Αμμουδιά, αλμυρίκια, τραπεζάκια στην άμμο. Αυτή είναι η τριλογία της ευτυχίας στις Κυκλάδες. Αν όμως αυτό το ονειρεμένο τρίπτυχο συμπληρώνεται από τη δημιουργική κουζίνα ενός σεφ που αγαπά τις ελληνικές παραδόσεις, τότε έχουμε την απόλυτη φαντασίωση του καλοκαιριού.
Το νέο εστιατόριο Alyelo, που δημιούργησαν η σύμβουλος ψυχικής υγείας Βέρα Πολίτη και ο σύζυγός της, ο επιχειρηματίας Κώστας Σουλιώτης, με την συμβολή του σεφ Θοδωρή Γρηγοριάδη στην επιμέλεια του μενού, ενσαρκώνει αυτή τη φαντασίωση στην παραλία του παραδοσιακού οικισμού Φάρος, στη Σίφνο.
Πώς μεταμορφώθηκε σε μοντέρνο εστιατόριο το αγγειοπλαστείο του 19ου αιώνα
Βασικός στόχος του πολυάσχολου ζευγαριού ήταν να φτιάξει όχι απλώς ένα νησιώτικο εστιατόριο, αλλά να δώσει νέα ζωή σε ένα παλιό αγγειοπλαστείο του 1800, μετατρέποντάς το με απόλυτο σεβασμό σε έναν χώρο εστίασης αφιερωμένο στην χαλάρωση και τη θερινή ραστώνη.
Η διαδικασία της ανακαίνισης δεν ήταν εύκολη, καθώς πραγματοποιήθηκε το χειμώνα που η πρόσβαση στο νησί γίνεται με τα συμβατικού τύπου καράβια, τα οποία χρειάζονται 6,5 ώρες για να φτάσουν στο νησί και όχι με το κάποιο γρήγορο πλοίο που από το Πάσχα και μετά κάνει το ίδιο δρομολόγιο σε 2,5 ώρες. Παράλληλα, ο βαθμός δυσκολίας ήταν μεγαλύτερος καθώς η Βέρα Πολίτη και ο Κώστας Σουλιώτης δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση οι εργασίες να αλλοιώσουν τον αυθεντικό χαρακτήρα του παραδοσιακού κτίσματος που έχει πίσω του ιστορία δύο αιώνων.
«Η Σίφνος είχε και έχει μακρά παράδοση στην αγγειοπλαστική. Πάρα πολλά οικήματα στον οικισμό του Φάρου ήταν παλιά αγγειοπλαστεία. Το παραδοσιακό οίκημα που φιλοξενεί το Αlyelο, έχει στο επίπεδο πάνω από το εστιατόριο, τον παλιό αυθεντικό φούρνο κεραμικής. Δεν πειράξαμε τίποτα απολύτως. Χαιρόμαστε πολύ όταν κάποιος που έρχεται εδώ για φαγητό μάς λέει πόσο πολύ εναρμονισμένο είναι στο φυσικό περιβάλλον το εστιατόριο. Δεν θέλαμε με τίποτα να διαταράξουμε το αυθεντικό κάλλος του Φάρου», εξηγεί στο iefimerida η Βέρα Πολίτη.
Tα πάντα εδώ υπακούν στη φιλοσοφία της απλότητας, από το μενού μέχρι τη διακόσμηση, κι από το attitude της εξυπηρέτησης μέχρι τη μουσική. Τίποτα δεν πρέπει να τραβά την προσοχή από τη μοναδική θέα στο γαλάζιο της θάλασσας και τίποτα δεν πρέπει να φορτώνει με περιττή διακοσμητική φλυαρία το παραδοσιακό αγγειοπλαστείο. Έτσι, αντί για φωτιστικά από τα αρμυρίκια κρέμονται από ένα σκοινάκι διακριτικές λάμπες, ενώ το κτίριο απλώς βάφτηκε πιο λευκό και οι παλιές πλάκες στο δάπεδο καθαρίστηκαν, χωρίς να γίνει καμία άλλη παρέμβαση στον αυθεντικό χαρακτήρα του κτίσματος. Ο μόνος χώρος που διαμορφώθηκε από την αρχή ήταν η κουζίνα, ώστε ο σεφ και η ομάδα του να μπορούν να δημιουργούν τα πιάτα τους σε ένα καθαρό και πλήρως εξοπλισμένο επαγγελματικό περιβάλλον ενός εστιατορίου αξιώσεων.
