Η Αλαγονία, είναι ένα ορεινό χωριό στα 1.000 μέτρα υψόμετρο, σε μία από τις βουνοκορφές του Ταΰγετου. Στις πλαγιές του «αρσενικού» βουνού, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, οργιάζει η φύση. Το χωριό, με τους 100 μόνιμους κατοίκους, ήταν ξακουστό πατατοχώρι, γνωστό για το παχύ ματσόλαδο που βγάζει, αλλά και για το νόστιμο νερό του.
Εκεί βρίσκεται μία ταβέρνα Παντοπωλείο από το 1879, από την ίδια οικογένεια, που κρατάει ζωντανό το χωριό. Η ταβέρνα με την εκπληκτική θέα στα γύρω βουνά, αν και 145 χρονών μοιάζει σύγχρονη, όμορφα διακοσμημένη με ασπρόμαυρες φωτογραφίες που διηγούνται την ιστορία όλου του χωριού.
Όπως τόνισε η κα Έλενα Μαυρίκη, ιδιοκτήτρια, το να ασχοληθεί με την εστίαση, παρά τις αντιξοότητες, όταν με την πρώτη κακοκαιρία κόβεται το ρεύμα, ήταν γι’ αυτήν μία φυσική εξέλιξη, ενώ τα πιάτα της ευφραίνουν ουρανίσκους, όπως το μαϊντανάτο μοσχαράκι, το απίθανο αγριογούρουνο στιφάδο, ο χειροποίητος τραχανάς, οι χυλοπίτες, τα λαλάγγια και το σαγανάκι με σφέλα, το ντόπιο τυρί, γνωστό και ως φέτα της φωτιάς.
Η ίδια μαγειρεύει, όπως λέει, με ντόπιες πατάτες και αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ενώ ξέρει και φτιάχνει καταπληκτικές χυλοπίτες και τραχανάδες. Αλλά και τα υπόλοιπα, μέλι, κρασί, φέτα, μυζήθρα, γιαούρτι, αιγοπρόβατα, κεράσια, βύσσινα, μήλα, καρύδια, κάστανα, κυδώνια, ρόδια, όλα είναι από τον τόπο τους.