Η Αίγινα ανήκει στο λεγόμενο σύμπλεγμα των νησιών του Σαρωνικού, μεταξύ των οποίων θα βρείτε και άλλα εξίσου αξιόλογα νησιά για να επισκεφθείτε, όπως η Σαλαμίνα, η Ύδρα, ο Πόρος, το Αγκίστρι Όλα αυτά βρίσκονται στο Αιγαίο Πέλαγος, μέσα στον επονομαζόμενο Σαρωνικό κόλπο, ο οποίος κατά σύμπτωση είναι γνωστός και ως κόλπος της Αίγινας, οπότε μπορείτε να φανταστείτε τη σημασία του νησιού αυτού στην περιοχή.
Ιστορία της Αίγινας
Ο θρύλος λέει ότι το όνομά του προέρχεται από τη νύμφη Αίγινα, η οποία ήταν η μητέρα του Έακχου, ο οποίος γεννήθηκε στο νησί και το κυβέρνησε ως βασιλιάς. Με άλλα λόγια, η Αίγινα ήταν η βασίλισσα της Αίγινας.
Μάλιστα, η πρωτεύουσά της, που ονομάζεται επίσης Αίγινα, (ή Γιώρα, για να διαφέρει από το όνομα του νησιού) ήταν η πρώτη πόλη που έκοψε νόμισμα για τη χώρα. Στο νησί σφυρηλατήθηκε το πρώτο ελληνικό ναυτικό και αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό στρατηγικό σημείο για το θαλάσσιο εμπόριο στην Αρχαία Ελλάδα. Το νησί ήταν η κύρια ναυτική δύναμη στον κόλπο της Αίγινας κατά τον 7ο αιώνα π.Χ. Ο στόλος της Αίγινας συνέβαλε στη νίκη της Ελλάδας επί του περσικού στόλου της αυτοκρατορίας του Ξέρξη το 480 π.Χ. Χρόνια αργότερα, αν και ήταν σύμμαχοι με την Αθήνα, εισέβαλαν στην πόλη το 459 π.Χ. επειδή ευημερούσε τόσο πολύ, όπου άρχισαν να αλληλεπιδρούν με τους Σπαρτιάτες. Αυτή όμως έμελλε να είναι η μοναδική περίοδος της αίγλης της Αίγινας, καθώς τον 19ο αιώνα έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά των Τούρκων μεταξύ 1827 και 1829. Η Αίγινα ήταν η πρωτεύουσα της σύγχρονης Ελλάδας κατά τα έτη 1828 και 1829.
Σήμερα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φιστικιών στον κόσμο (20.000 τόνοι ετησίως!) και, φυσικά, αυτός που προμηθεύει ολόκληρη τη χώρα με αυτούς τους νόστιμους ξηρούς καρπούς
Λόγω της εγγύτητάς της, η Αίγινα είναι το αγαπημένο νησί των Αθηναίων της ανώτερης μεσαίας τάξης, οι οποίοι καταφεύγουν εκεί τα Σαββατοκύριακα για να αποφύγουν τη φασαρία της μεγαλούπολης για λίγες ώρες ή μερικές μέρες.
Πρώτα απ’ όλα, είναι ενδιαφέρον να ρίξετε μια ματιά στο χάρτη του νησιού, ώστε να έχετε μια γενική εικόνα του νησιού και να μην χαθείτε όταν αρχίσετε να διαβάζετε για συστάσεις και διαδρομές.
Σημειώστε ότι η Αίγινα έχει έκταση μόλις 90 km², πράγμα που σημαίνει ότι από άκρη σε άκρη είναι περίπου 10 km κατά μέσο όρο., σε αντίθεση με άλλα νησιά όπως η Ύδρα, έχει και άλλα χωριά όπως η Κυψέλη, η Βαγιά, η Αγία Μαρίνα, ο Μεσαγρός, οι Πόρτες, το Ανιτσαίου, οι Σφυρίκτρες ή η Παχιά Ράχη, τα περισσότερα από τα οποία είναι αφιερωμένα στη γεωργία ή την αλιεία ως κύρια δραστηριότητά τους.