Πώς όμως μια σύμβουλος ψυχικής υγείας και ένας επιχειρηματίας αποφάσισαν να εμπλακούν με την εστίαση και δη με την εστίαση σε ένα νησί, πράγμα πολύ απαιτητικό και δύσκολο; Ποιος ήταν ο δεσμός τους με το νησί; «Με την οικογένειά μας ήρθαμε στη Σίφνο πρώτη φορά τον Μάιο του 2007, για διακοπές. Μας άρεσε τόσο πολύ που ψάξαμε να βρούμε ένα οικόπεδο για να φτιάξουμε το δικό μας σπίτι. Σταδιακά, μέσα στα επόμενα χρόνια, αρχίσαμε να παραθερίζουμε εδώ συστηματικά. Ερχόμαστε κάθε Πάσχα και προσπαθούμε να περνάμε στο νησί το καλοκαίρι μας, από τον Ιούλιο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο λόγος που μπήκαμε στη διαδικασία να ανοίξουμε αυτό το εστιατόριο ήταν γιατί ερωτευθήκαμε το σημείο. Αυτή η θάλασσα, η αμμουδιά με τα αλμυρίκια, ήταν ο μικρός μας παράδεισος όπου περνούσαμε όλη τη μέρα κολυμπώντας, τρώγοντας, χαλαρώνοντας. Το σπίτι μας είναι στο ύψωμα του Φάρου, σε απόσταση δέκα λεπτών από αυτή την αμμουδιά. Όταν ο ιδιοκτήτης της μικρής ταβέρνας που βρισκόταν στο χώρο αυτό αποφάσισε να την κλείσει μάς μπήκε η ιδέα στο μυαλό να πάρουμε εμείς το χώρο και να δημιουργήσουμε ένα εστιατόριο όπως θα το επιθυμούσαμε κι εμείς ως πελάτες. Δεν είχαμε καμία επαγγελματική σχέση με την εστίαση μέχρι τότε. Όλα έγιναν από το πάθος μας να φτιάξουμε έναν χώρο φιλόξενο στην άμμο, σαν να ήταν η αυλή του σπιτιού μας», λέει η Βέρα Πολίτη.
Αυτή η λαχτάρα για φιλοξενία, οι καλές προθέσεις και η ανάγκη να περιποιηθείς τον επισκέπτη σου σαν να είναι φίλος που τον φιλοξενείς στο σπίτι σου και του στρώνεις το τραπέζι στην αυλή σου με αγάπη και φροντίδα για να περάσει καλά, είναι καμιά φορά ο καλύτερος πυρήνας για τη δημιουργία ενός τίμιου εστιατορίου που θα κάνει τη διαφορά.
Έτσι, το Αlyelο, έγινε γρήγορα γνωστό από στόμα σε στόμα σε όλη τη Σίφνο και η φήμη του άρχισε να ταξιδεύει και έξω από το νησί, καθώς αποτελεί ένα ονειρεμένο κομψό μέρος για χαλάρωση και καλό φαγητό, από δύο πολυταξιδεμένους ανθρώπους που ξέρουν να απολαμβάνουν και να εκτιμούν τις μικρές, ποιοτικές, αυθεντικές χαρές της ζωής.
