Μια νέα τάση φαίνεται να κυριαρχεί στις καλοκαιρινές ταξιδιωτικές επιλογές, με τους «baby boomers» και τους ταξιδιώτες για πρώτη φορά να στρέφονται σε πιο «cool» προορισμούς, αφήνοντας πίσω τα παραδοσιακά, γεμάτα κόσμο και ζεστά σημεία της νότιας Ευρώπης. Η ακραία καλοκαιρινή ζέστη, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανησυχίες για το κόστος και τον συνωστισμό, οδηγούν τους παραθεριστές σε αναζήτηση πιο δροσερών κλιμάτων, όπως οι σκανδιναβικές χώρες και οι χώρες της Βαλτικής.
Η ελκυστικότητα ενός ταξιδιού σε μεσογειακούς προορισμούς κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο φαίνεται να έχει μειωθεί για πολλούς. Αντίθετα, ένα αυξανόμενο κύμα τουριστών επιλέγει τα καλοκαιρινά ταξίδια στη βόρεια Ευρώπη ως μια ευκαιρία να ξεφύγουν από τον καύσωνα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrepid Travel, Τζέιμς Θόρντον, δήλωσε στο CNBC ότι μετά την πανδημία παρατηρήθηκε μεγάλη ζήτηση για τη νότια Ευρώπη, αλλά ο συνωστισμός, το υψηλό κόστος και οι φυσικές προκλήσεις που συχνά συνδέονται με την κλιματική αλλαγή οδήγησαν σε μια αντιστροφή του κλίματος. Πλέον, το 2024 και το 2025, υπάρχει αυξημένη ζήτηση για προορισμούς στη βόρεια Ευρώπη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Για τους πελάτες της στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Intrepid Travel σημείωσε αύξηση 50% στις κρατήσεις για Ισλανδία, Εσθονία και Σκανδιναβία για την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, ενώ οι κρατήσεις στη νότια Ευρώπη μετατοπίστηκαν στις περιόδους πριν και μετά την αιχμή. Συγκεκριμένα, οι κρατήσεις στην Ιταλία για τους μήνες Απρίλιο-Ιούνιο και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 16%, και στην Ελλάδα κατά 37%, ενώ για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο μειώθηκαν κατά 15%. Ο κ. Θόρντον αναμένει ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, εκτιμώντας ότι οι παραδοσιακές καλοκαιρινές διακοπές στη νότια Ευρώπη έχουν αρχίσει να φθίνουν.
Σύμφωνα με τον κ. Θόρντον, οι δύο κύριες ομάδες που οδηγούν αυτήν την τάση είναι οι «baby boomers» (γεννημένοι μεταξύ 1946 και 1964) και οι ταξιδιώτες για πρώτη φορά ηλικίας 18 έως 35 ετών. Οι «baby boomers», έχοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο και ίσως λιγότερες οικονομικές πιέσεις, αναζητούν νέες εμπειρίες. Από την άλλη, οι νεότεροι ταξιδιώτες, στην αρχή της καριέρας τους, συχνά δίνουν προτεραιότητα στις εμπειρίες έναντι της απόκτησης υλικών αγαθών.
Η Τζένι Σάουθαν, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Globetrender, αναμένει ότι αυτή η τάση θα ενταθεί καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνονται. Οι ταξιδιώτες επιλέγουν πιο δροσερούς προορισμούς όπως η Νορβηγία και η Φινλανδία κατά τους μήνες αιχμής του καλοκαιριού, ενώ επισκέπτονται τα μεσογειακά «hotspots» την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως η Σουηδία και η Εσθονία, βλέπουν αυτήν την αυξανόμενη τάση ως μια σημαντική οικονομική ευκαιρία. Η Ανέλι Λεπ, διευθύντρια του Τουριστικού Συμβουλίου της Εσθονίας, δήλωσε ότι «χαιρετίζει σίγουρα» την αυξημένη επιθυμία των παραθεριστών για πιο δροσερά κλίματα. Ένα από τα οφέλη αυτής της τάσης θα είναι και η αποσυμφόρηση των παραδοσιακά δημοφιλών προορισμών της νότιας Ευρώπης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.