Η ετήσια έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ περιλαμβάνει σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020, όταν η αγορά είχε αυστηρούς περιορισμούς.
Σημαντική ετήσια αύξηση κόστους σημειώνεται στο φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ανερχόμενη μεταξύ 9,3% και 18,5%, αναλόγως τις απαιτήσεις κάθε τραπεζιού, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ).
Έτσι το αρνί έχει μέση αύξηση 13,9%, η κατεψυγμένη γαλοπούλα 15,3%, ενώ το χοιρινό μόνο 3,8%. Η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη στα λαχανικά, ανερχόμενη στο 46,2% για το μαρούλι και στο 16,6% για τις ντομάτες.
Στην κορυφή των αυξήσεων όμως βρίσκονται τα τυποποιημένα γλυκά, αφού οι κουραμπιέδες ακρίβυναν κατά 52% και τα τυποποιημένα μελομακάρονα κατά 60,9%. Στο ζαχαροπλαστείο πάντως οι φρέσκοι κουραμπιέδες είναι μόνο 4% ακριβότεροι και τα μελομακάρονα 6,9%. Δείτε εδώ πού θα βρείτε να αγοράσετε τα καλύτερα μελομακάρονα στην Αθήνα.
Αντίρροπες τάσεις καταγράφονται στα ποτά για αυτά τα Χριστούγεννα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, καθώς ενώ οι μπίρες είναι 17,3% ακριβότερες, το κρασί είναι κατά 14,3% φθηνότερο και τα αναψυκτικά κατά 27,5%.
ΠΗΓΗ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