Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρά σε νέες παρεμβάσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, καταθέτοντας τροπολογίες σε νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στη Βουλή. Οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στην παροχή «ανάσας» σε χιλιάδες οφειλέτες, αντιμετωπίζοντας ζητήματα ποινικής δίωξης και δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία ρύθμισης στις επιχειρήσεις.
Οι δύο βασικές τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών αφορούν την ποινική δίωξη των μεγαλοοφειλετών και την παροχή μιας δεύτερης ευκαιρίας ρύθμισης μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις.
Στην πρώτη περίπτωση, ευνοούνται όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 100.000 ευρώ προς το Δημόσιο και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς μέχρι σήμερα αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο ποινικής δίωξης με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους. Για οφειλές άνω των 200.000 ευρώ, η ποινή φυλάκισης αυξανόταν σε τουλάχιστον τρία χρόνια. Παρόμοια αυστηρές ποινές προβλέπονταν και για εργοδότες με οφειλές εργοδοτικών εισφορών ή παρακρατημένων φόρων.
Παρότι ο νόμος προέβλεπε την αποφυγή της ποινικής δίωξης για όσους ρύθμιζαν τις οφειλές τους μέσω του εξωδικαστικού, στην πράξη οι φορολογικές αρχές συνέχιζαν να στέλνουν αιτήματα στον Εισαγγελέα, οδηγώντας πολλούς οφειλέτες στα δικαστήρια. Η νέα τροπολογία δίνει τέλος σε αυτή την ταλαιπωρία. Πλέον, οι οφειλέτες που ρυθμίζουν τα χρέη τους απαλλάσσονται από τον κίνδυνο ποινικής δίωξης για όσο διάστημα τηρούν τη ρύθμιση. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η μη υποβολή αιτήματος δίωξης, η ενημέρωση του Εισαγγελέα αν έχει ήδη υποβληθεί αίτημα αλλά δεν έχει ασκηθεί δίωξη, και η παύση της δίωξης αν αυτή έχει ήδη ασκηθεί. Από αυτή την αλλαγή ωφελούνται πάνω από 57.500 φυσικά και νομικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 100.000 ευρώ.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών παρεμβαίνει και στο θέμα του αποκλεισμού των επιχειρήσεων από τον εξωδικαστικό μηχανισμό σε περίπτωση μη πληρωμής τουλάχιστον τριών δόσεων. Με τη νέα τροπολογία, δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που είχαν τεθεί εκτός μηχανισμού. Τα νομικά πρόσωπα αυτά θα μπορούν να υποβάλουν εκ νέου αίτημα ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, λαμβάνοντας νέα πρόταση ρύθμισης, εντός ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του νόμου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τις επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν δυσκολίες και να τους δώσει μια ακόμη ευκαιρία να ρυθμίσουν και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.