Η Ανδριωτική φρουτάλια, λοιπόν, αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα εδέσματα στην Άνδρο. Απολαμβάνεται ως μεζές ή ως κυρίως πιάτο με ζεστό χωριάτικο ψωμί. Μέχρι να φτάσεις στον επίγειο παράδεισο της Άνδρου, μπορείς να την ετοιμάσεις μόνος σου.
Η Άνδρος είναι το νησί που μπορείς να απολαύσεις μια εξαιρετική εμπειρία ακόμη και το χειμώνα. Και τι να πούμε για το φθινόπωρο, όταν η θάλασσα μοιάζει σαν όνειρο που ζωντανεύει. Η Άνδρος, με την αρχοντική της παρουσία και την ξεχωριστή της γοητεία, βρίσκεται εκεί, κοντά μας, παρά το γεγονός ότι πολλοί δεν την έχουν ανακαλύψει ακόμη και νομίζουν ότι είναι πιο απόμακρη από ό,τι πραγματικά είναι.
Μόλις δύο ώρες μακριά από την Αθήνα βρίσκεται ένα νησί που μπορείς να απολαύσεις πολυτέλεια και χαλάρωση όλο το χρόνο. Ένα κοντινό νησί με εκπληκτικές παραλίες, αρχοντική Χώρα και εξαιρετική γαστρονομία. Όλα όσα χρειάζεσαι για να απολαύσεις ακόμη και ένα τριήμερο παρατείνοντας το καλοκαίρι. Μην ξεχνάς, λοιπόν, να δοκιμάσεις την Φρουτάλια, την παραδοσιακή ομελέτα της Άνδρου, μόλις φτάσεις στο νησί.
Οι συνταγές του νησιού είναι εξαιρετικά ποικίλες και προέρχονται από την αγροτική και κτηνοτροφική παράδοση του τόπου. Από τις απλές πίτες με διάφορα χόρτα και τα παραδοσιακά κατσικίσια και αγελαδινά τυριά, μέχρι την περίφημη φρουτάλια με τα ντόπια λουκάνικα, οι γεύσεις είναι αυθεντικές και απολαυστικές. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις, όπως τα φυλλένια μπουρεκάκια βουτύρου, οι αφράτες νουγκατίνες και οι πάστες αμυγδάλου, που αντικατοπτρίζουν την αστική ζαχαροπλαστική με Ευρωπαϊκές επιρροές.Οι παραδόσεις των Ανδριωτών εξακολουθούν να επικρατούν με ακλόνητη αξιοπρέπεια. Στα σπίτια τους, συνεχίζουν να ετοιμάζουν τα παραδοσιακά εδέσματά τους, ενώ στις ταβέρνες μπορούμε να απολαύσουμε την παραδοσιακή τους φρουτάλια. Αυτή η φρουτάλια διαφέρει από τη συνηθισμένη ομελέτα με πατάτες και λουκάνικα. Εδώ, η δημιουργική φαντασία των Ανδριωτών δημιουργεί ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Έχει τα δικά της συγκεκριμένα υλικά και το δικό της μοναδικό τρόπο παρασκευής. Πατάτες κομμένες σε στρογγυλές φέτες, λουκάνικα, γλίνα, «σίσσυρα» από το παστό και μυρωδικά. Η πιο παλιά και πιο αυθεντική φαίνεται να είναι η φρουτάλια της Χώρας που είναι αρκετά μπελαλίδικη. Εδώ είναι όλα μετρημένα ακόμη και το μέγεθος του τηγανιού που παίζει σπουδαίο ρόλο. Οι πατάτες είναι κομμένες σε στρογγυλές φέτες και μαγειρεύονται σε σιγανή φωτιά στο λίπος του λουκάνικου και τα αυγά με φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου τα κοντά και χοντρά ντόπια λουκάνικα απογειώνουν το απλό αυτό αλλά πεντανόστιμο πιάτο. Βέβαια υπάρχουν και οι παραλλαγές
Η Φρουτάλια, λοιπόν, αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα εδέσματα στην Άνδρο. Απολαμβάνεται ως μεζές ή ως κυρίως πιάτο με ζεστό χωριάτικο ψωμί. Μέχρι να φτάσεις στον επίγειο παράδεισο της Άνδρου, μπορείς να την ετοιμάσεις μόνος σου.
Απλά βήματα για να φτιάξετε μια Ανδριωτική φρουτάλια
Υλικά
6 αυγά
1 κιλό πατάτες στρογγυλά κομμένες
2 Ανδριώτικα λουκάνικα κομμένα
2-3 λούζες (το πετσί του χοίρου)
Μερικά κομματάκια ντόπιο σκληρό τυρί ή τριμμένο τυρί
Δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι-πιπέρι
Λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση Ανδριωτική φρουτάλια
Βάζουμε στο τηγάνι τα λουκάνικα και τις λούζες μέχρι να λιώσει η γλίνα (το λίπος) μέσα στην οποία είναι διατηρημένα. Τα βγάζουμε και μέσα εκεί συμπληρώνουμε το λάδι για να τηγανιστούν οι πατάτες . Όταν οι πατάτες ροδίσουν ρίχνουμε τα λουκάνικα, τις λούζες, το τυρί και τον δυόσμο. Χτυπάμε τα αυγά με το αλατοπίπερο και τα ρίχνουμε από πάνω. Αναποδογυρίζουμε την ομελέτα για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Την σερβίρουμε βάζοντας μερικά κομματάκια από πάνω. Μπορούμε να βάλουμε και παϊδάκια μαζί που συνήθως υπάρχουν μέσα στα χοιρινά μας.