Την ανάγκη μιας «δημιουργικής προσέγγισης στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας» και τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, μιλώντας σήμερα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική».
Επιπλέον, προανήγγειλε αλλαγές στη στρατιωτική θητεία το πρώτο εξάμηνο του 2025. Όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Για την Τουρκία, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «η απόκλιση της Άγκυρας από την ευρωπαϊκή της προοπτική έγινε εμφανής στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα». Υπογράμμισε, δε, ότι εάν η Τουρκία «είχε αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το 90% των προβλημάτων θα είχαν λυθεί». Σημείωσε ότι η Τουρκία «διευρύνει την ατζέντα των αξιώσεων απέναντι στην πατρίδα μας» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία. Όμως αυτό σημαίνει ότι θέτουμε πάντοτε τα απαράδεκτα των τουρκικών θέσεων, όπως είναι το casus belli».
Μιλώντας για την πολυδιάστατη στρατηγική της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι επικεντρώθηκε σε διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπρόσθετα, είπε ότι εμβάθυνε τις σχέσεις με το Ισραήλ και το Μπαχρέιν. «Διαμορφώσαμε», επισήμανε, «ένα πολύπλοκο πλαίσιο στρατηγικής, το οποίο ξεπερνά το τουρκοκεντρικό μοντέλο του παρελθόντος».
Για το δημογραφικό, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ανησυχία του για την προοπτική η πατρίδα μας να μετατραπεί σε «χώρα γερόντων». «Η Ελλάδα», ανέφερε, «πρέπει να έχει μια ανοιχτή αγκαλιά για πληθυσμούς που υιοθετούν την ελληνική παράδοση και κουλτούρα».
Το συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» οργανώνεται από το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.