Το burger, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, αποτελεί ένα εκ των πιο αγαπημένων εδεσμάτων σε όλο τον πλανήτη. Ωστόσο, η αρχή της ιστορίας του παραμένει αμυδρή και περιβάλλεται από πολλές ασαφείς θεωρίες.
Το πρώτο hamburger δημιουργήθηκε κατά προσέγγιση τον 19ο αιώνα στο εστιατόριο “Hamburg Steak” στο πανέμορφο Χάμπουργκ της Γερμανίας. Οι εκλεκτοί μετανάστες Γερμανοί, που έφτασαν στις εκπληκτικές Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στην πανέμορφη Νέα Υόρκη, μετέφεραν μαζί τους αυτήν την εξαιρετική παράδοση της στέικ χάμπουργκ.
Μια από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες είναι ότι το πρώτο burger δημιουργήθηκε στην πόλη του Χάμπουργκ στη Γερμανία, γύρω στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι ναυτικοί που επέστρεφαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μάθει για τα “χάμπουργκ στέικς” που σαρώθηκαν από τους αμερικανούς ναύτες κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας. Αυτά τα “χάμπουργκ στέικς” καλούνταν έτσι επειδή ήταν κομμάτια κρέατος από βόδι που κοπήκαν , και τοποθετήθηκαν πάνω σε ένα κομψό κρεβάτι από δυο αφράτα ψωμάκια .
Αργότερα, οι ναύτες από το Χάμπουργκ άρχισαν να προσθέτουν διάφορα συστατικά στο κρέας, όπως κρεμμύδια, μπαχαρικά και μουστάρδα, για να το κάνουν πιο γευστικό. Αυτό το νέο πιάτο έγινε γνωστό ως “Hamburg-style beef” και σύντομα εξελίχθηκε σε “Hamburger”. Ο πρώτος γραπτός καταγεγραμμένος χρήσης της λέξης “Hamburger” πιθανότατα προέρχεται από μια γαλλική εφημερίδα του 1889, όπου περιγράφεται ένα εστιατόριο στη Γερμανία που προσφέρει “Hamburg steak”. Στη συνέχεια, οι μετανάστες Γερμανοί που έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες διέδωσαν την ιδέα του Hamburger, και αυτό έγινε γρήγορα ένα δημοφιλές πιάτο στην αμερικανική κουλτούρα.
Παρ’ όλα αυτά, το πρώτο “χάμπουργκερ” όπως το γνωρίζουμε σήμερα – δηλαδή μεταξύ δύο φέτες ψωμιού – φαίνεται να έχει προκύψει απροσδόκητα. Ο Louis Lassen, ένας μετανάστης από τη Δανία που είχε ένα κατάστημα γρήγορου φαγητού στο Κόνεκτικατ των ΗΠΑ, λέγεται ότι δημιούργησε το πρώτο hamburger το 1900, όταν ένας πελάτης του ζήτησε να του φτιάξει μία μπριζόλα που να μπορεί να τη φάει εύκολα χωρίς μαχαίρι και πιρούνι.Έτσι, ο Lassen σκέφτηκε να τοποθετήσει τη μπριζόλα ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού και να την προσφέρει στον πελάτη του. Από εκείνη τη στιγμή, το “χάμπουργκερ” έγινε δημοφιλές σε όλη την Αμερική και στη συνέχεια σε όλον τον κόσμο.
Από ποιον προήλθε το πρώτο burger; Ανακαλύπτοντας τον δημιουργό
Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, οι αριστοκρατικοί Γερμανοί μετανάστες που έφθασαν στις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, κυρίως στις εκλεκτές πόλεις της ανατολικής ακτής και στο εκθαμβωτικό Σικάγο, εισήγαγαν μεταξύ άλλων την αριστοτεχνία της κουζίνας τους – και, ασφαλώς, ανάμεσα στις πολύτιμες συνταγές που προσέφεραν, συμπεριλαμβανόταν και αυτή που μόλις διάβασες παραπάνω. Πολλοί από αυτούς τους εκλεκτούς κύριους ανοίγανε εκλεπτυσμένα εστιατόρια ή μικρούς πάγκους στους δρόμους, προσφέροντας τις απολαυστικές γεύσεις τους.
Με βάση τις προαναφερθείσες αναφορές, η συνταγή του Hamburg steak αναδείχθηκε για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας το 1884 μέσω των σελίδων της εφημερίδας The Boston Journal. Στη συνέχεια, το 1896, η Chicago Daily Tribune αναφέρθηκε σε ένα εκλεκτό καροτσάκι που προσέφερε τον απόλυτο θησαυρό των Hamburger steak sandwich, περιγράφοντας την επεξεργασία του κρέατος ως μια μεταμόρφωση που περνούσε από την αλέση του σε κιμά και στη συνέχεια σε μικρά πατίλια που μαγειρεύονταν αμέσως.