«Πριν φτιάξουμε αυτό το εστιατόριο καθίσαμε και σκεφτήκαμε τι θα θέλαμε εμείς οι ίδιοι ως θαμώνες της παραλίας του Φάρου, να έχει ένα εστιατόριο εδώ. Στόχος μας ήταν να μαζέψουμε σε αυτόν εδώ τον υπέροχο χώρο ό,τι απολαμβάνουμε, ό,τι μας λείπει ή μας αρέσει από άλλα εστιατόρια που έχουμε επισκεφθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Θέλουμε στο Αlyelο να παρέχουμε στους επισκέπτες μας ό,τι θα θέλαμε να απολαμβάνουμε κι εμείς: Είτε αυτό είναι μια παγωμένη μπύρα στη σωστή θερμοκρασία μετά το κολύμπι ή ένα καλό κρασί, είτε ένα πιάτο φτιαγμένο με τόσο λάδι ή τόσο αλάτι που θα το έκανε απολαυστικό. Τόσο απλά πράγματα! Με όλες αυτές τις μικρές λεπτομέρειες ξεκινήσαμε και με την αγάπη που έχουμε για το μέρος», λέει η Βέρα Πολίτη.
«Μας πήρε έξι μήνες να φτιάξουμε το εστιατόριο. Μας αποζημιώνει όμως το να βλέπουμε παρέες να έρχονται και να ξαναέρχονται γιατί τους αρέσει το φαγητό μας. Το επόμενο βήμα μας είναι να αναπτύξουμε το χώρο της ταράτσας μας και να αναδείξουμε δημιουργικά με έναν λαογραφικό χαρακτήρα τον παλιό, αυθεντικό φούρνο κεραμικής, κάνοντας κάποια πολιτιστικά events σε σχέση με την τέχνη της αγγειοπλαστικής», συμπληρώνει ο Κώστας Σουλιώτης.
«Βιώσαμε πολύ έντονα τη χαρά της δημιουργίας όλο το χειμώνα φτιάχνοντας λιθαράκι λιθαράκι και λεπτομέρεια τη λεπτομέρεια αυτόν εδώ το μικρό παράδεισο. Καθημερινά όλη αυτή η αμεσότητα που έχουμε εδώ με τη φύση είναι πραγματικά ευεργετική, για το σώμα και την ψυχή. Να μπορείς όλη μέρα μέχρι το βράδυ να μπορείς να είσαι εκεί με τα πόδια σου μέσα στην άμμο, ελεύθερος κάτω από τα αλμυρίκια, χωρίς να είσαι ντυμένος κάπως. Από αυτό άλλωστε προέκυψε και το όνομα Alyelo. Είναι λεξιπλασία: το πρώτο μέρος της λέξης προέρχεται από το αλμυρίκι και το δεύτερο προκύπτει από τη λέξη cielo που σημαίνει ουρανός», συμπληρώνει η Βέρα Πολίτη.
Πιάτα ελληνικής κουζίνας με μοντέρνα, δημιουργικά twist
Το μενού του Alyelo υπογράφει και εκτελεί ο σεφ Θοδωρής Γρηγοριάδης. Πρόκειται για μια μοντέρνα δημιουργική κουζίνα που αξιοποιεί την τοπική, αγνή πρώτη ύλη σε ελληνικές και μεσογειακές συνταγές.
Ο Θοδωρής Γρηγοριάδης έμαθε πολλά στην κουζίνα ενός εστιατορίου-θρύλου, της Σπονδής και στην πορεία εργάστηκε στο εστιατόριο Pantheon 1900 στην Χαλκίδα, αλλά και στο γαστρονομικό τμήμα της εταιρείας Παλίρροιας με υγιεινά και νόστιμα προϊόντα από παραδοσιακές συνταγές.
