Δράσεις όλο το χρόνο ενεργοποιούν το Μέγαρο Χορού και θέτουν τις βάσεις για να δυναμικό Διεθνές Κέντρο Χορού στην Καλαμάτα
-Δράσεις για τις κοινότητες της Καλαμάτας
-Δημιουργία έργων που αναδεικνύουν την ιστορία, το αστικό και φυσικό τοπίο της πόλης
-Ενεργοποίηση του ιστορικού Αρχείου του Φεστιβάλ
Το επετειακό πρόγραμμα για τον εορτασμό των 30 χρόνων του, ανακοινώνει το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που φέτος θα διεξαχθεί 18 με 27 Ιουλίου.Η επιπλέον επιχορήγηση των 70.000 ευρώ του Υπουργείου Πολιτισμού θα αξιοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα από δράσεις κάποιες από τις οποίες ξεκίνησαν τέλη Μαρτίουγια να κορυφωθούν τον Ιούλιο κατά τις μέρες του Φεστιβάλ ενώ άλλες θα πραγματοποιούνταισε όλη τη διάρκεια της χρονιάς στο Μέγαρο Χορού.Το επετειακό πρόγραμμα λειτουργεί ως πρότυπογια την ανάπτυξη δράσεων σε όλη τη διάρκεια του χρόνουενεργοποιώντας τόσο το Μέγαρο Χορού όσο και έναδυναμικό Διεθνές Κέντρο Χορού στην Καλαμάτα. Το Κέντρο Χορούθα λειτουργείόλο τον χρόνο ως χώροςσυνάντησης ποικίλων πρακτικών και εκφάνσεων του σύγχρονου χορού μέσα από την υποστήριξη της έρευνας, τη δημιουργία χορογραφικών έργων, τη σύνδεση του χορού με άλλα καλλιτεχνικά πεδία, την ανάδειξη έργων αρχείου, την τροφοδότηση της πρακτικής των επαγγελματιών χορευτών, την πρόσβαση σε διαφορετικές χορευτικές πρακτικές και την προώθηση του διαλόγου μεταξύ θεωρίας και πράξης.
Το επετειακό πρόγραμμα αναπτύσσεται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες: Ο πρώτος εστιάζει στο να φέρει τον χορό πιο κοντά στις κοινότητες της πόλης της Καλαμάταςμε τη δημιουργία έργων σε συνεργασία με τοπικές ομάδες, όπως Λέσχες Φιλίας, ομάδες εκπαιδευτικών και συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην πόλη. Ο δεύτερος επιδιώκει τη δημιουργία έργων που αναδεικνύουν την πόλη, την ιστορία, το αστικό και φυσικό τοπίο της όπως το δάσος του Ταΰγετουκαι το φυσικό ανάγλυφο της Μεσσηνίας,και ο τρίτος περιλαμβάνει τηνενεργοποίηση του πλούσιου ιστορικού αρχείου του Φεστιβάλ, που έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των 30 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας του και που μέρος του βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ψηφιοποίησης από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας:aφίσες, φωτογραφίες, κείμενα και προγράμματα της 30χρονης πορείας του Φεστιβάλ, θα αξιοποιηθούν εκ νέου και θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία νέων έργων, εικαστικών εκθέσεων, οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων, video art, performances κ.ά
Όπως αναφέρει η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Τζένη Αργυρίου:
« Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας γιορτάζει φέτος 30 χρόνια χορού. Πρόκειται για το Φεστιβάλ που άλλαξε το τοπίο του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα, που έκανε την πόλη να χορεύει, που μαγνήτισε χιλιάδες θεατές, που ανέδειξε την Καλαμάτα σε σημείο αναφοράς για την κοινότητα του χορού, που καθόρισε τις ζωές πολλών παιδιών της πόλης, τα οποία μεγάλωσαν μέσα σε αυτό το δημιουργικό κλίμα και στη συνέχεια επέλεξαν τον χορό ως επάγγελμα και τρόπο ζωής.
Το επετειακό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα από δράσεις σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιούμε το Μέγαρο Χορού καιθέτουμετις βάσεις για να αναπτυχθεί έναδυναμικόΔιεθνές Κέντρο Χορού στην Καλαμάτα που θα λειτουργεί όλο το χρόνο ως κοινός χώρος συνάντησης και ανταλλαγής για τις ποικίλες πρακτικές και εκφάνσεις του σύγχρονου χορού.
