Ένας άνδρας από τον οποίο απατεώνες έκλεψαν 165.000 λίρες από τον επαγγελματικό του λογαριασμό στη Revolut, εξέφρασε την πεποίθηση στο BBC ότι τα μέτρα ασφαλείας της εταιρείας απέτυχαν να αποτρέψουν την κλοπή. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι απατεώνες κατάφεραν να παρακάμψουν τη διαδικασία επαλήθευσης ταυτότητας με αποτέλεσμα να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό του.
Μέχρι στιγμής, η Revolut έχει αρνηθεί να επιστρέψει τα χρήματα αυτά.
Η Revolut – στην οποία δεν έχει ακόμη χορηγηθεί πλήρες καθεστώς τράπεζας – ανέφερε ότι αντιμετωπίζει την απάτη εξαιρετικά σοβαρά και ότι διαθέτει “ισχυρούς ελέγχους” για την εκπλήρωση των νομικών και κανονιστικών υποχρεώσεών της.
Η Revolut είναι ένα από τα νέα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες τους online ή μέσω μιας εφαρμογής, δεν υπάρχουν δηλαδή φυσικά καταστήματα για επίσκεψη.
Όπως σημειώνει το BBC σε δημοσίευμά του, η εταιρεία έχει αναπτυχθεί ραγδαία και μετράει περισσότερους από 45 εκατ. πελάτες παγκοσμίως, εκ των οποίων 9 εκατ. είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Revolut σχεδόν τριπλασίασε τα έσοδά της σε 1,8 δισ. λίρες το 2023. Οι λογαριασμοί της είναι άμεσα προσβάσιμοι και προσφέρουν ανταγωνιστικές συναλλαγματικές ισοτιμίες σε μια φιλική προς χρήση εφαρμογή.
Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά που προσέλκυσαν τον Τζακ – ο οποίος διατηρεί μια διεθνή επιχείρηση και πρέπει να έχει στη διάθεσή του πολλά διαφορετικά νομίσματα – στην Revolut. Ο Jack, ο οποίος ζήτησε από το BBC να μην χρησιμοποιηθεί το επώνυμό του, δήλωσε ότι τον καθησύχασαν επίσης τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που προωθεί η Revolut,
Τον Φεβρουάριο, ο Τζακ δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από έναν απατεώνα που προσποιούνταν ότι ήταν από τη Revolut. Του είπαν ότι του τηλεφώνησαν επειδή ο λογαριασμός του μπορεί να είχε παραβιαστεί επειδή βρισκόταν σε κοινόχρηστο Wi-Fi.
Ο Τζακ εξαπατήθηκε και παρέδωσε αρκετές πληροφορίες που επέτρεψαν στους απατεώνες να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό του στη Revolut. Αυτό σήμαινε ότι μπορούσαν να δουν όλες τις προηγούμενες συναλλαγές του, συμπεριλαμβανομένης μιας αγοράς στο διαδικτυακό κατάστημα λιανικής πώλησης Etsy εκείνο το πρωί.
Ενώ ο Τζακ μιλούσε ακόμα στο τηλέφωνο με τους απατεώνες, έφτασε ένα μήνυμα κειμένου από τη Revolut, το οποίο του ζητούσε να επιβεβαιώσει το ίδιο ακριβώς ποσό που είχε ξοδέψει – 21,98 λίρες – πληκτρολογώντας έναν εξαψήφιο κωδικό ασφαλείας. Ο ίδιος είπε: “Ναι, εγώ ήμουν” και διάβασε τον κωδικό στους απατεώνες.
Αυτό που δεν είχε συνειδητοποιήσει ο Τζακ ήταν ότι είχαν δημιουργήσει τον δικό τους λογαριασμό – που επίσης ονομαζόταν Etsy – και με τον κωδικό που του είχε στείλει η Revolut, ενέκρινε μια νέα πληρωμή στον ψεύτικο λογαριασμό τους.
Ακολούθησαν δύο παρόμοια μηνύματα για την έγκριση πληρωμών μικρών ποσών σε δύο ακόμη ψεύτικους λογαριασμούς, με την ονομασία “Revolut fees” και “Revolut fees care”. Ο Τζακ ενέκρινε και αυτές. Κάπως έτσι άρχισαν να φεύγουν τα χρήματα από τον λογαριασμό του.