«To βασικό μας μέλημα είναι η αγνή πρώτη ύλη, είτε από ντόπιους μικρούς παραγωγούς είτε από προσεκτικά επιλεγμένους προμηθευτές σε όλη την Ελλάδα. Το Αlyelο είναι ένα εστιατόριο ελληνικής κουζίνας προσανατολισμένο κατά κύριο λόγο στις παραδόσεις της Σίφνου. Ο πυρήνας μας είναι η επιθυμία να στρώνουμε ένα ελληνικό τραπέζι, με την ίδια λογική της φιλοξενίας που θα είχε μια γιαγιά που σερβίρει στο σπίτι της πιάτα στη μέση του που θα μοιραστούν οι καλεσμένοι της και θα τα απολαύσουν. Το μενού μας χωρίζεται στα δροσερά πιάτα που ουσιαστικά είναι οι σαλάτες μας, όπως αυτή με το άνυδρο το κολοκύθι το σιφνέικο ή αυτή με την ξινομυζήθρα Σίφνου, το σταφύλι, το κουκουνάρι και το σύκο από τη Κύμη. Μετά έχουμε τους μεζέδες μας (όπως η ταραμοσαλάτα με μαριναρισμένη γαρίδα, τα ντολμαδάκια με καπνιστό χέλι Μεσολογγίου, τα σπαγγετίνι με αυγοτάραχο κ.ά) και τα κυρίως πιάτα μας, που κινούνται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τα ψάρια που φέρνει το καΐκι. Το ψάρι μας κυρίως είναι μαγειρεμένο, όχι μόνο ψητό σχάρας, όπως για παράδειγμα η καλαμαράτα αλά σπετσιώτα με φρέσκο ψάρι με σκορπίνα ή χρυστόψαρο ή σφυρίδα, το φαγκρί φρικασέ με αλμυρίκια και σάλτσα από μύδια, οι λεμονάτοι σκάροι κ.ά. Ο στόχος μας είναι να καθιερώσουμε ένα εστιατόριο που θα βασίζεται δημιουργικά στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, σωστά δομημένη, αλλά με μια καινούργια ματιά», εξηγεί στο iefimerida o σεφ Θοδωρής Γρηγοριάδης.
Τι αξίζει να απολαύσουμε στη Σίφνο: Παραλίες, κολπάκια, παραδοσιακά προϊόντα και συνταγές
Ζητήσαμε από τον Κώστα Σουλιώτη, ιδιοκτήτη του Alyelo, να μας ξεναγήσει στη Σίφνο. Τι πρέπει να γευτούμε από την παραδοσιακή γαστρονομία του νησιού; Πού αξίζει να κολυμπήσουμε και τι να αγοράσουμε οπωσδήποτε από παραδοσιακά προϊόντα;
«Όταν ήρθαμε πρώτη φορά στη Σίφνο και κατεβήκαμε από το καράβι ερωτευθήκαμε την αύρα του νησιού. Η Σίφνος έχει μια απλότητα και ταπεινότητα που είναι καθηλωτική. Παραλίες πολλές δεν έχει η Σίφνος, αλλά είναι ένα πολύ όμορφο νησί που γίνεται πόλος έλξης για ανθρώπους οι οποίοι εκτιμούν την αυθεντική κυκλαδίτικη ομορφιά. Πριν από πέντε χρόνια αποφασίσαμε ότι χρειαζόμαστε ένα φουσκωτό για να γνωρίσουμε τη Σίφνο δια θαλάσσης. Ανακαλύψαμε έτσι έναν τόπο μαγικό. Εκτός από τις παραλίες Φάρος, Πλατύς Γιαλός, Φασολού, Βρουλίδια και Καμάρες, στις οποίες έχεις πρόσβαση με αυτοκίνητο, το νησί βορειοανατολική και βορειοδυτικά έχει φανταστικά κολπάκια που μπορείς να προσεγγίσεις από τη θάλασσα. Γαστρονομικά η Σίφνος φημίζεται για το μαστέλο της, ένα αρνάκι-λουκούμι στην πήλινη γάστρα με κόκκινο κρασί σιγοψημένο για 4-5 ώρες παραδοσιακά σε ξυλόφουρνο. Επίσης, ονομαστή είναι και η ρεβυθάδα που μπαίνει στο φούρνο το βράδυ και ανοίγουν τη γάστρα την επόμενη ημέρα το πρωί. Από τα τυριά το νησί έχει παράδοση στην μανούρα, την ξυνομυζήθρα και τη χλωρομανούρα».
Ιnfo: Αlyelο, Φάρος, Σίφνος, τηλ. 2284 072265
alyelo-sifnos.gr
Τιμές: Από 30 έως 50 ευρώ το άτομο κατά μέσο όρο χωρίς κρασί.