Ενας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι αναμφισβήτητα ο Χάρης Δούκας, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στο δήμο της Αθήνας.
Ο κ. Δούκας πέρασε στον δεύτερο γύρο και θα είναι αντίπαλος του Κώστα Μπακογιάννη, κάνοντας τη μεγάλη έκπληξη και επικρατώντας του εκλεκτού του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην βουλευτή, Κώστα Ζαχαριάδη.
Ο κ. Δούκας πήρε ποσοστό 14,22% και θα έχει πλέον τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ στο δεύτερο γύρο, αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να «χτυπήσει» τον νυν δήμαρχο.
Όμως, είναι αξιοπρόσεκτη η επίδοσή του καθώς δεν είναι προβεβλημένο στέλεχος και δεν είχε θέσεις που στο παρελθόν του εξασφάλισαν αναγνωρισιμότητα.
Κατά γενική ομολογία ο κ. Δούκας έκανε καλή προεκλογική εκστρατεία, με ήπιο στυλ, πρόγραμμα και θέσεις για όλα τα ζητήματα της πόλης, και κέρδισε τις εντυπώσεις, χαρίζοντας και μια μικρή νίκη στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη που τον επέλεξε.
Σημειώνεται ότι ο κ. Δούκας, πέραν του κ. Ζαχαριάδη, ξεπέρασε σε ποσοστό και τον Νίκο Σοφιανό του ΚΚΕ και βεβαίως τον χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη.
Ο Χάρης Δούκας προώθησε την ατζέντα για πιο πράσινη πόλη καταθέτοντας πρόταση για τη φύτευση τουλάχιστον 5.000 δέντρων κάθε χρόνο στην Αθήνα ώστε να μειωθεί η θερμοκρασία.
Μετά την κακοκαιρία Ντάνιελ που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, ο κ. Δούκας είχε καταθέσει 7 προτάσεις και για την Αθήνα.
Συγκεκριμένα:
- Πρέπει να καθαριστούν όλα τα φρεάτια ομβρίων υδάτων.
- Να καταγραφούν πλήρως τα υφιστάμενα δίκτυα ομβρίων υδάτων, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ έως τώρα
- Να ελεγχθεί η επάρκειά τους, διότι διανύουμε περίοδο περιβαλλοντικής κρίσης
- Να βελτιωθούν τα δίκτυα ομβρίων που ήδη υπάρχουν ή να κατασκευαστούν νέα, όπου κριθεί απαραίτητο
- Να δημιουργηθούν νέα τεχνικά έργα ανάσχεσης των πλημμυρικών φαινομένων, που εντείνονται χρόνο με τον χρόνο
- Να χρησιμοποιηθούν υλικά και τεχνολογίες που μειώνουν την έντασή των πλημμυρών
(πχ rain gardens)
Να διαχωριστούν πλήρως τα δίκτυα ομβρίων και λυμάτων, που εν έτει 2023 παραμένουν κοινά σε κάποια σημεία της πόλης.
Το βιογραφικό του
Ο Χάρης Δούκας, γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα, είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ελλάδα.
Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο ΕΜΠ, με θέμα τα συστήματα αποφάσεων για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Διδάσκει στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πλήθος προπτυχιακών μαθημάτων, ενώ από το 2018 διδάσκει στο μάθημα «4η βιομηχανική Επανάσταση και Έξυπνες Πόλεις», του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» του ΕΜΠ.
Ο Χάρης Δούκας έχει λάβει βραβεία για τις επιδόσεις και το έργο του από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ ), το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας (ΕΕΕΕ) και το Παγκόσμιο Συνέδριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard.
Είναι επίσης Διευθυντής Γραφείου της εξαμελούς εθνικής επιτροπής Ελλάδας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) από το 2020 και τακτικό της μέλος από το 2016, ενώ είναι μέλος προγράμματος του WEC από το 2022.