Σημαντικά και αποφασιστικά βήματα έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες για την ουσιαστική αξιοποίηση των χιλιάδων ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο. Οι φορείς του Δημοσίου, ο ένας μετά τον άλλον, παρουσιάζουν στρατηγικά σχέδια για τη διαχείριση των μεγάλων χαρτοφυλακίων ακινήτων τους, τα οποία, αν υλοποιηθούν, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης που πλήττει τη χώρα και να ενισχύσουν σημαντικά την εθνική οικονομία.
Η πιο πρόσφατη εξέλιξη σημειώθηκε με την παρουσίαση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενός φιλόδοξου σχεδίου για την αξιοποίηση των 2.088 ακινήτων που ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Από αυτά, 784 ακίνητα χαρακτηρίζονται ως μη επιχειρησιακά και μπορούν να αποφέρουν έσοδα ή να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των στελεχών. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη σύσταση ενός ενιαίου Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας, μέσω συγχώνευσης υφιστάμενων ταμείων, ώστε να οργανωθεί και να μεγιστοποιηθεί η απόδοση αυτής της περιουσίας.
Παράλληλα, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που διαχειρίζεται 72.000 ακίνητα, έχει ήδη ξεκινήσει την αξιοποίηση 36.000 εξ αυτών, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για την κατηγοριοποίησή τους. Το στρατηγικό πλάνο της εταιρείας για την περίοδο 2025-2027 προβλέπει υπερδιπλασιασμό των περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση, φέρνοντας αύξηση του ενεργητικού κατά 40% και μεγιστοποίηση της αξίας εμβληματικών ακινήτων όπως η Ακτή Βουλιαγμένης και το Tae Kwon Do.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) βρίσκονται επίσης σε φάση οικονομικής εξυγίανσης, βασιζόμενα στην αξιοποίηση ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας άνω των 120 εκατομμυρίων ευρώ. Από τα 82 ακίνητα που ανήκουν στα ΕΛΤΑ, ένα σημαντικό ποσοστό είναι διαθέσιμο για εμπορική εκμετάλλευση, ενώ τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται για τις καθημερινές λειτουργίες της εταιρείας.
Στο μεταξύ, η ΓΑΙΑΟΣΕ διαχειρίζεται ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο 100.000 στρεμμάτων γης και 4.000 ακινήτων. Μεγάλη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη εμπορευματικών κέντρων, όπως στο Θριάσιο Ι και στη Γκόνο, καθώς και στην αναμόρφωση σιδηροδρομικών σταθμών ώστε να φιλοξενούν εμπορικές δραστηριότητες και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενισχύοντας την τοπική κοινωνία.
Τέλος, ο e-ΕΦΚΑ, μέσω της νεοσύστατης εταιρείας ακινήτων του, ξεκινά την αξιοποίηση των πρώτων 54 ακινήτων από ένα χαρτοφυλάκιο 515 ιδιόκτητων ακινήτων αξίας 1,5 δισ. ευρώ, με εκτίμηση ότι η πραγματική εμπορική αξία μπορεί να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ.
Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, στρατηγικών συνεργασιών και εξειδικευμένων φορέων, αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για την Ελλάδα. Εφόσον τα σχέδια αυτά υλοποιηθούν, αναμένεται να αποφέρουν σημαντικά έσοδα, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και να δώσουν λύσεις σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η στεγαστική κρίση, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη συνολική ανάπτυξη της χώρας.