Καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ) των εκκρεμοτήτων αναφορικά με τη διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος (Great Sea Interconnector), δεν θα προκαλέσει η παραίτηση του προέδρου της ΡΑΕΚ, Ανδρέα Πουλλικκά. Αυτό επισημαίνουν υψηλόβαθμες πηγές του Κύπριου Ρυθμιστή στο insider.gr, προσθέτοντας ότι άμεσα τοποθετείται η πρώτη απόφαση της ΡΑΕΚ προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία θα αφορά το αίτημα αναθεώρησης που έχει καταθέσει ο ΑΔΜΗΕ για τη μεθοδολογία υπολογισμού του ρυθμιζόμενου εσόδου της διασύνδεσης.
Η είδηση της παραίτησης του κ. Πουλικκά έγινε γνωστή από τα κυπριακά μίντια στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα, ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ έχει ενημερώσει σχετικά εδώ και καιρό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, με την αποχώρησή του να «ενεργοποιείται» την 1η Νοεμβρίου.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές της ΡΑΕΚ, η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως πρόκειται να επιβραδυνθεί η οριστικοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου στην Κύπρο για τη διασύνδεση. Μάλιστα, όπως συμπληρώνουν, πρόθεση και του κ. Πουλλικκά είναι οι σχετικές διαδικασίες να εντατικοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, με την απόφασή του για αποχώρηση από την κυπριακή Ρυθμιστική Αρχή να μην έχει καμία επίπτωση στην ενεργό συμμετοχή του στην επίλυση των ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων. Η εκτίμηση του προέδρου είναι πως όλα τα ανοικτά θέματα θα έχουν διευθετηθεί νωρίτερα από τον Νοέμβριο και τη λήξη της θητείας του.
Εντός 15νθημέρου η απόφαση για τη μεθοδολογία εσόδου
Οι εκπρόσωποι της ΡΑΕΚ υπογραμμίζουν πως ήταν προειλημμένη η απόφαση αποχώρησης του κ. Πουλικκά. Επομένως, δεν έχει καμία σχέση με τα ζητήματα που έχει επιληφθεί η ΡΑΕΚ το τελευταίο διάστημα, όπως η διασύνδεση με την Ελλάδα.
Όσον αφορά την απόφαση για το αίτημα αναθεώρησης του ΑΔΜΗΕ, σημειώνουν πως ήδη αυτή την εβδομάδα είναι προγραμματισμένη σειρά συναντήσεων και συσκέψεων, ώστε ο Κύπριος Ρυθμιστής να οριστικοποιήσει τη στάση του. Όπως συμπληρώνουν, η σχετική απόφαση είναι πιθανό να δημοσιευθεί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, τότε η ετυμηγορία της ΡΑΕΚ θα ακολουθήσει χρονικά την επόμενη τηλεδιάσκεψη για το έργο, που όπως έχει γράψει το Insider, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 26 Αυγούστου, με τη συμμετοχή των Ρυθμιστικών Αρχών Ελλάδας και Κύπρου, της Κομισιόν και του ΑΔΜΗΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η υφιστάμενη απόφαση της ΡΑΕΚ για τη μεθοδολογία εσόδου περιλαμβάνει δύο «αγκάθια» τα οποία, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, αν επιλυθούν θα οδηγήσουν σε πάγωμα της διασύνδεσης. Το πρώτο αρνητικό δεδομένο είναι ότι δεν προβλέπεται ανάκτηση του κόστους κατά την κατασκευαστική περίοδο (ξεκινώντας από το 2025). Επίσης, η απόφαση του Κύπριου Ρυθμιστή δεν εξαλείφει το γεωπολιτικό ρίσκο εμφάνισης εμποδίων στην υλοποίηση της διασύνδεσης.
Οι πηγές της ΡΑΕΚ επισημαίνουν πως ακόμη η Ρυθμιστική Αρχή δεν έχει καταλήξει στην στάση που θα υιοθετήσει όσον αφορά τα δύο αυτά θέματα. Όπως επισημαίνει, εκτός από τις συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα για αυτό τον σκοπό, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία των διευκρινιστικών στοιχείων που ζήτησε από τον ΑΔΜΗΕ στις 9 Αυγούστου και έλαβε την ίδια ημέρα.
Η χρηματοδότηση της κυπριακής Δημοκρατίας
Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι ήδη έχει οριστικοποιηθεί από τη ΡΑΕΚ η τροποποίηση της συμφωνίας για το CBCA (Cross Border Cost Allocation). Έτσι, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι, όπως έγραψε το Insider.gr, στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, στις 12 Αυγούστου, σημειώθηκε πρόοδος αναφορικά με το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού «κενού», ύψους 100 εκατ. ευρώ, που δημιούργησε η απόφαση να μην επιχορηγήσει τελικά η Κυπριακή Δημοκρατία τη διασύνδεση με το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο είχε δεσμεύσει για αυτό τον λόγο από τα κεφάλαια που έχει «κλειδώσει» από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Με την τροποποίηση του CBCA, θα αφαιρεθούν τα 100 εκατ. Ευρώ από τις χρηματοδοτήσεις του έργου, με συνέπεια το ποσό αυτό να «μεταφερθεί» στο κόστος που θα ανακτηθεί από τους καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι η ανάκτηση θα επιμεριστεί με αναλογία 63%-37% στους Κύπριους και τους Έλληνες καταναλωτές, αντίστοιχα.
Εκτός από την οριστικοποίηση της μεθοδολογίας εσόδου, έπειτα από την κρίση επί του αιτήματος αναθεώρησης, θα εκκρεμούν από τη ΡΑΕΚ οι αποφάσεις για την έγκριση του ρυθμιζόμενου εσόδου, καθώς και για τις μοναδιαίες (ρυθμιζόμενες) χρεώσεις για το έργο. Οι δύο τελευταίες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν και από τη ΡΑΑΕΥ.