μαντέμι, το λουκάνικο, το τυρί σαγανάκι, οι πιπερίτσες τουρσί. Αν κάνετε κέφι για θαλασσινά, θα πάρετε την ποικιλία με τη βραστή γαριδούλα, το καπνιστό κοκκινιστό μύδι μαγειρεμένο στο ξίδι και τον μαρινάτο γαύρο.
Κεντρική Αγορά Αθηνών 67Α, τηλ. 210 3248174
Λευτέρης ο Πολίτης: Για παραδοσιακό σουβλάκι
Ο Λευτέρης προσφέρει τα πικάντικα σουβλάκια του από το 1951. Πίτα ψημένη στους χυμούς που αφήνει το κρέας, μέσα βάζει μόνο κρεμμύδι, ντομάτα και κόκκινο πιπέρι από την Αριδαία για να του δώσει πικάντικη νότα. Το “αντρικό” σημαίνει ότι θα πάρεις το σουβλάκι σου με έξτρα πιπέρι και έξτρα ψιλοκομμένη πράσινη καυτερή πιπεριά για όσους αντέχουν το κάψιμο.
Σατωβριάνδου 20, τηλ. 210 3310030
Τα παστουρματζίδικα της Ευριπίδου
Αραπιάν και Μιράν, Μιράν και Αραπιάν γράφουν ιστορία από 1922 και συμπληρώνουν τα αρώματα των μπαχαράδικων με εκείνα από το τσιμένι του παστουρμά και το κύμινο από το σουτζούκι παραγωγής τους. Και στα δύο θα βρείτε μεγάλη ποικιλία εξαιρετικής ποιότητας αλλαντικών και ελληνικά τυριά καλών Ελλήνων τυροκόμων αλλά και κάποια τυριά εισαγωγής, πλάι σε πολύ καλά αλίπαστα. Η επίσκεψη αξίζει γιατί θα ανακαλύψετε έναν ολόκληρο καινούριο κόσμο γεύσεων και πωλητές πρόθυμους να σας εξηγήσουν τα πάντα.
Ευριπίδου 45, τηλ. 210 3217187, Ευριπίδου 41, 210 3217238
Αθηναϊκόν: Το μεζεδοπωλείον των Αθηναίων
Πολιτικοί, καλλιτέχνες, ηθοποιοί και δικηγόροι ήταν οι πελάτες του μαγαζιού που ξεκίνησε το 1932 στη Σανταρόζα για να μετακομίσει το 1985 στη Θεμιστοκλέους. Τοιχογραφίες, πλακόστρωτο πάτωμα, ατμόσφαιρα ευρωπαϊκού μπιστρό, γκαρσόνια με ευγένεια παλαιάς κοπής, ποιότητα σταθερής αξίας. Η καραβιδόψιχα και τα μύδια σε κουρκούτι παραμένουν αγαπημένα μας, αλλά θα αδικήσουμε τον υπόλοιπο κατάλογο αν μείνουμε μόνο σε αυτά.
Θεμιστοκλέους 2 & Πανεπιστημίου, Ομόνοια, τηλ. 210 3838485, 210 3835905
Μόκκα Καφέ: Μπράβο, αυτός είναι καφές
Το 1922, στην οδό Αθηνάς 44 και σε ένα κτίριο του 1800, o Χρήστος Σαμούρκας άνοιξε το πρώτο οικογενειακό καφεκοπτείο, που πρόσφερε στους πελάτες πάντα φρέσκο, στο καβούρντισμα και στο κόψιμο, καφέ. Μαζί με τον συνέταιρό του Δημήτρη Αποστολίδη, δημιούργησαν τον ελληνικό καφέ Μπράβο, διάσημο στην εποχή του. Σήμερα, στην ίδια διεύθυνση, ο Νίκος Ψωμάς, εγγονός του Αποστολίδη, λειτουργεί το Μόκκα Καφέ. Πάμε για ελληνικό καφέ, για τον espresso που παλιά απολαμβάναμε στο Brazilian της Βουκουρεστίου, για την περαντζάδα, για να αγοράσουμε εξαιρετικό φρεσκοκαβουρντισμένο καφέ για το σπίτι.
Αθηνάς 44, τηλ. 2103216892
Στάνη: Γιαούρτι, ανθόγαλο, λουκούμαδες και λατρεία
Δεν ήταν εύκολο να αποφασίσουμε για ποιο από όλα τα καλούδια του το επιλέγουμε. Σιροπιαστά βουτύρου, γαλακτομπούρεκο, τυρόπιτες κουρού του άλλου κόσμου, πίτες με χωριάτικο φύλλο, ρυζόγαλο και κρέμες, πάστες αέρινες, μιλφέιγ αφρός, λουκουμάδες με εκλεκτό μέλι. Κοντά 90 χρόνια η οικογένεια Καραγεώργου τιμά τον όρο «γαλακτοπωλείο» στο κέντρο της πόλης μας με σεβασμό και γνώση. Για το Πάσχα, τσουρέκι και κουλουράκια βουτυράτα του ονείρου.
Μαρίκας Κοτοπούλη 10, τηλ. 210 5233637, 210 5227451
Μπατανιάν: Στις Ρωσίδες της Αρμοδίου
Λάχανο τουρσί ολόκληρο και ψιλοκομμένο,κατεψυγμένα ζυμαρικά, πελμένι με κιμά μοσχαρίσιο, χοιρινό ή κοτόπουλο, ή και με ξινολάχανο και μανιτάρια, αλλά και βαρένικα με πατάτα ή τυρί. Κατεψυγμένα φρούτα του δάσους, φραγκοστάφυλα, βύσσινα, βατόμουρα μαύρα, σμέουρα, μύρτιλα, κράνα, σμετάνα (ξινόκρεμα), ψάρια σε άλμη με τον ρωσικό τρόπο, καπνιστός σολομός, μπρικ και χαβιάρια, τυριά, ακόμη και χοιρινή γλίνα συσκευασμένη περιμένουν τους ρέκτες.
Αρμοδίου 14, τηλ. 210 3242420
Τα ψαράδικα της Βαρβακείου
Το καθένα έχει τα δικά του καλά και τους δικούς του πιστούς πελάτες που τους προμηθεύουν με τα καλύτερα. Ωστόσο, αν δεν ξέρεις και πολλά από ψάρι και θαλασσινά, δύσκολα θα ξεχωρίσεις το φρέσκο από το μπαγιάτικο ή το φρεσκοαποψυγμένο. Από την εμπειρία μας, αν αποφασίσεις ότι θα αγοράζεις ψάρια στη Βαρβάκειο, επιλέγεις ένα με λίγα και καλά ψάρια και δηλώνεις στον ιδιοκτήτη ότι σκοπεύεις να ψωνίζεις σταθερά από εκεί. Και δεν κάνεις παζάρια, το καλό, φρέσκο ψάρι το πληρώνεις όσο κάνει. Διαφορετικά, προτιμάς τα κατεψυγμένα.
Συντάκτες: Νανά Δαρειώτη, Βασίλης Δημαράς, Δώρα Δημήτρουλα και Γιάννα Μπαλαφούτη