Δύο Αμερικανοί γερουσιαστές, ο Κρις Βαν Χόλεν και ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, απειλούν με κυρώσεις την Τουρκία αν δεν σταματήσει τις επιθέσεις της εναντίον των Κούρδων στη Συρία. Οι γερουσιαστές δήλωσαν ότι σκοπεύουν να καταθέσουν νομοσχέδιο που θα προβλέπει αυστηρές κυρώσεις, εφόσον η Άγκυρα δεν δεχτεί όρους για διαρκή κατάπαυση του πυρός και τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.
Οι ανησυχίες των ΗΠΑ
Οι γερουσιαστές υπογραμμίζουν ότι, παρά τις «νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας» της Τουρκίας, οι ενέργειες της υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή. Σημειώνουν επίσης ότι οι επιθέσεις της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων, που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, απειλούν την αποτροπή της επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να μείνουν αδρανείς ενώ παρακολουθούν αυτές τις εξελίξεις», δήλωσαν οι νομοθέτες, τονίζοντας την ανάγκη για δράση ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή.
Τι προβλέπουν οι κυρώσεις
Το νομοσχέδιο που σχεδιάζουν να καταθέσουν οι Βαν Χόλεν και Γκράχαμ βασίζεται σε αντίστοιχο του 2019, το οποίο είχε επιβάλει κυρώσεις που οδήγησαν σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων.
Οι νέες κυρώσεις αναμένεται να περιλαμβάνουν:
- Περιορισμούς κατά ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ερντογάν.
- Κυρώσεις στις βασικές τουρκικές τράπεζες.
- Απαγορεύσεις σε στρατιωτικές συναλλαγές με την Τουρκία.
- Περιορισμούς σε δραστηριότητες του ενεργειακού τομέα.
- Απαγόρευση παροχής στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία.
- Απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για στελέχη της τουρκικής ηγεσίας.
- Απαίτηση σύνταξης έκθεσης για τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του Ερντογάν από τις αμερικανικές υπηρεσίες.
Το μήνυμα των ΗΠΑ στην Άγκυρα
Η κίνηση των γερουσιαστών αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία του Κογκρέσου για την περιφερειακή πολιτική της Τουρκίας και τη συνεχιζόμενη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Οι προτεινόμενες κυρώσεις αποτελούν σαφές μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον δεν θα ανεχτεί περαιτέρω επιθέσεις εναντίον των Κούρδων, θεωρώντας τις ως απειλή για τη σταθερότητα και τις αμερικανικές στρατηγικές στη Μέση Ανατολή.
Εάν το νομοσχέδιο προχωρήσει, οι συνέπειες για την Τουρκία θα μπορούσαν να είναι σοβαρές, εντείνοντας περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις της με τη Δύση.