Δεν είναι μια απόσταση που μπορεί να περπατήσει κανείς , αλλά τα πάντα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και οποιοδήποτε μηχανοκίνητο μέσο μεταφοράς θα σας πάει εκεί που θέλετε να πάτε σε 20 λεπτά. Η κύρια πόλη ονομάζεται επίσης Αίγινα, όπου βρίσκεται το κεντρικό λιμάνι– είναι το σημείο όπου θα φτάσετε και όπου πιθανώς θα θελήσετε να εγκατασταθείτε για λίγες ημέρες για να πάτε στα άλλα σημαντικά μέρη: Η Αγία Μαρίνα (ένα μικρό χωριό στα ανατολικά του νησιού), η Πέρδικα (νοτιοδυτικά) ή η Σουβάλα (βόρεια, κοντά στο Μπάθι). Αν κοιτάξετε το χάρτη θα δείτε ότι το βόρειο τμήμα του νησιού είναι “πιο πυκνοκατοικημένο”, έχει τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα, καλύτερους δρόμους και είναι πιο πυκνοκατοικημένο. Το νότιο τμήμα, από την άλλη πλευρά, είναι πιο άγριο και έχει μικρά χωριά αξίζουν να επισκεφθείτε, εκτός από τη δυτική ακτή (μεταξύ Αίγινας και Πέρδικας), όπου θα βρείτε τις περισσότερες παραλίες.
Τι να δείτε στην Αίγινα – Σημεία ενδιαφέροντος
Τώρα που έχετε μια εικόνα του νησιού, θα σας είναι πιο εύκολο να αρχίσετε να εντοπίζετε τα διάφορα σημεία ενδιαφέροντος και να σχεδιάσετε τη διαδρομή σας. Θα διαπιστώσετε ότι είναι ένας τέλειος προορισμός για μια ημερήσια εκδρομή από και προς την Αθήνα ή για να διανυκτερεύσετε και να το απολαύσετε το Σαββατοκύριακο με την ησυχία σας.
Εκκλησία του Αγίου Νικολάου
Μια πολύ δροσερή μικρή λευκή εκκλησία που θα δείτε μόλις βγείτε από το λιμάνι, οπότε η επίσκεψή της είναι σχεδόν υποχρεωτική, καθώς θα περάσετε από μπροστά της κατά την άφιξη και την αναχώρηση σας. Αυτό ισχύει αν επιλέξετε το λιμάνι της Αίγινας ως προορισμό σας, το οποίο θα είναι το πιο συνηθισμένο, καθώς είναι το κύριο λιμάνι, και τα δευτερεύοντα λιμάνια είναι ανοιχτά μόνο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Η Αίγινα (“Γιώρα”)
Για να διαφοροποιηθεί το όνομα του χωριού Αίγινα από το όνομα του ίδιου του νησιού, μερικές φορές αναφέρεται και ως Γιώρα. Καθώς το κύριο λιμάνι βρίσκεται εδώ, είναι η ιδανική περιοχή για να το απολαύσετε κατά την άφιξή σας ή πριν αναχωρήσετε για την Αθήνα. Μπορείτε να περιπλανηθείτε στους δρόμους ή να απολαύσετε μια βόλτα γύρω από το λιμάνι. Θα δείτε πολλούς μικρούς πάγκους όπου θα σας καλέσουν να δοκιμάσετε τις διάφορες εφευρέσεις που σχετίζονται με το φιστίκι και έχουν αναπτυχθεί στο νησί (Nutella με φιστίκι, βούτυρο φιστίκι, λικέρ φιστίκι, πέστο φιστίκι…) η φαντασία δεν έχει όρια για να δώσει περισσότερες διεξόδους στο κατ’ εξοχήν προϊόν του νησιού. Εδώ μπορείτε επίσης να αγοράσετε αναμνηστικά στα διάφορα καταστήματα ή να φάτε φρέσκο ψάρι σε κάποια από τις ταβέρνες. Ανάμεσα στις διάφορες εκκλησίες και τα εντυπωσιακά κτίρια, ανάμεσα στα δρομάκια του θα βρείτε τον περίφημο πύργο του Μάρκελλου, τον οποίο θα σας περιγράψουμε λίγο πιο αναλυτικά ακριβώς παρακάτω. Το χωριό της Αίγινας είναι ένα από τα προτεινόμενα μέρη για να διανυκτερεύσετε εάν πρόκειται να μείνετε στο νησί για μερικές ημέρες, είναι επίσης ένα από τα μέρη όπου συνιστάται να νοικιάσετε τον μέσο μεταφοράς σας (ποδήλατο, μοτοσικλέτα, τετράτροχο, αυτοκίνητο…), καθώς εκεί υπάρχουν περισσότερες επιλογές
Ο Πύργος του Μαρκέλλου
Ο πύργος βρίσκεται στην πόλη της Αίγινας. Πιστεύεται ότι χτίστηκε το 1802 από τον Σπύρο Μάρκελλο, μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου και έναν από τους κορυφαίους στρατιωτικούς που πολέμησαν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης (1821 – 1829). Μεταξύ του 1826 και του 1827 ο πύργος αυτός χρησίμευσε ως κρατικό κτίριο, όπου γίνονταν οι κυβερνητικές συνεδριάσεις. Δεδομένου ότι η Αίγινα ήταν η πρωτεύουσα της Νεότερης Ελλάδας κατά τη διάρκεια του 1828 και του 1829, ο πύργος αυτός χρησιμοποιήθηκε επίσης για να στεγάσει τα γραφεία διαφόρων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και του ίδιου του Κυβερνήτη της Αίγινας: Ανδρέα Γιαννίτση.
