Το οικονομικό επιτελείο προωθεί μια σειρά ρυθμίσεων για την καταβολή σε δόσεις των οφειλών που συσσώρευσε η πανδημία, ή την επανένταξη σε παλιότερες ρυθμίσεις όσων απώλεσαν σχετικό δικαίωμα. Ωστόσο, φορείς της αγοράς προτάσσουν την ανάγκη “κουρέματος” των χρεών ή ουσιαστικών ελαφρύνσεων λόγω του “βουνού” υποχρεώσεων που καλούνται ήδη από το Σεπτέμβριο να καλύψουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Ως πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, (ΚΕΕΕ) Γ. Χατζηθεοδοσίου στην πρώτη του δήλωση, ο οποίος αφού τόνισε την ανάγκη συστράτευσης στη μάχη για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας υπενθύμισε τον στόχο για διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους.
‘Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, καλούμαι να συμβάλω από μία νέα θέση στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και στην προστασία των επιχειρήσεων που τα τελευταία χρόνια δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης, αρχικά απέναντι στην οικονομική κρίση και στην συνέχεια απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας. Και σαν να μην έφταναν αυτά, ήρθε να προστεθεί και το καταστροφικό πέρασμα της πύρινης λαίλαπας” ανέφερε χτες ο κ. Χατζηθεοδοσίου, που δεσμεύτηκε ότι “πιστός στο θεσμικό ρόλο της ΚΕΕΕ, θα συνεχίσω να εργάζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων της χώρας και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Από τη νέα μου θέση θα συνεχίσω το έργο που ξεκινήσαμε στο ΕΕΑ για τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους, ώστε να μπουν οι βάσεις για μία καινούρια πορεία που θα έχει ως στόχο την πραγματική στήριξη της επιχειρηματικότητας και κυρίως των μικρομεσαίων, αλλά και την ενίσχυση του επιμελητηριακού θεσμού. Καμία επιχείρηση δεν πρέπει να μείνει χωρίς έμπρακτή στήριξη αυτή τη δύσκολη ώρα”.
Οι οφειλές
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν το εξάμηνο Ιανουάριος – Ιούνιος 2021 ανήλθαν στα 3,234 δισ. ευρώ έναντι 2,584 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι (αύξηση 25%). Τον Ιούνιο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 334 εκατ. ευρώ έναντι 61 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι (αύξηση 443%).
Σε ό,τι αφορά τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που αφορούν αποκλειστικά φορολογικές υποχρεώσεις, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε 2,933 δισ. ευρώ έναντι 2,419 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (αύξηση 21%). Τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν στα 286 εκατ ευρώ έναντι 55 εκατ ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι (αύξηση 425%).
Στην ανακοίνωση της ΑΑΔΕ σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα μεγέθη των ληξιπρόθεσμων οφειλών εφέτος δεν είναι συγκρίσιμα με πέρυσι καθώς το 2020 «οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερες και είχαμε πολλές αναστολές πληρωμών με συνέπεια πολλές οφειλές να μην καθίστανται ληξιπρόθεσμες, ενώ υπο κανονικές συνθήκες θα καθίσταντο».
Συνολικά χρέη 21,766 δισ . ευρώ τελούν σε αναστολή είσπραξης και δεν έχουν προστεθεί επισήμως στα ληξιπρόθεσμα. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους (τουλάχιστον 20 από τα 21,8 δισ.) αποτελούν οφειλές που έμειναν απλήρωτες από τον Μάρτιο του 2020 που ξέσπασε η πανδημία και εντάχθηκαν έτσι σε διαδικασία αναστολής πληρωμών.
Για αυτές τις οφειλές με τις διάφορες ρυθμίσεις (36 – 72 δόσεων για τα χρέη στην εφορία που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας δηλαδή με άτοκη πληρωμή από 31.1. 2022 μέχρι 31.12.2025 ή μέχρι 31/12/2028 με τόκο 2,5% ετησίως.) ή με την επανένταξή τους στις ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων θα καταβληθεί προσπάθεια από τον Αύγουστο και μετά να μπουν ξανά σε ρυθμό πληρωμής και να μην καταστούν ληξιπρόθεσμες.
