Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης για τους επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία, από 1.561 ευρώ σε 1.850 ευρώ, με στόχο την ενίσχυση του θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής και την εξασφάλιση ενός σταθερού και ασφαλούς οικογενειακού περιβάλλοντος για τα παιδιά αυτά. Όπως δήλωσε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, «Στηρίζουμε έμπρακτα τον θεσμό της επαγγελματικής αναδοχής και αναπροσαρμόζουμε τη μηνιαία αποζημίωση αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων που ανοίγουν την αγκαλιά τους για να φροντίσουν παιδιά με αναπηρία. Στόχος μας είναι αυτά τα παιδιά να ζήσουν εκτός ιδρυμάτων, σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες τους».
Η νέα κοινή υπουργική απόφαση (αρ. 8102/31.12.2024, Β΄7304), την οποία υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί, προβλέπει ότι οι επαγγελματίες ανάδοχοι γονείς θα λαμβάνουν τη νέα αποζημίωση χωρίς να διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος αναδοχής ή των λοιπών προνοιακών επιδομάτων που δικαιούνται τα παιδιά με αναπηρία. Επιπλέον, οι επαγγελματίες ανάδοχοι θα παρακολουθήσουν δωρεάν ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης σε συνεργασία με δημόσια πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες φροντίδας που απαιτούν τα παιδιά με υψηλά ποσοστά αναπηρίας.
Η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται στην ανάγκη για άρση των εμποδίων που δυσκολεύουν την κοινωνική ένταξη των παιδιών με αναπηρία, καθώς οι περισσότεροι υποψήφιοι θετοί ή ανάδοχοι γονείς επιλέγουν να συνδεθούν με παιδιά τυπικής ανάπτυξης και ηλικίας έως 4 ετών. Με την υλοποίηση του προγράμματος, επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στους επαγγελματίες ανάδοχους γονείς να προσφέρουν στα παιδιά με αναπηρία την απαραίτητη φροντίδα, εντός ενός οικογενειακού περιβάλλοντος.
Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης αυτής, δηλώνοντας ότι «με την αύξηση της αποζημίωσης αλλά και την παροχή δωρεάν εκπαίδευσης, εξασφαλίζουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι επαγγελματίες ανάδοχοι γονείς να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της ανατροφής ενός παιδιού με αναπηρία». Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των παιδιών και την ένταξή τους στην κοινωνία, μακριά από ιδρυματική φροντίδα.