Σήμερα ο πύργος ανήκει στον Δήμο Αίγινας και χρησιμοποιείται ως Πολιτιστικό Κέντρο για τη φιλοξενία εκθέσεων, συνεδρίων και άλλου είδους εκδηλώσεων. Όταν περάσαμε από εκεί, συναντήσαμε μια έκθεση φωτογραφίας.
Ο λόφος της Κολώνας (Ναός του Απόλλωνα & Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας)
Ο Ναός του Απόλλωνα βρίσκεται βόρεια της πόλης της Αίγινας, σε ένα μικρό λόφο με θέα το λιμάνι (περίπου 5 λεπτά από το λιμάνι).
Ο λόφος της Κολώνας από το λιμάνι. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε τη μοναδική κολόνα του ναού.
Τόσο ο λόφος όσο και ο αρχαιολογικός χώρος γενικότερα είναι κοινώς γνωστοί ως “Κολώνα”, καθώς Κολώνα σημαίνει “στήλη” στα ελληνικά, και αυτό είναι το μόνο πράγμα που έχει απομείνει όρθιο από αυτό το αρχαίο κτίριο του 6ου αιώνα π.Χ. ο ναός είχε δωρικό αρχιτεκτονικό στυλ και οι ειδικοί πιστεύουν ότι είχε 11 κίονες στις πλευρές και 6 κίονες στα άκρα, με την πύλη εισόδου στα νότια μαζί με μερικά μικρά ορθογώνια κτίρια και ένα μικρό νεκροταφείο στα βόρεια. Μέσα στους τάφους που βρέθηκαν εκεί, υπήρχαν κάποια χρυσά κοσμήματα που σήμερα φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.
Ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε ένα φυσικό περιβάλλον, με άγρια λουλούδια που φυτρώνουν ανάμεσα στα απομεινάρια και ένα μικρό δάσος με δέντρα που θα σας δώσει τη σκιά που χρειάζεστε. Όντας σε μια υπερυψωμένη τοποθεσία, θα μπορείτε να απολαμβάνετε καλή θέα στη θάλασσα και την πόλη-λιμάνι της Αίγινας.
Μέσα στον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο, δίπλα στο ναό του Απόλλωνα, θα βρείτε επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας, με σχεδόν 1.000 αγγεία, περισσότερα από εκατό λυχνάρια, περίπου 140 όπλα και περισσότερα από 350 νομίσματα. Η είσοδος σε ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο (ναός + μουσείο) θα σας κοστίσει περίπου 4 ευρώ, με τη δυνατότητα δωρεάν εισόδου αν είστε φοιτητής, ή άνεργος για παράδειγμα.
Εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου & το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας
Η Εκκλησία και το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου βρίσκεται στα μισά της διαδρομής μεταξύ της πόλης της Αίγινας και της Αγίας Μαρίνας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια και ένα από τα πιο επισκέψιμα μνημεία της Αίγινας. Η είσοδος είναι δωρεάν, αν και θα πρέπει να καλύψετε τα πόδια σας για να μπείτε, αλλά μην ανησυχείτε, δεν θα χρειαστεί να φορέσετε μακριές φούστες και να ψηθείτε στη ζέστη, καθώς θα βρείτε φούστες διαθέσιμες στην είσοδο.
