Μετά τις ολιγοήμερες Πασχαλινές διακοπές, η κυβέρνηση «ζεσταίνει τις μηχανές» για να είναι έτοιμη να βάλει μπρος το εθνικό σχέδιο στήριξης των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, την οποία γιγαντώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Μετά την επιταγή ακρίβειας των 200 ευρώ που δόθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα σε ευάλωτους πολίτες και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ μηνιαίως από 1η Μαΐου, η κυβέρνηση προωθεί άμεσα παρέμβαση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Εφόσον οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στους κόλπους της Ε.Ε., εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου, δείξουν ότι η Ευρώπη δεν θα απαντήσει «πυροσβεστικά» στο ευρωπαϊκό πρόβλημα της ακρίβειας στην ενέργεια, η κυβέρνηση σχεδιάζει Plan Β…
Το εναλλακτικό σχέδιο θα είναι έτοιμο στο συρτάρι για άμεση εφαρμογή, και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αναμένεται να προβλέπει πλαφόν στις τιμές χονδρικής του ρεύματος.Εναλλακτικά η κυβέρνηση μελετά τη συνέχιση της επιδότησης στους λογαριασμούς.
Οι προσδοκίες για απάντηση της Ευρώπης…
Στο κυβερνητικό επιτελείο ο πήχης των προσδοκιών σε σχέση με την απάντηση της Ευρώπης είναι χαμηλά…
Το βασικότερο «αγκάθι» το βάζει η Γερμανία, η οποία αντιτίθεται στην υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια, όπως αντίστοιχα έγινε στην πανδημία με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ωστόσο το ποσοστό ρεκόρ που συγκέντρωσε η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία, εκτιμάται ότι σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον θα… «αφυπνίσει» την Ευρώπη. Το πότε, το πώς και βάθος της αντίδρασης της όμως απέναντι στην άνοδο του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού στα κράτη – μέλη είναι ένα μεγάλο ζητούμενο προς απάντηση.
Ποια νέα μέτρα είναι στο τραπέζι…
Σε συνέχεια της αύξησης του κατώτατου μισθού, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου είναι και η αύξηση ορισμένων προνοιακών επιδομάτων, όπως το επίδομα αναπηρίας αλλά και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Παράλληλα δρομολογείται και η επέκταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης και τον Μάϊο (περίπου 15 λεπτά το λίτρο).
Η πρόταση για μείωση του Φ.Π.Α. σε βασικά είδη διατροφής, δεν έχει αποκλειστεί αλλά προς το παρόν τουλάχιστον παραμένει στον «πάγο», για τρεις λόγους:
Α) Γιατί, παρά τους ελέγχους, δεν είναι βέβαιο ότι η μείωση του φόρου θα φτάσει στην τσέπη των πολιτών και δεν θα απορροφηθεί από τα άλλα ενδιάμεσα κόστη – τα οποία επίσης είναι αυξημένα εδώ και καιρό – και ότι δεν θα υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Β) Η μεγάλη εξάρτηση των δημοσίων εσόδων από τον Φ.Π.Α.. Σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον, υπάρχει η ανάγκη για εφεδρείες και τα χρήματα που αναλογούν στα φορολογικά έσοδα είναι ένα σίγουρο «μαξιλάρι».
Γ) Επιπλέον, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, η μείωση φορολογικών συντελεστών οριζόντια, για όλους, θα «αδικήσει» αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη και χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη από την πολιτεία.
Ο καταλύτης για κάθε κρατική παρέμβαση θα είναι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος. Ο πρόσθετος προϋπολογισμός ύψους 2,6 δισ. που κατατέθηκε αλλά και η εικόνα που υπάρχει σε σχέση με τα έσοδα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, προς το παρόν είναι σημαντικά «όπλα» στα χέρια της κυβέρνησης στη «μάχη» για τη στήριξη των πολιτών.
ΠΗΓΗ:newsit.gr