Λίγο πριν τη συμπλήρωση των 25 του χρόνων στις 18 Μαρτίου, ο Μίλτος Τεντόγλου έχει καταφέρει να φτιάξει ένα πλούσιο βιογραφικό με μετάλλια σε όλες τις κορυφαίες διοργανώσεις του κόσμου.
Το όγδοο το κατέκτησε σήμερα το πρωί με το άλμα στα 8,30 μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης για να γίνει ο πρώτος Ευρωπαίος στην ιστορία της διοργάνωσης με τρία χρυσά στο μήκος.
Ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι λειτούργησε ως “ψυχρός” εκτελεστής και όπως συνηθίζει σε αυτούς τους αγώνες καθάρισε τους αντιπάλους του από την πρώτη προσπάθεια στα 8,30 μέτρα. Η ικανότητα του να αντιδρά με συνέπεια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις τoν θέτει ως τον πιο αξιόπιστο άλτη του μήκους τα τελευταία χρόνια.
Ο αθλητής σημείωσε 8,16 μ. στο δεύτερο άλμα, ήταν άκυρος στο τρίτο και συνέχισε με 8,05 μ., 8,07 μ. και έκλεισε με 8,29 μέτρα.
Η χώρα μας έφτασε στο δεύτερο μετάλλιο της στη διοργάνωση μετά το ασημένιο του Νίκου Ανδρικόπουλου στο τριπλούν και στο 35ο στην ιστορία της διοργάνωσης.
Ο Τεντόγλου κατέκτησε το τρίτο του διαδοχικό χρυσό μετά τη νίκη στη Γλασκόβη και στο Τορούν, κάτι που δεν έχει πετύχει κανένας άλτης στην ιστορία του αγωνίσματος. Η καλύτερη επίδοση του αθλητή στη διοργάνωση παραμένει το 8,38 μ. που του χάρισε τη νίκη στη Γλασκόβη το 2019.
Μετάλλια στη διοργάνωση, αλλά όχι χρυσά, έχουν κατακτήσει ακόμη, ο Λούης Τσάτουμας (2ος, 2007), ο Κώστας Κουκοδήμος (2ος, 1994) και ο Σπύρος Βασδέκης (3ος 1996).
Πλέον ο Τεντόγλου στοχεύει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, εκεί όπου θα διεκδικήσει το μοναδικό χρυσό μετάλλιο που λείπει από τη συλλογή του.
Ο πρωταθλητής μας πανηγύρισε αυτό το μετάλλιο τόσο με τους Έλληνες που ταξίδεψαν από διάφορες πόλεις της χώρας, όσο και με τα μέλη της ελληνικής αποστολής, που είδαν μαζί με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σοφία Σακοράφα, τον αγώνα του.
Τα μετάλλια του Τεντόγλου σε μεγάλες διοργανώσεις
2023 1ος 8,30 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Κωνσταντινούπολη
2022 1ος 8,52μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Μόναχο
2022 2ος 8.32μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Όρεγκον
2022 1ος 8,55 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, Βελιγράδι
2021 1ος 8,41 (0.1)/8,22 μ. (0,1) Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο
2021 1ος 8,35 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ κλειστού, Τορούν
2019 1ος 8,38 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ κλειστού, Γλασκόβη
2018 1ος 8,25 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ, Βερολίνο
Τεντόγλου: «Εάν ήταν βράδυ θα έκανα 8.50»
Η δημοφιλία του Μίλτου Τεντόγλου έχει ξεπεράσει από καιρό τα ελληνικά σύνορα. Ο τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης στον κλειστό στίβο και κάτοχος οχτώ σπουδαίων μεταλλίων χρειάστηκε να σταματήσει σε αρκετά ξένα δίκτυα πριν φτάσει στους Έλληνες δημοσιογράφους στη μεικτή ζώνη. Παρά την κούραση και το πρωινό ξύπνημα ήταν πρόθυμος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση και να μιλήσει για τωρινούς και μελλοντικούς στόχους.
«Ο αγώνας μου σήμερα πήγε καλά. Ήταν ένας δύσκολος αγώνας γιατί ήταν πρωί, αλλά προσπάθησα να κάνω το καλύτερο, είχε τα άλματα στα 8,30 μ., 8,29 μ. κι ένα καλό άκυρο και είμαι ευχαριστημένος. Μας κούρασε σίγουρα και το γεγονός ότι αγώνας εξελισσόταν πολύ γρήγορα. Αυτό ήταν κάτι που σχολιάσαμε και με τον Μόντλερ την ώρα του τελικού», είπε αρχικά ο πρωταθλητής Ευρώπης.
Ο Τεντόγλου έχει κατακτήσει τρία μετάλλια στη διοργάνωση σε τρεις διαφορετικές φάσεις τις αθλητικής του καριέρας. Το πρώτο μάλιστα το 2019 ήρθε μόλις στα 21 του χρόνο. Τι σχολίαζε ο αθλητής για την καθεμία από τις νίκες του; «Στη Γλασκόβη ήμουν μικρός και ενθουσιασμένος και ήρθε ένα μη αναμενόμενο 8,38 μ. που μου χάρισε το χρυσό μετάλλιο. Στο Τορούν ήμουν πονεμένος κι έπρεπε να κάνω μόλις ένα άλμα για να μπορέσω να κερδίσω. Έκανα το 8,35 μ. και νίκησα. Σήμερα ήταν ένας πρωινός διαφορετικός τελικός».