Για να φτάσετε εκεί μπορείτε να κάνετε τα εξής:
Με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα: Η εκκλησία του μοναστηριού απέχει 6 χιλιόμετρα από το χωριό της Αίγινας και της Αγίας Μαρίνας, περίπου στο κέντρο του νησιού.
Ή με λεωφορείο: Η διαδρομή 2 (μπλε) από την Αίγινα προς την Αγία Μαρίνα περνάει από τον Άγιο Νεκτάριο (σταματάει ακριβώς μπροστά).
Ο Άγιος Νεκτάριος ήταν γνωστός ως μεγάλος θαυματουργός, ιδιαίτερα ως θεραπευτής όλων των ειδών των ασθενειών, γι’ αυτό και χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται κάθε χρόνο σε αυτή την εκκλησία για να επισκεφθούν τον τάφο του, να προσευχηθούν σε αυτόν.
Κατόπιν αιτήματος αρκετών μοναχών της περιοχής, το 1904 ίδρυσε το μοναστήρι για όλες τις γυναίκες της Αίγινας και εκεί διέμενε ως μοναχός μέχρι το θάνατό του το 1920. Το κτίριο αυτό αποτελείται από δύο μέρη, την εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου και το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο και είναι ακόμη ημιτελές. Στην κάτω περιοχή, ακριβώς κάτω δεξιά, θα βρείτε τα λείψανα του Αγίου Νεκταρίου σε έναν μικρό ασημένιο τάφο. Αν έρθετε εδώ στις 9 Νοεμβρίου, θα γιορτάσετε την ημέρα του Αγίου Νεκταρίου, η μνήμη του γιορτάζεται με ειδική λειτουργία το προηγούμενο βράδυ και με λιτανεία το επόμενο πρωί, κατά την οποία το λείψανό του μεταφέρεται στους δρόμους της Αίγινας.
Μεσαιωνικό χωριό της Παλαιόχωρας
Το μεσαιωνικό χωριό Παλαιόχωρα (επίσης γνωστό ως Παλαιόχωρα) βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου (1,2 χλμ. βόρεια του νησιού).
Ήταν η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού από τον 9ο αιώνα μέχρι το 1826.
Όντας στο κέντρο του νησιού, οι κάτοικοι της Αίγινας αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν εκεί λόγω των συχνών πειρατικών επιθέσεων στις παράκτιες περιοχές, οπότε χωριά όπως η Αίγινα και η Αγία Μαρίνα έμειναν πλέον ακατοίκητα. Στο νησί εισέβαλε το 1537 ο διαβόητος πειρατής Barbarossa, ο οποίος κατέστρεψε την Παλαιόχωρα, έσφαξε τον ανδρικό πληθυσμό και αιχμαλώτισε τα γυναικόπαιδα για να τα πουλήσει ως σκλάβους στην Κωνσταντινούπολη. Εξαιτίας αυτής της επίθεσης, σήμερα στην Παλαιόχωρα έχουν απομείνει μόνο ερείπια και είναι γνωστή ως “πόλη-φάντασμα”.
Το χωριό Μεσαργός
Λίγο πριν φτάσετε στο ναό της Αφαίας και της Αγίας Μαρίνας θα βρείτε αυτό το μικρό αγροτικό χωριό αφιερωμένο στη γεωργία. Βρίσκεται το σπίτι του Ροδάκη που είναι ένας από τους τελευταίους αγγειοπλάστες του νησιού.
Ο ναός της Αφαίας / Αφαίας
Σε έναν βραχώδη λοφίσκο στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, και μέσα σε μια έκταση κατάφυτη από πεύκα που φτάνουν μέχρι την άκρη του κόλπου πιο κάτω, ο επισκέπτης της Αίγινας θα συναντήσει το Ναό της Αφαίας. Επιβλητικός και ταυτόχρονα τόσο αρμονικός, οριοθετεί με την παρουσία του τα σύνορα του χρόνου που μοιάζουν να ανατρέπονται μέσα στο φως του ανοιξιάτικου μεσημεριού. Η αρμονία του Ναού της Αφαίας και αυτή σε σχέση με την ομορφιά του τοπίου, δημιουργούν μια ιδιαίτερη δυναμική που ο επισκέπτης αισθάνεται γρήγορα. Είναι η απόλυτη λύτρωση από όσα άχρηστα και βαρυφορτωμένα ακούμε και βλέπουμε καθημερινά.
