Η ανάγκη για επαρκή αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής απασχολεί έντονα όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις προκλήσεις. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, αξιοποιώντας το παράδειγμα μιας πρόσφατης θεομηνίας στη Βαλένθια, υπογράμμισε τον κίνδυνο που απειλεί την Αττική, εάν υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα και στην περιοχή μας.
Ο κ. Ιωακειμίδης, με την εμπειρία του στην αυτοδιοίκηση και ως καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, παρουσίασε τις αδυναμίες των υπαρχόντων αντιπλημμυρικών έργων, επικεντρώνοντας στις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η μειωμένη παροχετευτική ικανότητα του Κηφισού και άλλων ρεμάτων της Αττικής. Τα προβλήματα που προκαλεί η άναρχη κατασκευή αυτών των ποταμών, σε συνδυασμό με την αποψίλωση των ορεινών περιοχών του Λεκανοπεδίου από πρόσφατες πυρκαγιές, καθιστούν αναγκαία την εκπόνηση νέων, ενημερωμένων μελετών βάσει των σύγχρονων κλιματικών δεδομένων.
Επιπλέον, ο κ. Ιωακειμίδης επισήμανε ότι είναι απαραίτητη η αναθεώρηση των στρατηγικών αντιπλημμυρικής προστασίας, με συγκεκριμένα σενάρια που να ανταποκρίνονται σε διαφορετικά επίπεδα βροχόπτωσης. Με ανησυχία τόνισε πως, αν η Αττική βρεθεί αντιμέτωπη με συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Βαλένθια, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, ιδίως καθώς ο Κηφισός αποτελεί τον τελικό αποδέκτη των υδάτων της περιοχής.
Αξιοσημείωτη είναι η ταύτιση απόψεων των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης ως επείγον ζήτημα. Ο κ. Ιωακειμίδης συμφώνησε με τη διαχρονική πρόταση του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Νίκου Χαρδαλιά, για μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και απαραίτητων πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το κόστος για τα απαιτούμενα έργα αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Σημαντική είναι επίσης η πρόταση για παρακράτηση του 1% του ΦΠΑ από την Περιφέρεια Αττικής, το οποίο θα μπορούσε να εξασφαλίσει περίπου 500 εκατ. ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία.
Επιπρόσθετα, ο κ. Ιωακειμίδης κατέκρινε την απουσία εκπροσώπων της κεντρικής κυβέρνησης σε πρόσφατη σύσκεψη της Περιφέρειας με δήμους που συνορεύουν με τον Κηφισό. Κατέστησε σαφές ότι η ταχεία εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων είναι επιτακτική ανάγκη και τόνισε την ανάγκη για θεσμικές μεταρρυθμίσεις ώστε να μην παρατείνονται οι διαδικασίες υλοποίησης για 10-15 χρόνια, όπως συμβαίνει σήμερα.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεργασίας όλων των παρατάξεων για την εκπόνηση μιας βιώσιμης και αποτελεσματικής λύσης. Παράλληλα, δήλωσε πρόθυμος να συνεισφέρει στην πίεση για άμεσες δράσεις προς την κατεύθυνση της προστασίας των πολιτών από τις ακραίες κλιματικές συνθήκες, τονίζοντας ότι η επιτυχία του έργου θα εξαρτηθεί από τους διαθέσιμους πόρους και την αποτελεσματική διαχείρισή τους.