Οι πρόσφατες καταστροφές από την φονική πυρκαγιά που xτύπησε και το Χαλάνδρι ήταν η αφορμή τοποθέτησης μέσω ανακοίνωσης του, από τον επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
«ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΣΤΟ ΦΩΣ», Χάρη Ρώμα, για τις ευθύνες σε επίπεδο δημοτικής Αρχής, χρησιμοποιώντας παραδείγματα καλών πρακτικών από όμορους και μη Δήμους.
Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης των μέσων μιας και η κλιματική αλλαγή, ίσως επιφυλάξει νέες δυσάρεστες «εκπλήξεις», ακραίων φαινομένων είτε αυτές είναι φωτιές είτε έντονες χιονοπτώσεις…
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Πρώτα από όλα εκφράζω την λύπη μου και την λύπη όλων των δημοτικών συμβούλων αλλά και στελεχών και μελών της παράταξης μας για την απώλεια ζωής της άτυχης γυναίκας που απανθρακώθηκε, όταν η βιοτεχνία στην οποία εργαζόταν έγινε παρανάλωμα του πυρός.
Είναι πολλά τα ερωτήματα σε σχέση με τον σχεδιασμό πυροπροστασίας που ακολούθησε το Αρχηγείο Πυροσβεστικής και κατ΄ επέκταση η ίδια η Κυβέρνηση.
Και παραμένουν έντονα αυτά τα ερωτήματα παρά τις απαντήσεις που εδόθησαν, όπως το ότι η ένταση των ανέμων συνέχισε αμείωτη το βράδυ της 11ης Αυγούστου, συνεπώς εύλογα τα εναέρια μέσα δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν.
Αλλά και τα επίγεια καθηλώθηκαν στο σκοτάδι εφόσον το πυροθερμικό φορτίο ήταν τόσο μεγάλο και οι άνεμοι συνέχιζαν με αμείωτη ένταση.
Ξαναλέω ότι τα ερωτήματα παραμένουν.
Σε σχέση, τώρα, με την προετοιμασία εκ μέρους του Δήμου μας για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών εξ’ αιτίας δασικών πυρκαγιών έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:
Μας προβληματίζει και εμάς ότι δεν είχατε εισηγηθεί να συγκληθεί το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.
Μελετήσαμε όσο ήταν δυνατόν καλύτερα τις 149 σελίδες του Ειδικού Σχεδίου με κωδικό «ΙΟΛΑΟΣ 2» το οποίο έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2020, όταν εμείς δεν ήμασταν καν παράταξη.
Η επικαιροποίηση του Σχεδίου δεν ήλθε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο και διαπιστώσαμε, από την εκ νέου δημοσίευση του, ότι ήταν αρκετό να εγκρίνει τις αλλαγές και να τις υπογράψει ο Δήμαρχος, μόνος του, τον Μάϊο του 2024.
Από αυτά που διαβάσαμε, λοιπόν, θεωρούμε ότι δεν έχει υπάρξει όλα αυτά τα χρόνια που είστε στην Διοίκηση, κύριε Δήμαρχε, η πρόνοια για την προμήθεια ή κατασκευή δεξαμενής αποθήκευσης νερού για πυρόσβεση σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Και ρωτάμε γιατί;
Δεν αξίζει κάτι τέτοιο το Χαλάνδρι που έχει το προνόμιο της ρεματιάς η οποία επί της ουσίας αποτελεί τον μοναδικό πνεύμονα οξυγόνου;
Όλοι επικροτήσαμε, πριν λίγο καιρό, την άμεση πυρόσβεση της φωτιάς που ξέσπασε στην Άνω Γλυφάδα. Και αυτό επετεύχθη λόγω της δεξαμενής νερού χωρητικότητας 25 τόνων από όπου αντλούσαν τα ελικόπτερα και έσβηναν αμέσως την φωτιά.
Ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης έχει τρεις ανάλογες δεξαμενές και μάλιστα χωρητικότητας 50 τόνων η κάθε μία. Σημειωτέο ότι ο συγκεκριμένος Δήμος έχει έναν ιδιόκτητο στόλο 18 πυροσβεστικών οχημάτων, υδροφόρων και μηχανημάτων πυρόσβεσης.
Ο Δήμος Κηφισιάς εγκαινίασε πρόσφατα και δεύτερο πυροσβεστικό σταθμό στην Εκάλη (είχε ήδη έναν στην Ερυθραία) ενώ απέκτησε αυτό το σταθμό για δύο νέα πυροσβεστικά οχήματα τελευταίας τεχνολογίας. Εκτός των αρκετών υδροφόρων που κατέχει.
Δεν είναι εύλογη η αναζήτηση των καλών πρακτικών που εφαρμόζουν οι άλλοι δήμοι της Αττικής;
Μήπως σας ενοχλεί η ιδέα ότι πρόκειται για Δήμους άλλων ιδεολογικών πεποιθήσεων από τις δικές σας;
Γιατί να μην ακολουθούμε τα καλά παραδείγματα;
Με την κλιματική κρίση σε ακραίες εντάσεις δεν μπορούμε να θεωρούμε αδύνατον, πλέον, να πλήξει μία mega fire τον αστικό ιστό. Απεδείχθη στον Δήμο μας περίτρανα.
Άλλωστε σε αυτή την αίθουσα, τουλάχιστον από την έναρξη της θητείας μας και μέχρι τώρα, δεν έχει ποτέ αναφερθεί το ύψος των δαπάνης που εγγράφεται στον προϋπολογισμό, ώστε και εμείς που είμαστε νέα δημοτική παράταξη, να ενημερωθούμε, να κρίνουμε και να συζητήσουμε όλοι μαζί εάν αυτή η δαπάνη είναι αρκετή.
Όλοι, πάντως, γνωρίζουμε ότι η ελαχιστοποίηση της διακινδύνευσης από μία φυσική καταστροφή είναι ανάλογη της δαπάνης που διατίθεται.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος μας στην ακραία, επίσης, περίπτωση της χιονοθύελλας «ΜΗΔΕΙΑ» δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένος.
Μάλλον από τους πλέον απροετοίμαστους κρίθηκε επί του πεδίου, αφού δεν είχε φροντίσει να μισθώσει εκ των προτέρων (όταν μας προειδοποιούσαν για την σφοδρότητα του επερχόμενου φαινομένου) ούτε τα απαραίτητα εκχιονοκαθαριστικά μηχανήματα Bobcat, ούτε τα αναγκαία μηχανήματα Jcb, ούτε τα απαραίτητα καλαθοφόρα για να κόβουν δέντρα, ούτε… ούτε…. ούτε…
Με λίγα λόγια ο Δήμος δεν αξιολόγησε σωστά τον κίνδυνο για να δαπανήσει χρήματα ώστε να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο της υποχρεωτικής καθήλωσης των κατοίκων στα σπίτια τους.
Η οποία καθήλωση συνέβη για αρκετές ημέρες!!!
Μα και ο εκπρόσωπος κατοίκων του Πατήματος II που παρέστη στο Δημοτικό Συμβούλιο κατηγόρησε ευθαρσώς τον Δήμο για πλήρη παραμέληση της περιοχής και υποστήριξε ότι ο Δήμος ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ την ώρα της φωτιάς παρά απλά όλοι είχαν παραταχθεί στην οδό Αναπαύσεως και έβλεπαν το ΠΑΤΗΜΑ II να καίγεται.
Αξιολογούνται τα όσα δήλωσε ενώπιον όλων μας και είναι κατανοητή η οργή του.
Εντάξει, οι ευθύνες της κεντρικής πολιτείας να ζητούνται, όταν υπάρχουν.
Εντάξει οι ευθύνες της Περιφέρειας να ζητούνται, όταν υπάρχουν.
