Υπό διάλυση είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς. Ο Αλέξης Χαρίτσης υποβάλλει την Τετάρτη κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Νέας Αριστεράς την παραίτησή του από την προεδρία, όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος στο μαγκαζίνο του Παραπολιτικά 90,1, που παρουσιάζει ο Γιώργος Πιέρρος. Τα σύννεφα στην ήδη λαβωμένη από τις δημοσκοπήσεις Νέα Αριστερά είχαν διαφανεί στην προηγούμενη συνεδρίαση, όταν ο Αλέξης Χαρίτσης -αν και πρόεδρος- μειοψήφησε απέναντι στη γραμμή των Τσακαλώτου, Σακελλαρίδη, Φίλη, Σκουρλέτη και Αναγνωστοπούλου. Ο μεν Χαρίτσης τάχθηκε υπέρ των συνεργασιών με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, έναντι της σκληρής γραμμής των υπολοίπων. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο κ. Χαρίτσης διαμηνύει ότι δεν μπορεί να είναι πρόεδρος μειοψηφίας και έτσι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αναζήτηση νέας ηγεσίας στο κόμμα του 1,5% με φαβορί να προβάλουν οι κ.κ. Σακελλαρίδης και Τσακαλώτος.
Έτσι, όπως έγραφε και στη στήλη του «Δευτέρα Παρουσία» στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Απογευματινή», ο Βασίλης Σκουρής, «θέμα χρόνου είναι οι εξελίξεις στον χώρο της Νέας Αριστεράς μετά την απόφαση της Κεντρικής της Επιτροπής να απορρίψει την εισήγηση του προέδρου της Αλέξη Χαρίτση και να υιοθετήσει την εισήγηση του γραμματέα της Γαβριήλ Σακελλαρίδη που συμμάχησε με τους «53» και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όλα δείχνουν πως ο Αλέξης Χαρίτσης, που την περασμένη Παρασκευή επανέφερε την πρότασή του για τις συνεργασίες δηλώνοντας πως αποτελεί τη μόνη λύση, πολύ δύσκολα θα παραμείνει στη θέση του το αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και πριν από το συνέδριο της Νέας Αριστεράς, που προγραμματίζεται για το τέλος Ιουνίου, μετά το συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπετε, θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία ένα κόμμα να έχει πρόεδρο κάποιον που πιστεύει σε άλλη στρατηγική – και ο Χαρίτσης είναι σοβαρό πρόσωπο. Σε αυτή την περίπτωση η λογική λέει πως την ηγεσία της Νέας Αριστεράς θα αναλάβει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης προκειμένου να υλοποιήσει τη στρατηγική που εισηγήθηκε και την κατέστησε πλειοψηφούσα. Ταυτόχρονα όμως η Νέα Αριστερά κινδυνεύει να μη διαθέτει πλέον Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν ανεξαρτητοποιηθούν δύο βουλευτές, η ΚΟ θα πάψει να υπάρχει. Ήδη ο ένας από τους δύο μειονοτικούς βουλευτές έχει προειδοποιήσει πως θα το πράξει. Το νέο ερώτημα είναι τι θα πράξουν άλλοι βουλευτές της, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Νάσος Ηλιόπουλος».
