Τις αποφάσεις του Κ. Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό αναμένουν άπαντες στην κυβέρνηση και τη ΝΔ
Τις οριστικές αποφάσεις για τον ανασχηματισμό αναμένεται να λάβει σήμερα μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ως εκ τούτου πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.
Οι αλλαγές στην κυβέρνηση ενδέχεται να είναι και ζήτημα ωρών και σε κάθε περίπτωση αναμένεται να γίνουν πριν τη ΔΕΘ. Ήδη η σχετική συζήτηση έχει “τραβήξει” πολύ, καθώς υπενθυμίζεται ότι τελικώς ο πρωθυπουργός δεν προέβη σε κινήσεις την προηγούμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό. Σημειωτέον ότι αύριο Τρίτη είναι ούτως ή άλλως προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία θα μπορουσε να γίνει με μία νέα σύνθεση της κυβέρνησης ή εάν ο ανασχηματισμός τελικά αναβληθεί κι άλλο, θα φανεί ποιοι υπουργοι πρέπει να θεωρούνται αμετακίνητοι από τις εισηγήσεις που θα γίνουν.
Κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού είναι βεβαίως -στο πλαίσιο του καταλογισμού ευθυνών για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές- ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποιος θεωρείται βέβαιον ότι θα φύγει από το συγκεκριμένο πόστο αλλά ενδεχομένως να παραμείνει στην κυβέρνηση και να μετακινηθεί σε άλλο πόστο, καθώς στο Μαξίμου δεν θέλουν να ακυρώσουν και εντελώς την πολιτική στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας και ιδίως όσον αφορά στα Εξάρχεια. Και από εκεί και πέρα ξεκινούν οι καραμπόλες, που ενδέχεται να φέρουν σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Ένα σενάριο θέλει τον Βασίλη Κικίλια να διαδέχεται τον κ. Χρυσοχοϊδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αποτέλεσμα να αδειάσει ο θώκος του υπουργείου Υγείας, για το οποίο ακούγεται ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Ένα άλλο σενάριο φέρει ως πιθανό διάδοχο του κ.Χρυσοχοϊδη τον Κώστα Τσιάρα, με τη Νίκη Κεραμέως να αναλαμβάνει το Δικαιοσύνης, εάν τελικά μετακινηθεί από το Παιδείας και τον κ. Κικίλια να οδεύει στο υπουργείο Ναυτιλίας ή στο Τουρισμού. Σε αυτή την περίπτωση, για το Παιδείας ακούγεται ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, εάν τελικά μετακομίσει από το Μαξίμου. Η κ. Κεραμέως ωστόσο ενδέχεται τελικά να παραμείνει.
Συζητείται επίσης η μετακίνηση του Γιάννη Πλακιωτάκη και η καρατόμηση του Χάρη Θεοχάρη και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, με πιθανό διάδοχο της τελευταίας ένα πρόσωπο από το καραμανλικό παρελθόν, τον Θοδωρή Ρουσόπουλο.
Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα εάν θα υπάρξουν αλλαγές στην ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης ή εάν ο πρωθυπουργός θα εκτιμήσει ότι το μοντέλο που εφαρμόζει, δηλαδή του στενού ελέγχου των δύο κρίσιμων αυτών υπουργείων δια των αναπληρωτών υπουργών, είναι ικανοποιητικό και δεν θελήσει να μετακινήσει το Χρήστο Σταϊκούρα και τον Άδωνι Γεωργιάδη, κάτι που θα προκαλούσε συζητήσεις και ενδεχομένως γκρίνια. Υπενθυμίζεται ότι ένα παλιότερο σενάριο ήθελε τον κ. Γεωργιάδη να αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αξίωμα εντυπωσιακό, αλλά χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες. Το πιθανότερο είναι και αυτή τη φορά να μη γίνουν αλλαγές στα δύο αυτά υπουργεία, ενώ θεωρείται επίσης πιθανό να μην μετακινηθεί τελικά ο Μάκης Βορίδης από το υπουργείο Εσωτερικών.
Από εκεί και πέρα, δεν αποκλείεται μία “σφαγή υφυπουργών”, ώστε να αξιοποιηθούν και βουλευτές που έχουν μείνει μέχρι σήμερα εκτός κυβερνητικού σχήματος. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ακουστεί τα ονόματα των βουλευτών Καβάλας Μακάριου Λαζαρίδη, Λαρίσης Χρήστου Κέλλα και Α Αθηνών Θάνου Πλεύρη.
Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον θα έχει εάν ο κ.Μητσοτάκης επιλέξει να αφήσει εντελώς εκτός κυβερνητικού σχήματος ορισμένους πασοκογενείς και εξωκοινοβουλευτικούς, που προκαλούν και αντιδράσεις στη βάση της Νέας Δημοκρατίας, και να βάλει στο παιχνίδι περισσότερους βουλευτές και δη πρόσωπα τόσο με καραμανλικές αναφορές όσο και εκφραστές της λεγόμενης “σκληρής δεξιάς”.
Βεβαίως από την ώρα που θα ξεκινήσουν οι καραμπόλες του ανασχηματισμού τίποτε δεν είναι βέβαιο…
ΠΗΓΗ : news247