Για την έκδοση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού αλλά και για την αντίδραση της Τουρκίας μίλησε, στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της χώρας ότι «πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας κείμενο για την Ελλάδα και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Και τούτο διότι αφενός καθορίζει την ανθρωπογενή δραστηριότητα, η οποία συντελείται στον θαλάσσιο χώρο. Προσδιορίζονται δηλαδή οι ανθρώπινες δράσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν στα θαλάσσια όρια της Ελλάδας, της ελληνικής δικαιοδοσίας είτε πρόκειται για ιχθυοκαλλιέργεια είτε πρόκειται για τουρισμό είτε πρόκειται για αξιοποίηση ενάλιων αρχαιοτήτων. Και από την άλλη πλευρά, προσδιορίζεται για πρώτη φορά το γεωγραφικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ασκείται αυτή η δικαιοδοσία».
Για την αντίδραση της Άγκυρας
Σχολιάζοντας την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ανάφερε: «Υπάρχει μια διαφορετική αφετηρία στα πράγματα. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα ασκεί τα δικαιώματά της προς την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος με βάση αποκλειστικά και μόνο το διεθνές δίκαιο και σε αυτό θα επιμείνουμε απολύτως».
Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία έχει τη δική της αντίληψη. Η αντίδραση ήταν νομίζω αναμενόμενη, δεδομένου ότι είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας και έχουν εκφραστεί δημόσια».
Ερωτηθείς αν υπήρχε κάποια συνεννόηση με την Άγκυρα, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Ήταν γνωστό το γεγονός ότι υπάρχει μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με βάση την οποία έως 27 Απριλίου έπρεπε να εκδώσει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και εξ αυτού του λόγου ήταν σχετικώς αναμενόμενο» και συμπλήρωσε: «Εάν αυτή τη στιγμή έχουμε δύο διαφορετικές εκδοχές, την ελληνική και την τουρκική, υπάρχει μια οδός η οποία θα μπορούσε να το επιλύσει, εφόσον θεωρούμε ότι και οι δύο αγόμεθα από το διεθνές δίκαιο και αυτός είναι ο δρόμος του συνυποσχετικού. Να επιλυθεί η διαφορά αυτή για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Και αυτό είναι πάντοτε που η Ελλάδα τηρεί».