Tον Σεπτέμβριο αντί να μειωθούν, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού Δημοσίου κατέγραψαν άνοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνουν τα χρέη τους, ενώ οι υπόλοιποι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης δεν σημείωσαν σημαντική μείωση στις οφειλές τους.
Οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων έφτασαν τα 1,28 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, από 1,2 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μειώσει τα χρέη των νοσοκομείων και να σταματήσει τη συσσώρευση νέων, όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχει επιτευχθεί κάποια βιώσιμη λύση. Ένα από τα κύρια ζητήματα είναι η καθυστέρηση στην εκκαθάριση του clawback, με τη δέσμευση της Αθήνας να φτάνει στα 300 εκατ. ευρώ, τα οποία πρέπει να εκκαθαριστούν έως το τέλος του έτους. Το θέμα συζητήθηκε στις πρόσφατες αξιολογήσεις της χώρας από την ΕΕ, όπου επαναλήφθηκε η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου.
Οι ευρωπαϊκοί τεχνοκράτες υπογραμμίζουν πως η προσπάθεια για μηδενισμό των χρεών προς ιδιώτες έχει παγώσει ή κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Επίσης, τονίζουν ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του Δημοσίου ξεπερνούν κατά πολύ το όριο των 90 ημερών και ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας, σύμφωνα με την οποία μια οφειλή θεωρείται ληξιπρόθεσμη μετά από 30 ημέρες.
Αύξηση στις οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης
Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου συμπληρώνεται από χρέη άλλων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να μειώσουν ουσιαστικά τις οφειλές τους. Οι οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο στα 701 εκατ. ευρώ, από 661 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, με κύρια αιτία την αύξηση των χρεών του ΕΟΠΥΥ, που ανήλθαν στα 290 εκατ. ευρώ από 246 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Στασιμότητα και Μείωση σε Άλλους Φορείς
Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσίασαν στασιμότητα, διατηρώντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στα 321 εκατ. ευρώ, όπως και τον Αύγουστο. Συχνά, οι Δήμοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την επάρκεια παραστατικών και τη νομιμότητα των δαπανών τους, γεγονός που συμβάλλει στη δυσκολία εκκαθάρισης των υποχρεώσεών τους.
Αντίθετα, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σημείωσαν πρόοδο, μειώνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από 335 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο σε 294 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
Αύξηση στις Καθυστερούμενες Επιστροφές Φόρων
Οι καθυστερούμενες επιστροφές φόρων αυξήθηκαν στα 287 εκατ. ευρώ από 261 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο. Από αυτά, τα 190 εκατ. ευρώ δεν αποδόθηκαν στους δικαιούχους, καθώς οι φορολογικές αρχές δεν είχαν διαθέσιμα τα απαραίτητα πιστοποιητικά για την επεξεργασία των επιστροφών.
Η συνολική εικόνα δείχνει πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει συνεχιζόμενες προκλήσεις στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ασκούν πιέσεις για την εφαρμογή λύσεων και την υιοθέτηση των νέων ευρωπαϊκών κανονισμών.