Μόλις ο Τζακ συνειδητοποίησε ότι είχε πέσει θύμα απάτης, επικοινώνησε με την Revolut αλλά δεν υπήρχε ειδική γραμμή βοήθειας. “Τους έστειλα μήνυμα λέγοντάς τους: Έχω εξαπατηθεί, παρακαλώ παγώστε το λογαριασμό μου”, δήλωσε στο BBC.
Χρειάστηκαν 23 λεπτά για να φτάσει στο κατάλληλο τμήμα που θα μπορούσε να παγώσει τον λογαριασμό, ενώ στο διάστημα αυτό είχαν χαθεί περαιτέρω 67.000 λίρες. Ο Τζακ έχασε 165.000 λίρες. Ο ίδιος θεωρεί ότι τα συστήματα ασφαλείας της Revolut απέτυχαν.
Ο Τζακ πιστεύει ότι οι απατεώνες κατάφεραν να παρακάμψουν το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για να αποκτήσουν πρόσβαση στο λογαριασμό του στη συσκευή τους. Εάν δημιουργηθεί λογαριασμός σε μια νέα συσκευή, η Revolut ζητά μια selfie (σ.σ. φωτογραφία προσώπου), την οποία ο Τζακ λέει ότι δεν παρείχε.
Ο Τζακ είπε ότι ζήτησε από τη Revolut να του δείξει τη φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε για την εξουσιοδότηση της νέας συσκευής. Εν τέλει, του είπαν ότι δεν ήταν αποθηκευμένη στο σύστημά τους, οπότε δεν υπήρχε τρόπος να αποδείξουν τι είχαν κάνει οι απατεώνες ή ποια φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε.
Ο ίδιος πιστεύει επίσης ότι το γεγονός ότι 137 μεμονωμένες πληρωμές πραγματοποιήθηκαν μέσα σε μία ώρα, θα έπρεπε να είχε ηχήσει το καμπανάκι στη Revolut.
Οι περισσότερες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρακολουθούν τους λογαριασμούς των πελατών για ασυνήθιστη δραστηριότητα.
“Εάν κάποιος επεξεργάζεται ξαφνικά έναν τεράστιο όγκο συναλλαγών σε έναν νέο λογαριασμό, είναι κάτι που χτυπάει καμπανάκι και οι τράπεζες συνήθως αρχίζουν να διερευνούν κάποια από αυτές τις συμπεριφορές”, ανέφερε η Νίνα Κερκέζ, ειδικός σε θέματα απάτης στην εταιρεία ανάλυσης δεδομένων LexisNexis Risk Solutions.
Πέρυσι, το εθνικό κέντρο αναφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου για απάτες και εγκλήματα στον κυβερνοχώρο Action Fraud, έλαβε σχεδόν 10.000 αναφορές απάτης στις οποίες αναφερόταν η Revolut.
Πρόκειται για 2.000 περισσότερες αναφορές από την Barclays, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο, και διπλάσιες από τη Monzo ανταγωνίστρια παρόμοιου μεγέθους με τη Revolut.
Οι απάτες αποτελούν πρόβλημα για όλες τις τράπεζες εξακολουθούν να αποφέρουν ζημιές εκατομμυρίων παρά τη συνεχή βελτίωση της τεχνολογίας.
Προκειμένου να προστατεύσουν τους πελάτες, οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες πραγματοποιούν επιπλέον ελέγχους, αλλά μερικές φορές αυτά τα μέτρα ασφαλείας μπορούν να εμποδίσουν την ομαλή χρήση του πελάτη.
Η Revolut έχει αναφέρει ότι διαθέτει “κουλτούρα υψηλών επιδόσεων” με “προσδοκία να προσφέρει καλά αποτελέσματα στους πελάτες” και ότι όλες οι εκδόσεις νέων προϊόντων περιλαμβάνουν ολοκληρωμένες διαδικασίες αξιολόγησης κινδύνων.