Αναφορικά με το αν σκέφτεται τα δικά του ρεκόρ που πρέπει να καταρρίψει, είπε: «Σήμερα ήθελα να κάνω κάτι πολύ παραπάνω. Προσπαθούσα και δεν ήμουν ο εαυτός μου. Δεν είναι κάθε μέρα εύκολη να πηδάω καλά. Θα ήθελα να κάνω 8,40 μ., με τόσο θα ήμουν ευχαριστημένος. Προσπαθώ η δέκατη κορυφαία επίδοση μου να είναι 8,40 μ. και τώρα είναι 8,36 μέτρα. Θα ήταν 8,38 μ. αν δεν είχε ακυρωθεί το 8,40 μ. Κάτι τέτοιες σκέψεις κάνω».
Ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι συμμετείχε στους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016 ως έφηβος, ένα χρόνο μετά “μάζεψε” εμπειρία στο Λονδίνο και από το 2018 ξεκίνησε να χτίζει την αθλητική του καριέρα κατακτώντας μετάλλια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις και παραμένοντας κορυφαίες σε όλους τους ευρωπαϊκούς τελικούς. «Έχω μεγαλώσει έχω εμπειρία, είμαι πιο σίγουρος για τον εαυτό μου και μπορώ να διορθώνω πράγματα πιο εύκολα. Δεν έχει αλλάξει κάτι άλλο για μένα από το 2018 κι έπειτα, όταν δηλαδή ξεκίνησαν οι μεγάλες διακρίσεις».
Επόμενος στόχος του αθλητή είναι το Παγκόσμιο της Βουδαπέστης εκεί όπου θα επιδιώξει να κατακτήσει το μοναδικό χρυσό μετάλλιο που λείπει από τη συλλογή του. «Η Βουδαπέστη είναι ο στόχος μου. Θα προσπαθήσω να κερδίσω κι ελπίζω όλα να πάνε καλά και να είμαι υγιής. Τα παγκόσμια πρωταθλήματα πάντα είναι αυτά που κινούν το ενδιαφέρον και αποτελούν μεγάλο στόχο», ενώ στο ερώτημα εάν ήταν βράδυ τι επίδοση θα έκανε είπε: «Θα έκανα 8.50 το υπόσχομαι θα έκανα 8.50».
Τον Τεντόγλου στη μεικτή ζώνη συνόδευε ο εθελοντής που έπρεπε να τον οδηγήσει στο χώρο διεξαγωγής του ελέγχου ντόπινγκ. Με μεγάλη υπομονή, αλλά και απέραντο θαυμασμό περίμενε τον αθλητή να τελειώσει τις υποχρεώσεις του. «Ημουν μαζί του και στο χρυσό του μετάλλιο στη Γλασκόβη, τον έχω συνοδεύσει και σε άλλους αγώνες. Τον θαυμάζω σαν αθλητή και δεν με ενοχλήσει καθόλου να τον περιμένω», σχολίασε ο εθελοντής.
Γιώργος Πομάσκι: «Αν ξεκινάς με 8,30 μ. δεν ανησυχείς αν κάτι θα πάει στραβά»
Ο Γιώργος Πομάσκι είναι ο άνθρωπος που καθοδηγεί προπονητικά τον Μίλτο Τεντόγλου εδώ και μία επταετία. Ο έμπειρος τεχνικός και ο 25χρονος άλτης έχουν βρει την μεταξύ τους ισορροπία που τος έχει φτάσει στην κορυφή του κόσμου.
«Μετά από έξι συνεχόμενες νίκες αρχίζεις να φοβάσαι γιατί στατιστικά μπορεί να το χάσεις. Να συμβεί κάτι και χάσεις την πρώτη θέση», είπε αρχικά ο ομοσπονδιακός τεχνικός και συμπλήρωσε: «Το μόνο που έχω είναι να βασίζομαι στον Μίλτο να αντιδράσει στη διάρκεια του αγώνα. Και είμαι σίγουρος πως μπορεί να το κάνει».
Αναφορικά με τη σημερινή εμφάνιση του αθλητή του είπε: «Αν ξεκινάς με 8,30 μ. στον κλειστό στις 10.20 το πρωί δεν ανησυχείς αν κάτι θα πάει στραβά. Δεν είχα καμία αμφιβολία για το πως θα πάει. Θεωρώ πως με το ένα άλμα νίκησε. Δεν πίστευα πως ο Μόντλερ θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερα».
Για τις αλλαγές που έχουν υπάρξει στη συνεργασία τους, δήλωσε: «Έχω πει πολλές φορές πως ο Μίλτος με έχει αλλάξει. Τώρα κάνω μικρές παρεμβάσεις στο πρόγραμμα, στη μεθοδολογία, στην καθημερινότητα μας ώστε να τον καθοδηγήσω».
Ο αθλητής έχει κατακτήσει αυτά τα χρόνια οχτώ μετάλλια σε διοργανώσεις Ανδρών/Γυναικών. «Δε ξεχωρίζω κανένα μετάλλιο, καμία στιγμή. Το μετάλλιο είναι μετάλλιο. Αν νικάς σε μεγάλο πρωτάθλημα είναι κάτι ξεχωριστώ και κάθε επόμενο έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από το προηγούμενο, γιατί είναι πολύ δύσκολο να έχει τέτοια διάρκεια. Μιλάμε για επτά χρόνια στην κορυφή, αυτό είναι πολύ δύσκολο. Αυτή η νίκη είναι ιστορία πάμε για τα επόμενα».
Τι περιμένει από τον αθλητή του τα επόμενα χρόνια; «Συνεχίζουμε και μετά τα υπόλοιπα μετάλλια. Πρέπει να δουλέψουμε λίγο παραπάνω. Μέχρι τώρα ήταν πολύ απλή η προπονητική διαδικασία. Από εδώ και πέρα θέλω μια επίδοση. Το πρώτο να κερδίσει τον αγώνα κι έπειτα να κάνει επιδόσεις πάνω από τα 8,70 μέτρα. Δεν μπορούμε να πούμε πότε θα έρθει το πικ ενός αθλητή»