Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα
(για μπουφέ και όχι μόνο)
Υλικά:
- 1 κούπα σταφίδες κορινθιακές
- 1 κούπα αποξηραμένο βερίκοκο χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένο
- 1 κούπα αποξηραμένο δαμάσκηνο χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένο
- 1 κούπα χουρμάδες χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένο
- 1 κούπα ελληνικά καρύδια ελαφριά καβουρντισμένα και χοντροκομμένα (τα βάζετε λίγο στο γκριλ να ροδίσουν)
- 1 κούπα ηλιόσπορους καθαρισμένους
- 1/2 κούπα λιναρόσπορο
- 1 κούπα κολοκυθόσπορο καθαρισμένο (πασατέμπο)
- 1 κούπα γρ. πεκάν
- 1 κούπα φιστίκι Αιγίνης
- 1 κούπα σύκο αποξηραμένο ψιλοκομμένο
- 1 κούπα αμύγδαλα ξερά καβουρδισμένα με το φλούδι τους χοντροκοπανισμένα
- 1 κούπα βραζιλιάνικα φιστίκια χοντροκοπανισμένα
- 1 κούπα πιπεριές πολύχρωμές ψιλοκομμένες σε κυβάκια
- 1 κούπα πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες σε κυβάκια
- 1 κούπα ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
- 1 κούπα καρότο ξυσμένο
- 1 κούπα κολοκύθα ξυσμένη
- 1 κούπα μήλο ξυσμένο
- 1 κούπα αγγούρι κομμένο σε κυβάκια
- 1 κούπα σπόρους από ρόδι
- 1 μαρούλι ψιλοκομμένο
- 1 κούπα πορτοκάλι κομμένο σε κυβάκια
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
- Αλάτι
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη σαλατιέρα τοποθετείτε πρώτα το μαρούλι και έπειτα απλώνετε τα υπόλοιπα λαχανικά. Βάζετε πρώτα τα ξυσμένα φρούτα και μετά την ντομάτα (για να μην μαυρίσουν) και τα φρούτα (χωρίς το ρόδι). Από πάνω βάζετε τα σπόρια (ηλιόσπορους, λιναρόσπορους, πασατέμπο) και μετά τους ξηρούς καρπούς. Έπειτα, απλώνετε τα ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα και αφήνετε το ρόδι τελευταίο.
Ανακατεύετε το ελαιόλαδο με το μέλι και το μπαλσάμικο και περιλούζετε την σαλάτα. Αλατίζετε και σερβίρετε.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!!