Η Revolut έχει αναφέρει επίσης ότι έχει “επενδύσει σε μεγάλο βαθμό” στην ομάδα της για την πρόληψη του οικονομικού εγκλήματος, η οποία αποτελεί πλέον περισσότερο από το 1/3 του συνολικού παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της.
Επιστροφή χρημάτων;
Η Revolut λέει ότι δεν μπορεί να σχολιάσει την υπόθεση του Τζακ, καθώς εξετάζεται από τις αρχές.
Το 2023 το Financial Ombudsman Service έλαβε περίπου 3.500 καταγγελίες για τη Revolut, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα ή εταιρεία του είδους της. “Αυτό δείχνει ότι στην πραγματικότητα η Revolut δεν κάνει αρκετά για να δράσει σε αυτόν τον τομέα”, είπε ο Rob Lilley-Jones της εταιρείας “Which?”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η “Which?” δεν συνιστά την τοποθέτηση μεγάλων χρηματικών ποσών στην εταιρεία. “Έχουν ιστορικό ότι δεν αποζημιώνουν τους ανθρώπους που πέφτουν θύματα απάτης ή βρίσκονται σε αυτή την απίστευτα δύσκολη κατάσταση”.
Η Revolut ανέφερε ότι κάθε πιθανή περίπτωση απάτης διερευνάται προσεκτικά, ώστε να μπορεί να αξιολογήσει τις συνθήκες και να λάβει την πιο τεκμηριωμένη απόφαση.
Νωρίτερα αυτό το μήνα τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανόνες που υποχρεώνουν όλες τις τράπεζες και τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος να αποζημιώνουν όσους πέφτουν θύματα απάτης, σύμφωνα με το BBC. Στην πλειονότητα των θυμάτων θα επιστραφούν πλέον αυτόματα τα χρήματά τους μέχρι την αξία των 85.000 λιρών.
Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί δαπανηρό για τη Revolut.
Όταν κάποιος εξαπατάται για να μεταφέρει χρήματα σε έναν απατεώνα, αυτό είναι γνωστό ως απάτη εξουσιοδοτημένης πληρωμής (APP). Είναι ο πιο κοινός τύπος οικονομικής απάτης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πέρυσι, τα στοιχεία από τη Ρυθμιστική Αρχή Συστημάτων Πληρωμών δείχνουν ότι για κάθε εκατ. λίρες που καταβλήθηκαν σε λογαριασμούς Revolut, οι 756 λίρες προέρχονταν από απάτη APP. Αυτό είναι υπερδεκαπλάσιο του ποσού της Barclays και τετραπλάσιο του ποσού της Monzo.
Η Revolut λέει ότι αντιμετωπίζει τις απάτες εξαιρετικά σοβαρά και έχει προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος, συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρησης των πληρωμών, “για να επιτρέψει στους πελάτες να σταματήσουν, να σκεφτούν και να ολοκληρώσουν πρόσθετους ελέγχους”.
Η νεότερη τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου;
Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, η ρυθμιστική αρχή τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου χορήγησε στη Revolut προσωρινή τραπεζική άδεια, και τώρα οδεύει προς το να αποκτήσει καθεστώς μιας ολοκληρωμένης τράπεζας.
Αυτό σημαίνει ότι αν η Revolut χρεοκοπήσει, οι καταθέσεις των πελατών θα είναι εγγυημένες έως και 85.000 λίρες ανά άτομο.
Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι η απόφαση για το αν θα χορηγηθεί τραπεζική άδεια στη Revolut ανήκει στις ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές.
Η Revolut λέει ότι τηρεί τα ίδια ρυθμιστικά πρότυπα με οποιαδήποτε τράπεζα της χώρας και λυπάται που ακούει για οποιαδήποτε περίπτωση όπου οι πελάτες της έχουν γίνει στόχος απατεώνων.
Η Revolut υποστηρίζει ότι μείωσε τις απάτες κατά 20% πέρυσι, αλλά αναγνωρίζει ότι “υπάρχουν πάντα περισσότερα που πρέπει να γίνουν”.
Διαβάστε περισσότερα:
Γαλλία: Αυξάνεται το κόστος δανεισμού – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα