Η είδηση της παραίτησης του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Όθωνα Ηλιόπουλου, προκάλεσε έντονες διεργασίες και ζυμώσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφενός γιατί ο ίδιος ο βουλευτής δήλωσε ότι παραιτείται υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη και, αφετέρου, γιατί το να καταλάβει έδρα στη Βουλή ο πρόεδρος του κόμματος παραμένει μία δύσκολη εξίσωση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, ευχαρίστησε πάντως τον κ. Ηλιόπουλο «για το σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο του», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως ο «ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι η πράξη της παραίτησής του δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες του στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, μιας και παραιτείται υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου Επικρατείας, του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη».
Για να καταλάβει βουλευτική έδρα ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αρκεί η «υπέρ του» παραίτηση Ηλιόπουλου – η οποία, ωστόσο, ανοίγει το δρόμο – αλλά και να κάνουν στην… άκρη οι πέντε επιλαχόντες που προηγούνται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας
Όσο για τον άμεσα ενδιαφερόμενο Στέφανο Κασσελάκη, εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του στον Όθωνα Ηλιόπουλο, με ανάρτησή του, τονίζοντας πως «κόσμησε όχι μόνο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αλλά και το ελληνικό Κοινοβούλιο» και προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να τον θέσει επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τον τέως Πρόεδρο για την πραγματική αριστεία που επιθυμούσε να πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Ο δύσκολος δρόμος του Κασσελάκη προς τη Βουλή
Να θυμίσουμε, ωστόσο, ότι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν στις εθνικές εκλογές του 2023, κατά σειρά οι εξής:
1. Όθων Ηλιόπουλος, 2. Βαγγέλης Αποστολάκης, 3. Έλενα Ακρίτα – και οι τρεις εξελέγησαν – 4. Πόπη Τσαπανίδου, 5. Μιχάλης Καλογήρου, 6. Τζένη Λειβαδάρου, 7. Αθανάσιος Τσακρής, 8. Ζωρζέτα Λάλη, 9. Στέφανος Κασσελάκης.
Από τους επιλαχόντες λοιπόν και καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένατος στη σειρά, προκειμένου να καταλάβει βουλευτική έδρα ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αρκεί η «υπέρ του» παραίτηση Ηλιόπουλου – η οποία, ωστόσο, ανοίγει το δρόμο – αλλά και να κάνουν στην… άκρη οι πέντε που προηγούνται του αρχηγού του κόμματος.
Οι πληροφορίες του in, την ώρα της παραίτησης Ηλιόπουλου (σ.σ. γιατί οι εξελίξεις «τρέχουν», όπως και οι πιέσεις εκατέρωθεν) έλεγαν ότι η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία, σημειώνεται, συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα, θα καταλάβει τη θέση του παραιτηθέντα βουλευτή.
Όπως αναφέρει και τo Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που απευθύνθηκε στο γραφείο συνεργατών του Προέδρου της Βουλής, την παραίτηση ακολουθεί η ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την ανακοίνωση, ακολουθεί η πλήρωση της έδρας σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. «Εν προκειμένω, θα κληθεί να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου».
Δεν θα διευκολύνουν οι «87»
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη κι αν δεν δεχτεί τη βουλευτική έδρα η Πόπη Τσαπανίδου, ο επόμενος στη σειρά, βάσει ψηφοδελτίου, είναι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου.
Και σύμφωνα με τις πληροφορίες του in, τόσο οι «87» όσο και οι «προεδρικοί» Τσίπρα δεν είναι ούτε πρόθυμοι να δουν τον Στέφανο Κασσελάκη να μπαίνει στη Βουλή, ούτε και να τον… διευκολύνουν με οποιονδήποτε τρόπο.
Τα εμπόδια στο δρόμου του κ. Κασσελάκη προς το κοινοβούλιο γίνονται, δε, πιο περίπλοκα, δεδομένου ότι ο Αθανάσιος Τσακρής και η Ζωρζέτα Λάλη ανήκουν πλέον σε άλλες παρατάξεις – στον «Κόσμο» του Πέτρου Κόκκαλη και στη Νέα Αριστερά, αντίστοιχα. Ειδικά, μάλιστα, όταν οι πληροφορίες της «Αυγής» αναφέρουν πως η 8η υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωρζέτα Λάλη, δεν παραδίδει την έδρα.
Ωστόσο, η πλευρά Κασσελάκη χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης και το «όπλο» του εκλογικού νόμου, που ορίζει ότι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας πρέπει να είναι ένας απόδημος στους τρεις πρώτους – κάτι που υπογραμμίζει, εξάλλου, στην επιστολή παραίτησής του και ο Όθωνας Ηλιόπουλος, όταν αναφέρει πως ευελπιστεί ότι η πράξη της παραίτησής του «δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες» του στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, «μιας και παραιτούμαι υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου μας, του εκλεγμένου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη».
Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν θέση, με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και δηλώσεις υπέρ της προοπτικής να καταλάβει μία θέση στο κοινοβούλιο ο πρόεδρος του κόμματος.