Θα θέλατε να πάτε σε ένα αληθινό παραμύθι; Θα θέλατε να επισκεφτείτε καταφύγια για άγρια ζώα, λίμνες και θεόρατα βουνά φορτωμένα θρύλους και ιστορία; Στο Αμύνταιο θα μπορείτε να ζήσετε σε ένα αληθινό παραμύθι. Από την ώρα που θα πατήσετε το πόδι σας θα ακούσετε παραμύθια για νεράιδες που ξελόγιασαν ανυποψίαστα παλικάρια, για νύφες που έπνιξαν πεθερές, για χωριά που αναστήθηκαν απ’τις στάχτες τους και για υπόγειες διαβάσεις που διασχίζουν ολόκληρα βουνά. Το Αμυνταίου βρίσκεται στον νομό Φλώρινας και είναι μια μεγάλη περιοχή με πολλά χωριά, λίμνες και βουνά. Πάμε λοιπόν να κάνουμε ένα ταξίδι μαζί στο Αμύνταιο, στη γη των παραμυθιών. Ας αρχίσει το παραμύθι.
Λίμνη Βεγορίτιδα και Άγιος Παντελεήμονας
Λένε πως μια φορά κι έναν καιρό εκεί που βρίσκεται σήμερα η λίμνη Βεγορίτιδα ήταν ένα πηγάδι. Ήξεραν οι άνθρωποι πως κάθε που έπαιρναν νερό έπρεπε να το σφραγίζουν καλά, μην τυχόν και ξεχειλίσει. Ένα βράδυ όμως ένα κορίτσι φοβισμένο από τα ξωτικά έφυγε βιαστικά ξεχνώντας το ανοιχτό. Ο κάμπος τότε πλημμύρισε κι οι ντόπιοι αντίκρυσαν το επόμενο πρωί την λίμνη Βεγορίτιδα. Οι ντόπιοι την λένε Νεράιδα όταν από το χωριό Άγιο Παντελεήμονα βλέπουν 50 τετρ.χλμ νερού να αστράφτουν κάτω από τρία βουνά, τον Ασκιο, το Βέρμιο και το Καϊμακτσαλάν. Είναι η μεγαλύτερη από τις τέσσερις λίμνες της περιοχής και είναι μοιρασμένη στους νομούς Φλώρινας και Πέλλας.
Είναι ένας προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου. Ο δρόμος που θα πάρετε περνά απο τα χωριά Βέγορα, Μανιάκι, Φαράγγι, Περαία και Άρνισσα. Θα καταλήξετε όμως στον Αγ. Παντελεήμονα και θα θαυμάσετε τα παλιά του σπίτια, θα επισκεφτείτε τα καφενεία του, τις ταβέρνες του, τους ξενώνες του, θα δείτε τα ρακοκάζανά του, το εργαστήρι πιπεριάς του Ναουμίδη όπου έχει αναγάγει την καλλιέργεια και τη μεταποίηση της πιπεριάς σε γαστριμαργική εμπειρία. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την προϊστορική νεκρόπολη του χωριού με τους 376 κιβωτιόσχημους τάφους. Στην περιοχή θα μπορείτε να κάνετε ποδηλασία, ατέλειωτους περιπάτους, να ψαρέψετε, να γνωρίσετε την τοπική γαστρονομική παράδοση και να βγάλετε μοναδικές φωτογραφίες.
Λίμνη Ζάζαρη και γύρω Χωριά
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια νύφη που κακοπερνούσε από την πεθερά της, της έψηνε το ψάρι στα χείλη λέει. Είδε και απόειδε η κοπέλα και μια μέρα που οι άντρες έλειπαν στα χωράφια κλείδωσε την πεθερά της σε ένα δωμάτιο, άνοιξε όλες τις βρύσες του σπιτιού και ανέβηκε στο Βίτσι να κρυφτεί. Όταν οι άντρες γύρισαν αντίκρισαν τη λίμνη Ζάζαρη. Μια σταλιά λίμνη είναι μην φανταστείτε ότι είναι μεγάλη μόνο 1.7 τετρ.χλμ αλλά είναι όμορφη όσο λίγες.
Δίπλα στην λίμνη θα επισκεφτείτε το Λιμνοχώρι, το μοναδικό χωριό που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης και έχει πολλούς ξενώνες και ταβέρνες. Θα συνεχίσετε στο χωριό Βαλτόνερα και θα επισκεφτείτε το πρωτότυπο μουσείο ξύστρας και σβήστρας της Δήμητρας Κουτσουρίδου, η οποία παρά την ολική της τύφλωση συγκέντρωσε 8.514 ξύστρες και μπήκε στο βιβλίο Γκίνες. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι στην συλλογή της υπάρχει το ομοίωμα του Κολούμπια που της χάρισαν από την NASA
Στην συνέχεια θα περάσετε από τον Αετό και θα επισκεφτείτε πολλούς βυζαντινούς ναούς. Αν είστε τυχεροί θα παραβρεθείτε στην γιορτή της πιπεριάς που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο χωριό. Επίσης στον Αετό λειτουργεί το Καταφύγιο Λύκου με 9 λύκους να ζουν προστατευμένοι με την φροντίδα των ειδικών. Στην συνέχεια θα περπατήσετε τα πέτρινα καλντερίμια του Λέχοβου, θα επισκεφτείτε τον ναό του Αγίου Δημητρίου του 1812 και την Αστική Σχολή με τις σκαλιστές μορφές στα τόξα των παραθύρων.