Το όνομα του ιερού “Αφαία” προέρχεται μάλλον από μία προελληνική λατρεία που ήρθε από την Κρήτη στην Αίγινα. Σύμφωνα με αυτή την άποψη το όνομα προέρχεται από το Άφα (αφανής) τοπική ονομασία της μυθικής Βρυτόμαρτις, φίλη της Αρτέμιδος που για να αποφύγει τον Μίνωα έφυγε με ένα καράβι. Πλησιάζοντας στην Αίγινα, οι ναύτες της επιτέθηκαν και εκείνη βούτηξε στη θάλασσα. Κρύφτηκε σε μια σπηλιά στη θέση Τούρλος και έγινε άφαντη. Οι επικρατέστερες απόψεις είναι ότι ή η Αφαία λατρευόταν σε αυτό το Ιερό και αργότερα η λατρεία της ταυτίστηκε με αυτή της Αθηνάς. Ή απλά ονόμαζαν την Αθηνά με το όνομα Αφαία, εξαιτίας του μίσους τους με τους Αθηναίους. Και πράγματι, αυτή η αντιπαράθεση των κατοίκων της Αίγινας με τους Αθηναίους που οδηγούσε σε μίσος, μοιάζει να αντικαθρεφτίζεται εκεί στο βάθος του ορίζοντα που ξεχωρίζει ο Παρθενώνας. Μια αντιπαράθεση που οι δύο Ναοί μοιάζουν να συντηρούν μέχρι τις μέρες μας. Η Αφαία θεωρείται παλαιότερος ναός από τον Παρθενώνα κατά μισό αιώνα και πιθανών ο αρχαιότερος ναός στην Ελλάδα μετά από εκείνον της Κορίνθου. Ο ναός που είναι χτισμένος από Αιγινήτικο πουρί, είναι δωρικού ρυθμού, περίπτερος και αποτελείται από 12 κολώνες στις μεγάλες πλευρές του και 6 στις μικρές. Από αυτές έχουν διασωθεί είκοσι. Επισκεφθείτε το Ναό της Αφαίας ένα ήσυχο πρωινό και περιπλανηθείτε στους χώρους του με τα μάτια του μυαλού και της ψυχής. Θα φύγετε από εκεί ήρεμοι και ευτυχείς!
Ο οικισμός της Αγίας Μαρίνας
Η Αγία Μαρίνα είναι το ανατολικότερο χωριό του νησιού. Συνήθως θα φτάσετε εδώ από την Αίγινα (14 χλμ. μακριά), αφού πρώτα σταματήσετε στην εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου και στο ναό της Αφαίας που βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού ακριβώς πάνω από την Αγία Μαρίνα.
Ελλάνιον Όρος
Το Ελλάνιον Όρος (η σύγχρονη ονομασία του είναι “Όρος”) έχει ύψος 532 μέτρα και είναι η πιο ψηλή κορφή της Αίγινας. Εκτός από την σύγχρονη ονομασία του, θα ακούσετε να το λένε και “Ανάλυψη” ή “Προφήτη Ηλία” από το μικρό εκκλησάκι που δεσπόζει στην κορφή του. Στο Ελλάνιο Όρος, στην Αίγινα, κτίστηκε ο αρχαιότερος βωμός που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Δία. Αν και η κατασκευή του συμπίπτει με την κάθοδο των Δωριέων το 1200 π.Χ., στην ίδια θέση υπήρχε αρχαιότερος οικισμός, ο οποίος σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Βέλτερ, εγκαταλείφθηκε το 1250 π.Χ. μετά από επιδρομή που έγινε στην περιοχή.
