Ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ανέλυσε τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις και τη θέση της Ευρώπης, καθώς και τις πιθανές στρατηγικές που θα ακολουθήσουν οι μεγάλες δυνάμεις στις κρίσιμες περιοχές του κόσμου. Η συνέντευξή του στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, μεταδόθηκε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και προσέφερε μία βαθιά ανάλυση για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Κίνδυνος των Ευρωπαίων να Μείνουν Εκτός των Συμφωνιών για την Ουκρανία
Ο κ. Καιρίδης επεσήμανε την έντονη ανησυχία που επικρατεί στην Ευρώπη για το ενδεχόμενο να μείνουν εκτός των συμφωνιών που θα διαμορφωθούν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν, με αντικείμενο την ειρηνική επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ευρώπη ανησυχεί ότι θα κληθεί να επωμιστεί το κόστος της επιτήρησης μίας ενδεχόμενης εκεχειρίας, ενώ η Αμερική φαίνεται απρόθυμη να αναλάβει αυτή την ευθύνη.
Ο καθηγητής Καιρίδης εξήγησε ότι η συμφωνία για εκεχειρία μπορεί να επιτευχθεί σχετικά εύκολα, αλλά το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στη διαρκή ειρήνη και στη σταθεροποίηση της περιοχής. Όπως είπε, «το να σταματήσει εδώ που είναι το πράγμα και να πάρουν μια ανάσα οι εμπόλεμοι μπορεί να γίνει, όμως το δύσκολο είναι να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ειρήνη».
Επιπλέον, ανέφερε πως η Ουκρανία ζητάει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι που απορρίπτεται από τις δυτικές κυβερνήσεις προς το παρόν. Επίσης, υπογράμμισε ότι η αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή, η οποία θα εποπτεύει τη νέα ρωσο-ουκρανική μεθόριο, είναι μία περίπλοκη υπόθεση, καθώς απαιτούνται στρατεύματα από πολλές χώρες και μεγάλες οικονομικές δαπάνες.
Η Πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Μέση Ανατολή και τη Γάζα
Αναφερόμενος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ειδικότερα στα σχέδια του Τραμπ για τη Γάζα και την τύχη των Παλαιστινίων, ο Δημήτρης Καιρίδης εξέφρασε αμφιβολίες για τις προτάσεις που συζητούνται. Όπως εξήγησε, η κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη, με χώρες όπως η Ιορδανία και η Αίγυπτος να αρνούνται να δεχθούν τον μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων προσφύγων, λόγω του κινδύνου αποσταθεροποίησης των ίδιων τους των κοινωνιών. Επίσης, αναρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ, που πριν λίγο καιρό ήθελαν να αποσυρθούν από τις εστίες συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, είναι έτοιμες να αναλάβουν έναν τέτοιο ρόλο.
Σχολίασε επίσης την ηθική διάσταση της αμερικανικής πρότασης για εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Γάζα, επισημαίνοντας την πολιτική διάσταση που αυτή η πρόταση ενδέχεται να φέρει, καθώς οι ΗΠΑ φέρονται να προτείνουν μία λύση που μοιάζει με «εθνοκάθαρση». Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για νέες ιδέες στη Μέση Ανατολή, αν και εξέφρασε αμφιβολίες για τη θετική επίδραση των προτάσεων του Τραμπ.
Η Στρατηγική Θέση της Τουρκίας και τα Ελληνοτουρκικά Ζητήματα
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και την κατάσταση στη Συρία, ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν, ενισχυμένος από τις τελευταίες εξελίξεις, αισθάνεται πλέον πιο ισχυρός. Οι εξελίξεις στη Συρία έχουν αναδείξει την Τουρκία σε σημαντικό παράγοντα στην περιοχή, ενώ η νέα αμερικανική εξωτερική πολιτική, που φαίνεται να βασίζεται σε προσωποκεντρικές στρατηγικές, ενισχύει τη συναλλακτική διάθεση της Τουρκίας.
Ο κ. Καιρίδης τόνισε την περίοδο επιθετικότητας που υπήρξε από την Τουρκία το διάστημα 2012-2022, με έντονες αντιπαραθέσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την αποχώρηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 λόγω των S-400. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η οργανωμένη πίεση από τις χώρες της περιοχής, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι αραβικές χώρες, έχει οδηγήσει σε μία αναδίπλωση της Τουρκίας και μία περίοδο ανακωχής, η οποία όμως είναι ευάλωτη και απαιτεί συνεχής παρακολούθηση.
Η Διπλωματική Δύναμη της Ελλάδας και η Ελληνοαμερικανική Συμμαχία
Ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε στην αυξανόμενη διπλωματική δύναμη της Ελλάδας, κάνοντας ειδική αναφορά στις πολλές θέσεις Ελληνοαμερικανών πολιτικών στις ΗΠΑ. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει 49 αξιωματούχους σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο, όπως επίσης και στρατηγικούς συμμάχους στην Ουάσιγκτον, όπως το αρμενικό και το ισραηλινό λόμπι. Αυτή η ισχυρή συμμαχία, είπε, προσφέρει στην Ελλάδα μία ασπίδα προστασίας απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις και βοηθά στην αντιμετώπιση των ανησυχιών που δημιουργούνται από τις διεθνείς εξελίξεις.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη, διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να συνεχίσει να επιτυγχάνει τους στόχους της στην περιοχή και να διατηρήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα, ενώ η συνεργασία με την Αμερική, το Ισραήλ και άλλες χώρες ενδυναμώνει τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή.
Με την πολύπλοκη διεθνή κατάσταση να εξελίσσεται, η ανάλυση του Δημήτρη Καιρίδη προσφέρει μια αναλυτική εικόνα των προκλήσεων και των ευκαιριών για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει την ανάγκη για συνετή και συντονισμένη εξωτερική πολιτική σε μία ιδιαίτερα ασταθή γεωπολιτική συγκυρία.