Εστιάζοντας στη δύναμη του χορού να φέρνει τους ανθρώπους κοντά, να δημιουργεί κοινότητες και σχέσεις με μέρη και τόπους, προσκαλούμε καλλιτέχνες να πραγματοποιήσουν εργαστήρια με την κοινότητα, να γνωρίσουν την πόλη, να συνομιλήσουν με τους κατοίκους, να ενεργοποιήσουν τους χώρους του Μεγάρου Χορού και άλλων σημείων της πόλης. Αυτή η στενή σχέση μεταξύ καλλιτεχνών, έργων και κοινότητας θα θέλαμε να απλωθεί χρονικά, να γίνει βιωματική, μέρος της καθημερινότητας της πόλης και των κατοίκων της. Εξίσου σημαντική θέση σε αυτόν τον επετειακό κύκλο, καταλαμβάνει και η αξιοποίηση του αρχείου του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ανοίγοντας ένα δημιουργικό διάλογο μεταξύ της τέχνης του χορού και άλλων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης.»
Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος:
Ειδικότερα, οι δράσεις του επετειακού προγράμματος είναι οι εξής:
1.«Φωνές»
Ένα έργο με τη συμμετοχή της κοινότητας – Λέσχες Φιλίας Δήμου Καλαμάτας
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας πραγματοποιεί για πρώτη φορά ανάθεση για τη δημιουργία ενός έργου με τη συμμετοχή της κοινότητας. Ο «χορός για την κοινότητα»(community dance), ένα είδος δράσης ευρέως διαδεδομένο διεθνώς, είναι ένας τρόπος να έρθουν άνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής/γεωγραφικής προέλευσης σε επαφή με την τέχνη του χορού, να εκφραστούν δημιουργικά, να συνδεθούν μεταξύ τους, να συμμετάσχουν στη δημιουργική διαδικασία της χορογραφίας με τρόπο που να δίνει πληροφορία και νόημα στη δική τους ζωή. Δημιουργεί χώρους συμπερίληψης, συμμετοχικότητας και ενδυνάμωσης και χτίζει ισχυρές κοινότητες.
Έτσι το Φεστιβάλ προσκάλεσε φέτος την Παναγιώτα Καλλιμάνη, διακεκριμένη χορογράφο με μακρά πορεία στην έρευνα του χορού και των παραστατικών τεχνών, να συνεργαστεί με τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Καλαμάτας και μέσα από εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της χρονιάς, να συνδημιουργήσουν ένα καλλιτεχνικό παραστατικό έργο με τίτλο «Φωνές» που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Πρόκειται για μια ξεχωριστή δημιουργική εμπειρία, που αναδεικνύει τη δύναμη της παράδοσης και των προσωπικών αναμνήσεων. Το έργο αντλεί έμπνευση από τις μνήμες και τις ιστορίες των συμμετεχόντων, ενώ παράλληλα πειραματίζεται με σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές. Εστιάζει στη σύνδεση της μνήμης με το τραγούδι, την κίνηση και τη μουσική και δημιουργεί εμπειρίες που αγγίζουν τις ρίζες της ανθρώπινης έκφρασης.
Τα εργαστήρια ξεκίνησαν στις 31 Μαρτίου.
2.«Ξυπνήματα – Η κίνηση και ο χορός στην καθημερινότητά μας με τα παιδιά» Ένα εργαστήριο ψυχοκινητικής ανάπτυξης για εκπαιδευτικούς
Έρευνες γύρω από την κινητική ανάπτυξη δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό των παιδιών προσχολικής ηλικίας παρουσιάζουν δυσκολίες στην κατανόηση και εκτέλεση της κίνησης, καθώς και ελλείψεις στον συντονισμό, την ακρίβεια και άλλες δεξιότητες που σχετίζονται με την αδρή και λεπτή κινητικότητα. Αυτές οι δυσκολίες θέτουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή των παιδιών, ενώ επηρεάζουν και την απόδοσή τους στο σχολείο. Η καθημερινή επαφή με την κίνηση είναι ένα καίριο εργαλείο μάθησης, μέσα από το οποίο καλλιεργούνται πολλά στοιχεία της νοητικής, συναισθηματικής, κοινωνικής και κινητικής ανάπτυξης του παιδιού.