Αλλά οι ευθύνες του Δήμου είναι πάντα ανύπαρκτες;
Εμείς, από την παράταξη «ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΣΤΟ ΦΩΣ» θα τις ζητάμε και αυτές. Για αυτό μας ψήφισε ο κόσμος ως αντιπολίτευση, για να ελέγχουμε, να στηλιτεύουμε και να επισημαίνουμε τις ελλείψεις, τις παραλείψεις και τα λάθη.
Με κατάπληξη είδα διαμαρτυρίες σε σχέση με ανάρτηση μου, την ημέρα της πυρκαγιάς, όπου στις φωτογραφίες που συνόδευαν το κείμενο απεικονίζονταν σημεία του Κάτω Χαλανδρίου με συσσωρευμένο άφθονο σκουπιδαριό, συσσωρευμένα παλιά λάστιχα, οικόπεδα με ξερό χορτάρι και κλαδιά.
Αλήθεια δεν θα έπρεπε να επισημάνω ότι την ίδια στιγμή που τρέχουμε για να σβήσουμε τις φωτιές, σε άλλο σημείο της πόλης συσσωρεύεται εύφλεκτο υλικό το οποίο στην πρώτη κακοτοπιά θα μετατραπεί σε «βόμβα»;
Τι θα πει: «είναι γύρω από τον καταυλισμό των Ρομά»;
Το γνωστό πλέον «άβατο».
Υποχρέωση μας είναι να μην υπάρχει κανένα άβατο και να τα καθαρίζουμε όλα ούτως ώστε να προφυλάξουμε και τους ίδιους του Ρομά.
Ευτυχώς ένα μεγάλο πλήθος συνδημοτών μας κατάλαβαν το σκεπτικό μου και υπερθεμάτισαν. Και όσοι με χλεύασαν είναι εκείνοι που δεν τους συμφέρει να λέγονται κάποιες μεγάλες αλήθειες και παθογένειες ή κάποιοι υμέτεροι οι οποίοι δεν κατοικούν καν στο Χαλάνδρι.
Τέλος, όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι οι επόμενες καταστροφές, οι καταστροφές που έπονται μετά τις καταστροφές που αποφέρουν οι μεγάλες πυρκαγιές είναι οι πλημμύρες που προκαλούν οι έντονες βροχοπτώσεις.
Είναι έτοιμος ο Δήμος μας να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο; Φτάνει το να ζητάμε χρηματοδότηση για την επέκταση του δικτύου ομβρίων η οποία φυσικά είναι απαραίτητη; Και εμείς την ζητάμε μαζί σας. Κατά τα άλλα είμαστε έτοιμοι;
Προφανώς διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για την θετική σας απάντηση διότι η εικόνα που παρουσιάζουν τα φρεάτια ομβρίων, έστω και στις οδούς που διαμένουν τα μέλη της παράταξης μας είναι ανησυχητική. Διενεργήσαμε αυτοψία και θα το επαναλάβουμε.
Υπάρχουν φρεάτια γεμάτα με όλων των ειδών από φερτά υλικά και σκουπίδια που
φράζουν τον αγωγό ομβρίων καθιστώντας τον μη λειτουργικό και φρεάτια που δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί τα καπάκια τους από την περσινή ασφαλτόστρωση.
Μια υποχρέωση του αναδόχου που ακόμη εκκρεμεί και εμείς αναμένουμε εναγωνίως την εισήγηση για την έγκριση του πρακτικού παραλαβής των εργασιών.
Προτού συμβεί κάτι οδυνηρό.
Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπ΄ όψιν τις επισημάνσεις μας, όπως και κάθε άλλη επισήμανση που θα κάνουμε στο μέλλον, γιατί είναι λυπηρό σε έκτακτες καταστάσεις που βάζουν την πόλη σε κίνδυνο να συγχαίρουμε όλοι τους εθελοντές γιατί τελικά μόνο εκείνοι βγάζουν το φίδι από την τρύπα.
Επί της ευκαιρίας τους συγχαίρουμε ολόψυχα για την σωτήρια βοήθεια τους στην τελευταία πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου.
Τους ευγνωμονούμε κυριολεκτικά!!».