Το ημερολόγιο έγραφε 11 Ιουλίου 1988 όταν το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο “City of Poros” έγινε στόχος μιας από τις πιο φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν καταγραφεί στα νερά του Σαρωνικού Κόλπου.
Επιμέλεια: Νεκτάριος Ντ. Χορμοβίτης
Το πλοίο, που μέχρι τότε προσέφερε αξέχαστες ημερήσιες εκδρομές στα γραφικά νησιά της περιοχής, μετατράπηκε ξαφνικά σε σκηνή ανείπωτου τρόμου και βίας. Οι 471 επιβάτες, κυρίως Ευρωπαίοι τουρίστες, που είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο από το Τροκαντερό, βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με ένοπλους τρομοκράτες που άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, σκορπώντας τον θάνατο και τον πανικό. Η τραγωδία αυτή έμεινε χαραγμένη στη μνήμη όσων την έζησαν και υπενθυμίζει τη φρίκη της τρομοκρατίας και την ευαλωτότητα των ταξιδιών σε καιρούς αβεβαιότητας.
Το καλοκαίρι του 1988, το μικρό κρουαζιερόπλοιο “City of Poros” έγινε στόχος μιας βίαιης τρομοκρατικής επίθεσης που σόκαρε τόσο την ελληνική όσο και τη διεθνή κοινότητα. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου και άφησε πίσω της νεκρούς και τραυματίες, με τις συνέπειες να επηρεάζουν βαθιά την ελληνική ναυτιλία και να υπογραμμίζουν την ανάγκη για αυξημένα μέτρα ασφαλείας.
Σύμφωνα με τις έρευνες των αρχών ασφαλείας, ο αρχικός στόχος των τρομοκρατών ήταν μια ομάδα 100 Αμερικανών τουριστών που επρόκειτο να επιβιβαστούν στο πλοίο. Οι τρομοκράτες είχαν λάβει πληροφορίες για το ταξίδι τους από ένα ταξιδιωτικό γραφείο, αλλά το ταξίδι ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, εν αγνοία τους. Το αρχικό σχέδιο περιλάμβανε την πυροδότηση ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου στο χώρο αποβίβασης των επιβατών και την ταυτόχρονη επίθεση με πυροβολισμούς από το κατάστρωμα του πλοίου.
Το απόγευμα της 11ης Ιουλίου, η προβλήτα όπου συνήθως αγκυροβολούσε το πλοίο συγκλονίστηκε από την έκρηξη ενός αυτοκινήτου-βόμβα. Το αυτοκίνητο εξερράγη πρόωρα, σκοτώνοντας τους δύο επιβάτες του, χωρίς όμως να επιφέρει άλλους θανάτους καθώς η περιοχή ήταν άδεια εκείνη τη στιγμή. Αργότερα το ίδιο βράδυ, τρεις ένοπλοι τρομοκράτες που είχαν επιβιβαστεί ως επιβάτες στο πλοίο άρχισαν να πυροβολούν και να πετούν χειροβομβίδες μόλις το πλοίο βρισκόταν τρία μίλια από την ακτή. Η επίθεση προκάλεσε τον πανικό στους 471 επιβάτες, πολλοί από τους οποίους πηδούσαν στη θάλασσα για να σωθούν, μερικοί μάλιστα παγιδεύτηκαν στις προπέλες του πλοίου.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι η επίθεση οργανώθηκε από τη Φατάχ-RG, μια ομάδα απόσχισης της Φατάχ υπό την ηγεσία του διαβόητου Αμπού Νιντάλ. Οι δράστες χρησιμοποίησαν όπλα λιβυκής προέλευσης και ένας τουλάχιστον από αυτούς είχε εισέλθει στην Ελλάδα με λιβυκό διαβατήριο. Η Φατάχ-RG είχε ισχυρά κίνητρα να πραγματοποιήσει την επίθεση, καθώς ήθελε να ασκήσει πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για την απελευθέρωση ενός μέλους της που βρισκόταν υπό κράτηση.
Η επίθεση άφησε εννέα νεκρούς και 98 τραυματίες. Οι οικογένειες των θυμάτων έλαβαν αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το πλοίο επισκευάστηκε και συνέχισε να εκτελεί δρομολόγια μέχρι το 1993, όταν μετονομάστηκε σε “Ιφιγένεια-Άννα ΙΙ”. Αργότερα πουλήθηκε και μετονομάστηκε σε “DAFNE” πριν αποσυρθεί και οδηγηθεί στην Ελευσίνα για διάλυση.
Η επίθεση στο “City of Poros” αποτελεί ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας και της διεθνούς τρομοκρατίας, επισημαίνοντας τους κινδύνους των ταξιδιών και την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση και ασφάλεια.
Πηγές:
https://www.e-daily.gr/themata/86534/san-simera-i-tromokratiki-epithesi-sto-krouazieroploio-city-of-poros-pics
https://www.ptisidiastima.com/city-of-poros-assault/
https://www.tovima.gr/2008/11/24/culture/ti-synebi-sto-city-of-poros-2/
https://el.wikipedia.org/wiki/Τρομοκρατική_επίθεση_στο_κρουαζιερόπλοιο_City_of_Poros
https://popaganda.gr/newstrack/poros-tromokratia