Η μελέτη και οι ανασκαφές του χώρου έφεραν στην επιφάνεια κοσμήματα, μεταλλικά αντικείμενα, αλλά και είδη διατροφής όπως πιθάρια με σιτάρι. Όλα δείχνουν ότι για κάποιο λόγο αυτή η περιοχή εγκαταλείφθηκε βιαστικά. Ίσως μετά από κάποια επιδρομή ή από απαγωγή των κατοίκων της. Παρά το απόκρημνο του άγονου εδάφους του Ελλάνιου Όρους, υπήρχαν οχυρωματικές κατασκευές που προφύλαξαν τους κατοίκους τους προφανώς από επιδρομές. Μία δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι ίσως οι κάτοικοι του, να μην είχαν φιλικές σχέσεις με τον ντόπιο πληθυσμό. Ίσως να επρόκειτο για μια πολεμική ομάδα που εγκαταστάθηκε εκεί και χρησιμοποιούσε την τοποθεσία ως ορμητήριο για ληστρικές επιδρομές. Το βέβαιο είναι ότι οι κάτοικοι του Ελλάνιου Όρους ήταν Έλληνες. Αυτό καταμαρτυρεί η κατασκευή του βωμού προς τιμήν του Δία.
Σημαντικότατη επίσης αξία στην περιοχή προσδίδει μία τοποθεσία στην δυτική πλευρά, στους πρόποδες του Όρους με την ονομασία “Σφυρίκτρες”. Εκεί είχαν κατασκευαστεί κάποια έργα τα οποία βοηθούσαν τους προσκυνητές του βωμού, να ανέβουν τα δύσκολα μονοπάτια του βουνού. Αυτά ήταν πεπλατυσμένα σκαλιά, ξενώνας και δύο δεξαμενές που συγκέντρωναν το νερό της βροχής. Σε μία από αυτές το 1906 βρέθηκε μία χάλκινη υδρία η οποία ήταν αφιερωμένη στον Ελλάνιο Δία. Είναι επίσης πιθανό στην συγκεκριμένη τοποθεσία να υπήρχε ναός αφιερωμένος στην Εκάτη. Σε αυτή την περιοχή κατά την Βυζαντινή περίοδο χτίστηκε μοναστήρι το οποίο ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο. Από το σύνολο των οικοδομημάτων του μόνο η εκκλησία των Ταξιαρχών σώζεται. Χρονολογείται από το 1200 μ.Χ. και είναι μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της Αίγινας.
O Ελαιώνας της Αίγινας.
Ο Ελαιώνας της Αίγινας ή “Αρχαίος Ελαιώνας, είναι μία εντυπωσιακή για την διαμόρφωσή της περιοχή που βρίσκεται κοντά στους πρόποδες του Ελλάνιου Όρους, κοντά στην Παχειά Ράχη και την περιοχή “Σφυρίχτρες”. Η τοποθεσία μοιάζει με μία ανοιχτή πεδιάδα, είναι ιδιαίτερα επιβλητική για την ομορφιά της στην αρχή της άνοιξης. Εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει αιωνόβιες ελιές, εντυπωσιακές σε μέγεθος και σχηματισμό που η ηλικία τους φτάνει ή ξεπερνά τα 2.500 χρόνια, σύμφωνα με επιστημονικές ημερίδες που έχουν παρουσιαστεί στην Αίγινα τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα ιστορικό μνημείο, στη διαφύλαξη του οποίου έχει συμβάλει το γεγονός ότι δεν έχει κατασκευαστεί κάποιος δρόμος. Η πρόσβαση στον Ελαιώνα απαιτεί αρκετό περπάτημα, από ένα δύσκολο μονοπάτι η είσοδος του οποίου βρίσκεται κοντά στην δεύτερη παραλία του Μαραθώνα. Ο Ελαιώνας της Αίγινας είναι ένα προστατευόμενο μνημείο της UNESCO.
Στην περιοχή μπορεί να βρει κανείς ξωκλήσια υπέροχης ομορφιάς, όπως της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Τριάδας.
Παραλίες της Αίγινας
Η Αίγινα διαθέτει αρκετές παραλίες όπου μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα από τη διαδρομή σας για να ανανεωθείτε και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας. Αυτές βρίσκονται κυρίως στις δυτικές και βόρειες ακτές του νησιού.
Παραλία Αγία Μαρίνα
Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού (σχεδόν 500 μέτρα μήκος), με άμμο και ρηχά νερά, είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά, καθώς έχει βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία.
Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου μπορείτε να νοικιάσετε τις πολλές (ίσως υπερβολικά πολλές) ξαπλώστρες και ομπρέλες που διαθέτουν τα κοντινά μπαρ και beach bars. Έτσι, αν φοβάστε να μην καείτε από τον ήλιο, δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε με ομπρέλα από την Αθήνα. Τα ίδια μπαρ που νοικιάζουν τις ξαπλώστρες διαθέτουν καφετέρια και εστιατόριο, οπότε θα έχετε επίσης φαγητό και ποτό στη διάθεσή σας λίγα μόλις βήματα από την αμμουδιά. Όπως μπορείτε να φανταστείτε από το όνομά της, αυτή η παραλία βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας (ανατολικά του νησιού).
Παραλία Μαραθώνας
Μαζί με την προηγούμενη, ο Μαραθώνας είναι μια από τις πιο διάσημες παραλίες του νησιού, ειδικά επειδή έχει θέα στη Μονή, ένα μικρό νησάκι που ανήκει στην Αίγινα και στο οποίο μπορείτε να φτάσετε με θαλάσσιο ταξί. Και πάλι, διαθέτει ξαπλώστρες, ομπρέλες και μπαρ/εστιατόριο, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τίποτα άλλο από το να διασκεδάσετε. Βρίσκεται στα μισά του δρόμου μεταξύ της πόλης της Αίγινας και της Πέρδικας, βρίσκεται στη δυτική ακτή.
Παραλία Άβρα
Αυτή η παραλία είναι σχεδόν δίπλα στο λιμάνι της Αίγινας, βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολόνας, οπότε σε αντίθεση με τις προηγούμενες (όπου χρειάζεστε μεταφορικό μέσο για να φτάσετε εκεί) εδώ δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να περπατήσετε.
Παραλία Πόρτες
Αυτή είναι η πιο απομακρυσμένη από όλες τις παραλίες, καθώς βρίσκεται νοτιοανατολικά. Μια μικρή παραλία με κρυστάλλινα νερά και βότσαλα κοντά σε μερικές ταβέρνες.
Άλλες παραλίες
Παραλία της Αιγινήτισσας, Παραλία του Αγίου Βασιλείου, Παραλία του Κλήματος…
Παραλία της Μονής
Σε απόσταση αναπνοής από την Πέρδικα βρίσκεται ένα μικρό παραδεισένιο νησάκι, η Μονή. Το νησί ανήκει, όπως μαρτυρά το όνομά του, σ’ ένα μοναστήρι και δεν κατοικείται. Εάν έχεις όρεξη να την ανακαλύψεις, υπάρχουν πολλά κρυμμένα μυστικά…
- Πυκνή βλάστηση με δέντρα και δρομάκια για όμορφες πεζοπορίες.
- Στη Μονή, που από το 1962 έχει ανακηρυχτεί σε Πάρκο φυσικής εκτροφής θηραμάτων, ζουν ελεύθερα παγώνια, ελάφια και αγριοκάτσικα. Είναι εξοικειωμένα με τους ανθρώπους κι έτσι μπορείς να φωτογραφηθείς μαζί τους, ακόμα και να τα χαϊδέψεις!
- Και αν ζεσταθείς από το περπάτημα και την ορειβασία, μπορείς να βουτήξεις στα γαλαζοπράσινα νερά της, να ψαρέψεις με τις ώρες στα βαθιά νερά της ή απλώς να καθίσεις στους βραχώδεις σχηματισμούς της για να απολαύσεις τη θέα και τη μυρωδιά της.
Πώς να φτάσεις
Αν δεν έχεις σκάφος, ανεβαίνεις σε ένα από τα αυθεντικά καϊκάκια της Πέρδικας και σε 10’ είσαι εκεί με τα παραδοσιακά καϊκάκια! Αναχωρούν για το νησί ανά περίπου μία ώρα και επιστρέφουν αντίστοιχα, ενώ φυσικά αναλόγως την κίνηση φεύγουν ακόμα συχνότερα. Επίλεξε την ώρα που σε εξυπηρετεί, περίμενε την επιβίβασή σου κάτω από το σκίαστρο και σάλπαρε με τον Αγ. Νικόλαο, τον Γιάννη, την Ελένη ή τον Ουρανό. Με αυτά τα καΐκια και τους έμπειρους καπετάνιους τους, η “βαρκάδα” στον Αργοσαρωνικό είναι πραγματική εμπειρία! Απόλαυσε τη διαδρομή, βγάλε φωτογραφίες και βίντεο και την ώρα της αποβίβασης πιάσε το χέρι του καπετάνιου που θα σε βοηθήσει να πατήσεις στεριά.Το καϊκάκι από την Πέρδικα σε αφήνει στην κεντρική αμμουδερή παραλία η οποία είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και ένα beach bar, στο οποίο μπορείς να παραγγείλεις από τον καφέ σου, την μπύρα σου μέχρι cocktails κλασικά,στο beach bar επίσης, θα βρεις snacks, τοστ, τορτίγιες, λαχταριστά burgers και διάφορες δροσερές σαλάτες!
Τι να κάνετε στην Αίγινα
Εκτός από την κλασική περιήγηση και την επίσκεψη στα αξιοθέατα και τις παραλίες που μόλις σας προτείναμε, μπορείτε επίσης να κάνετε μια πεζοπορία στα βουνά, συνηθέστερα στην κοιλάδα του Ελαιώνα, όπου θα βρείτε ένα από τα παλαιότερα ελαιόδεντρα του νησιού. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το νησί της Μονής, να κάνετε καταδύσεις, καγιάκ ή paddle surfing.
Μπορείτε να επισκεφθείτε και το ΕΚΠΑΖ (Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων.)
Το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων βρίσκεται στην περιοχή Μετόχι, μεταξύ της Παχειάς Ράχης και του Ανιτσαίου. Η δράση του ΕΚΠΑΖ ξεκίνησε το 1984 και είναι το πρώτο κέντρο περίθαλψης αγρίων ζώων στα Βαλκάνια. Τις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑΖ επισκέπτονται εκατοντάδες εκδρομείς της Αίγινας, τόσο σύλλογοι, όσο και σχολεία, καθώς μπορούν να βιώσουν από κοντά την πραγματικά αξιόλογη εμπειρία της περίθαλψης αγρίων ζώων που μπορεί να δει κανείς μόνο στο φυσικό τους περιβάλλον.Μπορείτε επίσης να κάνετε και κάποια δωρεά για να βοηθήσετε στο δύσκολο έργο του.
Παρόλο που το νησί είναι μικρό, έχετε ήδη δει ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα να δείτε στην Αίγινα. Αν θέλετε να το απολαύσετε πραγματικά χωρίς βιασύνη, καλό είναι να περάσετε δύο ημέρες αντί για μία.
Τα πλοία της επιστροφής φεύγουν αρκετά νωρίς (το αργότερο γύρω στις 20:00), οπότε αν πάτε μόνο για μία ημέρα θα χάσετε ένα καλό δείπνο σε μια ταβέρνα κοντά στο λιμάνι.
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε στην Αίγινα είναι να κάνετε τη διαδρομή από την ίδια την Αίγινα (όπου θα επισκεφθείτε το ναό του Απόλλωνα) προς την Αγία Μαρίνα (όπου θα επισκεφθείτε το ναό της Αφαίας), κάνοντας ενδιάμεσες στάσεις στον Άγιο Νεκτάριο, το Μεσαργό και την Παλαιόχωρα .
Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι τόσο ο Ναός του Απόλλωνα όσο και ο Ναός της Αφαίας κλείνουν αρκετά νωρίς (γύρω στις 17:30), οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να: Πάρτε ένα πρωινό πλοίο για το νησί (σας προτείνουμε το πλοίο των 7 π.μ.),
Να απολαύσετε μια μέρα κοντά σε μια κύρια πόλη (π.χ. Αίγινα, επισκεπτόμενοι το Ναό του Απόλλωνα, την πόλη και τις κοντινές παραλίες).
Μετά το μεσημεριανό γεύμα κατευθυνθείτε προς το κέντρο του νησιού για να επισκεφθείτε τον Άγιο Νεκτάριο και τα κοντινά χωριά,
Και συνεχίστε για δείπνο και διανυκτέρευση στην Αγία Μαρίνα, ώστε να απολαύσετε το επόμενο πρωί στο Ναό της Αφαίας.
Με αυτόν τον τρόπο θα δείτε τα κυριότερα αξιοθέατα και θα σας μείνει μια μέρα για να επισκεφθείτε άλλες περιοχές του νησιού που σας ενδιαφέρουν ή να χαλαρώσετε σε μια παραλία πριν επιστρέψετε.