Η τιμή του χρυσού σημειώνει οριακή υποχώρηση σήμερα, διαπραγματευόμενη κοντά στα 3.335 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς οι αγορές αναμένουν βασικά οικονομικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου που εξελίσσεται υπό την ηγεσία του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Χθες, Δευτέρα, ο χρυσός είχε καταγράψει κέρδη 0,7%, λαμβάνοντας ώθηση από τις χαμηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες καθιστούν πιο ελκυστικό τον μη τοκοφόρο χρυσό. Παράλληλα, η υποχώρηση του δολαρίου κατά 0,5% τη Δευτέρα κατέστησε το πολύτιμο μέταλλο φθηνότερο για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα, καθώς η τιμή του διαμορφώνεται σε δολάρια. Η JPMorgan Chase & Co. μάλιστα αναμένει περαιτέρω αδυναμία του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να πωλούν αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία λόγω της πολιτικής Τραμπ.
Οι traders συνεχίζουν να αξιολογούν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας από τις ταχέως αναπτυσσόμενες εμπορικές εντάσεις. Αυτή η αβεβαιότητα έχει υποδαυλίσει τη ζήτηση για χρυσό ως καταφύγιο και έχει συμβάλει στην πορεία ρεκόρ που σημείωσε το μέταλλο τους τελευταίους μήνες, με άνοδο άνω του 25% φέτος.
Οι συνέπειες της ατζέντας δασμών Τραμπ αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο σαφείς αυτή την εβδομάδα, με τις επικείμενες εκθέσεις για τις αμερικανικές θέσεις εργασίας, τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη. Ήδη, τη Δευτέρα, ένα σημαντικό μέτρο της μεταποιητικής δραστηριότητας στο Τέξας αποδυναμώθηκε σημαντικά, με στελέχη να περιγράφουν την αναταραχή από τους δασμούς με λέξεις όπως «χάος» και «παραφροσύνη», σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας.
Δεν διαφαίνονται άμεσα προοπτικές αποκλιμάκωσης στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Ο Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει την Κίνα στο περιθώριο προς το παρόν, υπονοώντας ότι η επόμενη κίνηση ανήκει στο Πεκίνο. Από την πλευρά του, το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε εκ νέου ότι βρίσκονται σε συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για μείωση των δασμών.
Πέρα από τον εμπορικό πόλεμο, τις προσδοκίες για παγκόσμια επιβράδυνση και τις εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και της Federal Reserve, τα κέρδη του χρυσού έχουν υποστηριχθεί από εισροές σε χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια που υποστηρίζονται από ράβδους χρυσού, αγορές από κεντρικές τράπεζες, καθώς και ισχυρή κερδοσκοπική ζήτηση στην Κίνα, παρά τη μείωση της φυσικής κατανάλωσης.
Σήμερα το πρωί, ο spot χρυσός σημείωνε πτώση 0,3% στα 3.334,08 δολάρια ανά ουγγιά στη Σιγκαπούρη. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index σημείωνε άνοδο 0,1%. Μεταξύ των άλλων πολύτιμων μετάλλων, το ασήμι και το παλλάδιο υποχώρησαν, ενώ η πλατίνα είχε μικρή μεταβολή.