Στόχος του εργαστηρίου ψυχοκινητικής ανάπτυξης μετην Μαρία Μανιώτη, Δασκάλα Χορού και Θεάτρου και Σύμβουλο Ψυχοκινητικής Ανάπτυξης, είναι να προσφέρει στους εκπαιδευτικούς (νηπιαγωγούς, δασκάλους, γυμναστές) και επαγγελματίες από χώρους υγείας, περίθαλψης, φροντίδας των παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να εντάξουν την κίνηση και τον χορό στην καθημερινότητά τους με τα παιδιά.
Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας 16 έως τις 18 Μαΐου με είσοδο ελεύθερη.
Πληροφορίες/δηλώσεις συμμετοχής έως τις 05/05/2025 στο: kidf@kalamatadancefestival.gr
3.«The Forest Riddle / Ο Γρίφος του Δάσους»
Performance με στοιχεία από το φυσικό τοπίο της Καλαμάτας
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας πραγματοποιεί για πρώτη φορά ανάθεση για την εξέλιξη ενόςέργου που εμπνέεται από το δάσος του Ταΰγετου και το φυσικό ανάγλυφο της Μεσσηνίας.Ένα έργο που συνυπογράφουν η χορογράφος και ερμηνεύτρια Νάνσυ Σταματοπούλου και ο φωτογράφοςΤάσος Βρεττός, συνεχίζοντας τον διάλογο μεταξύ εικαστικών και παραστατικών τεχνών.
Η ιδέα αυτής της performance γεννήθηκε και παρουσιάστηκε ως work in progress το 2023. Στη νέα αυτή εξελιγμένη εκδοχή του έργου, οικαλλιτέχνες θα διερευνήσουν και θα συμπεριλάβουν στοιχεία από το φυσικό τοπίο της Μεσσηνίας και ίχνη που έχει αφήσει η ιστορία στο ευρύτερο τοπίο.Η Νάνσυ Σταματοπούλου και ο Τάσος Βρεττός ενεργοποιούν το σύμπαν των εικόνων του δάσους, και μας καλούν να αναστοχαστούμε το πέρα από το ανθρώπινο αντλώντας από την αρχέγονη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.Η performance θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 31ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
- Επετειακό οπτικοακουστικό έργο εμπνευσμένο από το Αρχείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Μέσα από επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό του αρχείουτου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάταςπου αποτυπώνει τη διαδρομή των 30 ετών λειτουργίας του, θα δημιουργηθεί ένα οπτικοακουστικό έργο που θα προβληθεί κατά την έναρξη του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.Στιγμές, πρόσωπα, σώματα, ιδέες, κινήσεις, γίνονται δομικά στοιχεία της σύνθεσης του νέου έργου, μιας νέας εμπειρίας, από όπου αναδύονται μορφές που άφησαν το στίγμα τους στην πορεία της διοργάνωσης.
- Επετειακό έργο σε έντυπη έκδοση εμπνευσμένο από το Αρχείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Αντλώντας έμπνευση από τις αφίσες των 30 χρόνων του Φεστιβάλ, θα δημιουργηθεί ένα εικαστικό έργο σε έντυπη έκδοση. Πρόκειται για μια αναδρομή στις ποικίλες γραφιστικές γλώσσες που, συνδυάζοντας χρώματα, σχήματα, πυκνότητες και λόγο, συνομίλησαν με τον παλμό και τις θεματικές του Φεστιβάλ της κάθε χρονιάς. Η νέα αυτή δημιουργία θα τυπωθεί σε ποικίλες μορφές και θα προσφέρεται σε διάφορα σημεία της πόλης, στους κατοίκους της Καλαμάτας και στους επισκέπτες του Φεστιβάλ, γιορτάζοντας την επέτειο των 30 χρόνων.
Περισσότερες πληροφορίες: www.kalamatadancefestival.gr
Facebook: @kalamatadancefestival
Instagram: @kalamatadancefestival