Λίμνη Χειμαδίτιδα και Νυμφαίο
Η Χειμαδίτιδα ονομάζεται μελαγχολική λίμνη γιατί εδώ τον 18ο αιώνα ξεχειμώνιαζαν νομάδες κτηνοτρόφοι. Σήμερα η λίμνη αποτελεί σημαντικό βιότοπο για τα πουλιά, φιλοξενεί πολλά είδη ψαριών και είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Η λίμνη έχει έκταση 10,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μέγιστο μήκος 6,3 χιλιόμετρα. Εδώ ζουν σπάνια είδη πουλιών, από τα οποία 100 είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι εδώ αναπαράγεται η βαλτόπαπια με εξήντα ζευγάρια, η οποία είναι παγκόσμιο απειλούμενο είδος. Ακόμη στην λίμνη φιλοξενούνται 12 είδη θηλαστικών, 7 ερπετών, 7 είδη αμφίβιων και ψαριών.
Μετά την λίμνη θα επισκεφτείτε το Νυμφαίο θα θαυμάσετε τα αρχοντικά του, θα περπατήσετε στα καλντερίμια του και θα επισκεφτείτε την Νίκειος Σχολή και τον Άγιο Νικόλαο. Εδώ θα μπορέσετε να ξεκουραστείτε και να φάτε αφού το Νυμφαίο φημίζετε για τους ξενώνες του και τις διάσημες ταβέρνες του. Βέβαια δεν θα παραλείψετε να επισκεφτείτε τον Αρκτούρο, το καταφύγιο της καφέ αρκούδας όπου βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μ και έκταση 50 στρεμμάτων. Στο καταφύγιο φιλοξενούνται 12 αρκούδες σε ένα φυσικό δάσος οξιάς. Θα σας μείνει σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία. Για την ασφάλεια σας καλό θα ήταν να φορέσετε ορειβατικά ή αθλητικά παπούτσια γιατί το μονοπάτι των ξεναγήσεων είναι δασικό.
Λίμνη Πετρών και Αμύνταιο
Στην συνέχεια του ταξιδιού σας στο Αμύνταιο θα βρεθείτε λοιπόν να περιηγείστε στην τέταρτη λίμνη του Αμύνταιου με την απόλυτη γαλήνη, τις απίστευτες εικόνες με τα πράσινα νερά που είναι τόσο απόκοσμα και μυστηριακά. Η Λίμνη Πετρών σχηματίζεται ανάμεσα στα όρη Βέρνο, Βόρας, Άσκιο και Βέρμιο. Η λίμνη έχει έκταση 12,6 τετρ. χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 560 μέτρων. Σ’ αυτήν αναπαράγονται πολλά είδη πουλιών μεταξύ των οποίων και ορισμένα σπάνια όπως η λαγγόνα. Πάνω από τη λίμνη συχνά πετάει ο σπάνιος θαλασσαετός, ενώ περιστασιακά στα λιβάδια γύρω της σταθμεύει η νανόχηνα.
Θα επισκεφτείτε το Αμύνταιο όπου φημίζεται για τους αμπελώνες του και τον ατμοηλεκτρικό σταθμό του. Υπάρχουν 8 επισκέψιμα οινοποιεία που σε περιμένουν να τα επισκεφτείς. Στην συνέχεια μπορείτε να κάνετε και μια στάση στο Ξινό Νερό για να δείτε το ωραίο δημοτικό σχολείο που λειτούργησε ως νοσοκομείο κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να δοκιμάσετε το γνωστό μεταλλικό νερό που πηγάζει και εμφιαλώνεται στο Ξινό Νερό.
Ένα παραμύθι λέει ποιος πέτρωσε εδώ και βαφτίστηκε χωριό και λίμνη. “Εγώ θα σου πω” λέει μια καλοκάγαθη γιαγιά. “μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια μάγισσα”. Να τα πάλι τα παραμύθια ξεκινάνε. Αξίζει να πάτε σε αυτό το ταξίδι με το παραμυθένιο σκηνικό και θα σας μείνει μια αξέχαστη εμπειρία.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
- Καταφύγιο Αρκτούρος. Ανακτήθηκε από: https://www.arcturos.gr (Τελευταία Πρόσβαση 02.03.2021).
- Δυτική Μακεδονία. Ανακτήθηκε από: https://www.dysi.gr (Τελευταία Πρόσβαση 02.03.2021).
- Λίμνη Βεγορίτιδα. Ανακτήθηκε από: https://www.naturagraeca.com (Τελευταία Πρόσβαση 02.03.2021).
- Αμύνταιο. Ανακτήθηκε από: https://www.amyntaio.gr (Τελευταία Πρόσβαση 02.03.2021).
- Χαράμη, Ο., (2014), Ταξιδιωτικός Οδηγός-Travel Book, Τεύχος 260 (Τελευταία Πρόσβαση 02.03.2021).
- Λίμνη Ζάζαρη. Ανακτήθηκε από: https://valtonero.gr (Τελευταία Πρόσβαση 02.03.2021).