Καμπανάκι για ελαφρύνσεις
Στο μεταξύ σειρά οικονομικών προτάσεων επεξεργάζεται το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, τις οποίες θα καταθέσει στο Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και στα οικονομικά υπουργεία, στο πλαίσιο των συναντήσεων των φορέων με τον πρωθυπουργό, ενόψει του βήματος της ΔΕΘ.
Όπως τονίζει το ΕΒΕΠ ο μηνιαίος λογαριασμός φόρων και εισφορών εξακολουθεί να είναι βαρύς, με την ελπίδα όμως, πως η χρηστή διαχείριση της δημοσιονομικής ευελιξίας, παρά το δημοσιονομικό κόστος των καταστροφών από τις πυρκαγιές, εξακολουθεί να αφήνει περιθώρια διευκολύνσεων για το 2021 και νέων φοροελαφρύνσεων μετά το 2022 ενώ σημειώνει ότι εκτός από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και τις δόσεις ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει τέλος Αυγούστου να πληρωθούν, δύο εκκαθαριστικά του ΕΦΚΑ για την εκκαθάριση εισφορών του 2019 και 2020 καθώς και η 2η δόση ΦΠΑ για το β’ τρίμηνο, ενώ, έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να καταβληθεί διπλή δόση φόρου εισοδήματος.
Το ΕΒΕΠ εκτιμά ότι, παρά τα χαμηλότερα δηλωθέντα εισοδήματα σε βάθος δεκαπενταετίας, αυτό το δίμηνο αναμένεται νέα υπερσυσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων. Επίσης, παρά το γεγονός πως φέτος μόνο 1 στα 3 ΑΦΜ έχουν χρεωστικά εκκαθαριστικά, οι συνολικά απαιτούμενοι φόροι θα είναι αυξημένοι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο κατά 30%, φθάνοντας τα 4,5 δις ευρώ μηνιαίως.
Στο φόντο αυτό, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, στην εν λόγω ανακοίνωση, απώτερος σκοπός της κυβέρνησης, παρά τις αντιξοότητες, τις φυσικές καταστροφές, το δημοσιονομικό κόστος των αποζημιώσεων και την πορεία των εσόδων, πρέπει να συνεχίσει να είναι, οι ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρεται το φορολογικό πακέτο δέκα μέτρων, που επεξεργάζεται το ΕΒΕΠ, απαιτεί, αφενός, δημοσιονομικό χώρο τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ετησίως και, αφετέρου, χρονικό διάστημα τριών ετών για την ολοκλήρωση φοροελαφρύνσεων μόνιμου χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων, οι βασικότερες προτάσεις είναι οι εξής:
χαμηλότερο ΦΠΑ στις μεταφορές, μη οινοπνευματώδη, εστίαση και θεάματα,
περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 3 σε 5 μονάδες,
αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα,
νέες κλίμακες ΕΝΦΙΑ για μείωση 8% κατά μέσο όρο το 2022.
Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στο φορολογικό τοπίο του 2023 και 2024 πρέπει να προβλέπουν:
πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης,
περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες,
μείωση κατά 50% αρχικά και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,
μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% από το 24%,
μείωση του συντελεστή των εταιρειών που συγχωνεύονται από 22% σε 11%,
καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24%, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%.
Στην ανακοίνωση του ΕΒΕΠ σημειώνεται ότι οι φορείς της αγοράς αναμένουν το οικονομικό επιτελείο να οριστικοποιήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προτείνει το νέο χρονοδιάγραμμα των φοροελαφρύνσεων. Ως εκ τούτου οι προβλέψεις των οικονομικών επιδόσεων του διμήνου Αυγούστου και Σεπτεμβρίου θα κρίνουν εν πολλοίς την επίτευξη των στόχων του β’ εξαμήνου για συνολικά φοροέσοδα 25,6 δις ευρώ ή έσοδα 22 δις ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο, δίνοντας μια καθαρή εικόνα του μεγέθους του δημοσιονομικού χώρου, που απαιτείται για προσεχείς φοροελαφρύνσεις.
ΠΗΓΗ : news247