Στις 19 Μαρτίου 2024, η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, γονείς θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, έθεσαν ένα αίτημα που φέρνει ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση. Το αίτημα άρσης ασυλίας των πρώην υπουργών μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, έρχεται λίγο πριν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με το αίτημα, η βουλευτική ασυλία των Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη θεωρείται εμπόδιο στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Η έρευνα εστιάζει σε τυχόν ευθύνες τους σχετικά με τη σύμβαση 717/2014, η οποία φέρεται να έχει σχέση με το τραγικό δυστύχημα.
Ποια η θέση των εμπλεκόμενων;
- Η Μαρία Καρυστιανού τόνισε πως η άρση ασυλίας αγγίζει ζητήματα ηθικής και πολιτικής ευθύνης.
- Ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε πως “συμφωνεί και επαυξάνω” με το αίτημα.
Η Ολομέλεια της Βουλής καλείται να λάβει άμεσα θέση για το αίτημα. Η απόφαση της θα καθορίσει εάν οι πρώην υπουργοί θα λογοδοτήσουν για τυχόν ευθύνες τους.
Το αίτημα άρσης ασυλίας αποτελεί μια καίρια εξέλιξη στην υπόθεση. Η απόφαση της Ολομέλειας φέρει βαρύτητα, καθώς αγγίζει ζητήματα διαφάνειας, λογοδοσίας και απονομής δικαιοσύνης.
Η άρση ασυλίας των Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη φέρνει στο προσκήνιο καίρια ερωτήματα. Η Ολομέλεια της Βουλής φέρει την ευθύνη μίας κρίσιμης απόφασης, η οποία θα επηρεάσει την πορεία της υπόθεσης και την απονομή δικαιοσύνης.