Περιορισμοί στο Airbnb σε 11 περιοχές της Αττικής, μεταξύ των οποίων και ο Άλιμος – Τι καινούριο φέρνει το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό.
Η διαβούλευση για το νέο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, που πρόκειται να καθορίσει τους περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ξεκινάει με επίκεντρο την Αττική. Η κίνηση αυτή στοχεύει στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και στη ρύθμιση του αριθμού των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σε περιοχές με έλλειμμα κατοικιών.
Το νέο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό
Το σχέδιο νόμου προβλέπει την επιβολή περιορισμών στον αριθμό των καταλυμάτων σε συνάρτηση με τις διαθέσιμες ξενοδοχειακές κλίνες. Συγκεκριμένα, θα καθορίζονται περιορισμοί στον αριθμό των καταλυμάτων τουρισμού διαμοιρασμού και των απλών ενοικιαζόμενων δωματίων ως ποσοστό των κλινών των κύριων τουριστικών καταλυμάτων στις περιοχές ελέγχου και στις ανεπτυγμένες περιοχές. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου η στεγαστική κρίση είναι πιο έντονη.
Airbnb: Οι περιοχές υπό περιορισμό
Στην Αττική, οι περιοχές που θα ενταχθούν στις διατάξεις του νέου χωροταξικού σχεδίου είναι οι εξής:
- Δημοτική Ενότητα Αθηναίων
- Καλλιθέα
- Άλιμος
- Γλυφάδα
- Μοσχάτο
- Νέα Σμύρνη
- Παλαιό Φάληρο
- Βουλιαγμένη
- Νέα Μάκρη
- Ανάβυσσος
- Πειραιάς
Αυτές οι περιοχές συνολικά φιλοξενούν 21.782 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA. Εντούτοις, το κέντρο της Αθήνας καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο, με 16.900 καταλύματα, δηλαδή το 77,5% του συνόλου.
Ο Άλιμος θεωρείται τουριστικά επιβαρυμένος
Ο Άλιμος, μαζί με άλλες παραλιακές πόλεις, αποτελεί μια από τις περιοχές στις οποίες αναμένονται περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η πόλη μας έχει γίνει δημοφιλής τόσο για τουριστικές επισκέψεις όσο και για μόνιμη κατοικία, γεγονός που αυξάνει την πίεση στην αγορά ακινήτων. Δείτε ακόμη: Αύξηση 28,8% σημειώνουν τα «Airbnb» στον Άλιμο
Παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις
Οι περιορισμοί αυτοί έρχονται ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις, που συχνά αφήνουν λιγότερα διαθέσιμα ακίνητα για μακροχρόνια ενοικίαση. Ειδικά στον Άλιμο, η αυξημένη ζήτηση για τουριστικά καταλύματα έχει οδηγήσει σε περιορισμένη διαθεσιμότητα και υψηλότερες τιμές για τους μόνιμους κατοίκους.
Οι αντιδράσεις της αγοράς
Η αντίδραση της αγοράς στις προτεινόμενες ρυθμίσεις ήταν έντονη. Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι αν δεν υπάρξουν αλλαγές και παραμείνει ως έχει η σχετική διάταξη, είναι προφανές ότι όσοι διαθέτουν 3-4 ακίνητα και βρίσκονται λίγο πάνω από το σχετικό όριο, θα φροντίσουν να μεταφέρουν κάποιο εξ αυτών σε συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν ως φυσικά και όχι ως νομικά πρόσωπα. Με τον τρόπο αυτό δεν θα έχουν καμία σχετική υποχρέωση, με βάση τις πρόσφατες αλλαγές που θεσπίστηκαν (μια και αυτές αφορούν κατόχους τουλάχιστον 3 ακινήτων) και φυσικά δεν θα υπόκεινται σε ΦΠΑ, καθώς αυτός δεν επιβάλλεται αν κάποιος έχει έως δύο ακίνητα.
Τα μέτρα και οι επιπτώσεις τους
Από τις αρχές του 2024, έχουν επιβληθεί μια σειρά μέτρων στην αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, κυρίως φορολογικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, όσοι εκμεταλλεύονταν τρία ή περισσότερα ακίνητα, υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ τα έσοδα από τα ακίνητα υπόκεινται και σε ΦΠΑ 13%. Επιπλέον, κάθε ακίνητο που χρησιμοποιείται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης πρέπει να έχει τον χαρακτήρα φορολογικού υποκαταστήματος, κάτι που μεταφράζεται σε τέλος επιτηδεύματος ανά ακίνητο.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση φορέων της αγοράς, όπως ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA), οι οποίοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση της σχετικής διάταξης. Υποστηρίζουν ότι η επιβολή τέτοιων φόρων είναι αντισυνταγματική και αιφνιδιαστική, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Οι προτεινόμενοι περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων της Αττικής. Ενώ στόχος των μέτρων είναι η ανακούφιση της στεγαστικής κρίσης και η εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης κατοικιών, παραμένει να φανεί πώς θα επηρεάσουν οι νέες ρυθμίσεις τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές.
Οι περιοχές όπως ο Άλιμος, που βρίσκονται στο επίκεντρο των αλλαγών, θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, προσπαθώντας να ισορροπήσουν ανάμεσα στις ανάγκες των τουριστών και των μόνιμων κατοίκων.
Πληροφορίες & γράφημα από: Η Καθημερινή