Νέα Αριστέρα, το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διάσπασης: Χαρίτσης εναντίον όλων
Αποκαλύψεις είχε κάνει μέσω ρεπορτάζ και η Ελένη Καλογεροπούλου, γράφοντας πως η Νέα Αριστερά είναι ένα «βήμα πριν από την οριστική διάσπαση». Περιγράφοντας τα όσα είχαν εξελιχθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, είχε γράψει τα εξής: «Ο Αλέξης Χαρίτσης πρότεινε να εκκινήσει διάλογος µε το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και µε το ΜέΡΑ25, το ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά και τον ΚΟΣΜΟ του Πέτρου Κόκκαλη, καθώς και µε την Κοινωνική Συµφωνία της Λούκας Κατσέλη. Από την πλευρά του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης προειδοποίησε για κίνδυνο “ρευστοποίησης” και έκανε λόγο για “βιαστική και σπασµωδική συνεργασία”. Για τα περί «βιασύνης» επικαλέστηκε µάλιστα τις πιέσεις που “το τελευταίο διάστηµα έχουν ενταθεί”, µε στόχο “τη δηµιουργία κοινής κοινοβουλευτικής οµάδας µε τον ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογική σύµπραξη”. Με λίγα λόγια, τα όσα είπε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς ερµηνεύθηκαν από πολλούς ως πολύ συγκεκριµένα και “δεσµευτικά” βήµατα στα οποία θετικά µπορεί να ανταποκριθεί µόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Χαρίτσης όχι µόνο δεν αρνήθηκε κάτι τέτοιο, αλλά αντίθετα τόνισε πως ναι µεν η πρόσκληση αφορά όλες τις προαναφερθείσες πολιτικές δυνάµεις, αλλά “θα πρέπει, µε όποιους ανταποκριθούν, να γίνει µια αρχή”. Προκειµένου, πάντως, οι δύο πλευρές να µη φύγουν από τη συνεδρίαση διχασµένες, ο πρόεδρος του κόµµατος έκανε βήµατα πίσω από την εισήγησή του σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραµµα χωρίς, ωστόσο, να υπαναχωρήσει στο θέµα του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, πέρασε µε 80-57 ψήφους η τροπολογία Τσακαλώτου που κινείται στη λογική ότι µονοµερή συνεργασία µε τον ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά Λαϊκό Μέτωπο. Οι διαφωνούντες δεν είναι άλλοι από τα στελέχη της Οµπρέλας (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης) και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη οι οποίοι εµφανίζονται να µη θέλουν σε καµία περίπτωση τη συνεργασία µε το κόµµα της Κουµουνδούρου. Είναι δε τέτοια η εµµονή τους σε αυτό το θέµα που όλα δείχνουν ότι το επόµενο διάστηµα δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις, καθώς αυτοί που θέλουν τη συµπόρευση µε τον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαµβάνονται ότι δεν µπορούν πλέον να συνυπάρξουν µε ανθρώπους οι οποίοι εµφανίζονται ικανοποιηµένοι µε το 1,5% που παίρνει η Νέα Αριστερά στις δηµοσκοπήσεις.
Οι Αλέξης Χαρίτσης, ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου, Θεανώ Φωτίου, Μερόπη Τζούφη και Φερχάτ Οζγκιούρ είναι οι βουλευτές που θέλουν τη συνεργασία µε τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Σία Αναγνωστοπούλου, Πέτη Πέρκα, Νάσος Ηλιόπουλος και Χουσεΐν Ζεΐµπέκ. Όσοι διαφωνούν δεν έχουν την ίδια άποψη καθώς κάποιοι ακούνε το σενάριο της προσέγγισης κρατώντας ωστόσο επιφυλάξεις για τον τρόπο που θα γίνει αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξη της στην “Καθημερινή της Κυριακής” απάντησε στα περί καρικατούρας που είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης για την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. “Δεν θα χαρακτήριζα ποτέ μια άλλη άποψη εντός του κόμματος ως καρικατούρα” είπε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Εφη Αχτσιόγλου και συνέχισε: “Δεν βοηθά τον πολιτικό μας διάλογο. Πιστεύω ότι αν σε ενδιαφέρει η συσπείρωση για την οποία μίλησα και κατά τη γνώμη μου οφείλει να μας ενδιαφέρει, δουλεύεις για αυτήν και προχωράς τελικά με όσους συμμερίζονται την ανάγκη και με όσους μπορείς να συμφωνήσεις σε ένα βασικό προγραμματικό περιεχόμενο. Αν απαξιώνεις εκ των προτέρων τη συνεργασία με όποιον δείχνει να ανταποκρίνεται θετικά, τότε πώς θα επιτευχθεί η συσπείρωση; Εξάλλου η επιτυχία ενός πρώτου βήματος με εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που θα ανταποκριθούν μπορεί να ελκύσει στη συνέχεια και άλλες δυνάμεις”. Σχολιάζοντας μάλιστα τις αναφορές του Παύλου Πολάκη εναντίον του Ευκλείδης Τσακαλώτου πρόσθεσε: “Οι απαράδεκτες πρακτικές μονωμένων προσώπων ούτε πρέπει ούτε μπορούν να επηρεάσουν τη στάση και τη δράση όσων πιστεύουν στην ανάγκη συγκρότησης του μετώπου. Και είμαι βέβαιη ότι αν η διαδικασία για τη συγκρότησή του είναι ειλικρινής και συνειδητή, τότε η δυναμική του θα αναδείξει τα πολιτικά στελέχη του αύριο και θα απομονώσει τα εκτεθειμένα πρόσωπα”».