Ο Louis Lassen, επιχειρηματίας από το Σταμφόρντ του Κονέκτικατ, θεωρείται συχνά ο δημιουργός του πρώτου burger. Το 1900, σε έναν εστιατόριο που οικοδομήθηκε από σπίτια εξοχής στην περιοχή, Lassen ετοίμασε για έναν πελάτη ένα σάντουιτς με βοδινό κρέας χωριστά ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού για να μπορεί να το φαει πιο εύκολα. Αυτό το σάντουιτς ονομάστηκε “hamburger steak sandwich” και έγινε πολύ δημοφιλές στην περιοχή.
Ο Charlie Nagreen, από την Ουισκόνσιν, ισχυρίζεται επίσης ότι δημιούργησε το πρώτο burger. Το 1885, σε μια έκθεση στην πόλη Seymour, ο Nagreen προσφέρθηκε να πουλήσει τα μπιφτέκια του ως “hamburgers” για να τραβήξει περισσότερη προσοχή. Η ιστορία λέει ότι τα μπιφτέκια του Nagreen έγιναν πολύ δημοφιλή και εξελίχθηκαν στα γνωστά burgers που γνωρίζουμε σήμερα.
Οι αδερφοί Frank και Charles Menches, που ήταν επίσης εμπορικοί πωλητές σε έκθεση στην Ουισκόνσιν το 1885, ισχυρίζονται επίσης ότι έφτιαξαν το πρώτο burger. Σύμφωνα με την ιστορία, οι αδερφοί άρχισαν να μαγειρεύουν ψωμάκια με μπιφτέκια όταν τους τελείωσε η προϊόντα πουλήθηκε. Αυτό είναι πιθανόν να αποτελεί την πρώτη αναφορά στο burger.
Παρόλο που δεν υπάρχει σαφής απάντηση, αυτοί οι τρεις άνθρωποι θεωρούνται οι πιο πιθανοί δημιουργοί του πρώτου burger στην ιστορία.
Παρόλο που η εκδοχή αυτή για την προέλευση του Hamburger είναι η πιο διαδεδομένη, υπάρχουν και άλλες θεωρίες που προτάθηκαν με τα χρόνια. Ομοίως, οι παραλλαγές του Hamburger έχουν εξελιχθεί και προσαρμοστεί σε διάφορες κουλτούρες και παραδόσεις, με ποικίλες συνταγές και γεύσεις που αντανακλούν την τοπική κουζίνα και προτιμήσεις.
Αν θέλετε να φτιάξετε το πιο μυθικό αμερικάνικο burger, ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή:
Υλικά:
- 500γρ. κιμά βοδινό
- 1 αυγό
- 1/4 φλ. ψιλοψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1/4 φλ. ψιλοψιλοκομμένη πιπεριά (κόκκινη ή πράσινη)
- 1 ψωμάκι burger
- 2 φέτες τυρί τσένταρ
- 2 φέτες ντομάτα
- 4 φέτες μπέικον
- Φύλλα μαρούλι
- Κέτσαπ
- Μουστάρδα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο (για ψήσιμο)
Οδηγίες:
- Σε ένα μπολ, αναμείξτε τον κιμά με το αυγό, το κρεμμύδι, την πιπεριά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Σχηματίστε τον κιμά σε ψιλά παττιάκια διαμέτρου περίπου 10εκ.
- Προθερμάνετε το γκριλ ή το τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Πιέστε απαλά τα παττιάκια με την παλάμη σας για να πάρουν το σχήμα των μπαντζών.
- Ψήστε τα παττιάκια για περίπου 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ψηθούν καλά.
- Κόψτε το ψωμάκι στη μέση και ψήστε τις επιφάνειες του σε ζεστό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Στο ένα μισό ψωμάκι, απλώστε μια στρώση κέτσαπ και στο άλλο μισό απλώστε μια στρώση μουστάρδας.
- Στο κάτω μισό του ψωμιού, τοποθετήστε τη μαρούλι, τη ντομάτα, τα φέτες μπέικον και την τυρί.
- Πάνω από ταύτα, τοποθετήστε το παττιάκι και κλείστε το burger με το άλλο μισό ψωμάκι.
- Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να δέσετε το burger με ένα καλαμάκι για να το κρατήσει σταθερό.
- Απολαύστε το αμέσως!
Αυτή η συνταγή αποτελεί τη βασική έκδοση ενός αμερικάνικου burger, όμως μπορείτε να προσθέσετε και να προσαρμόσετε τα υλικά ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Καλή όρεξη!