Για το ευρύ κοινό ο όρος Δίχτυα Φάντασμα δεν λέει απολύτως τίποτα, όμως αποτελούν τον μεγαλύτερο εφιάλτη για κάθε περιβαλλοντικό ακτιβιστή που γνωρίζει.
Ας δούμε όμως τι είναι αυτά τα δίχτυα.
Είναι τα απορρίμματα που δημιουργεί η αλιεία παγκοσμίως και κανένας δεν τολμάει να μιλήσει για αυτά ανοιχτά.
Είναι τα δίχτυα που είτε εκούσια είτε ακούσια καταλήγουν από τα ψαράδικα στην θάλασσα
Το ευρύ κοινό έχει την λανθασμένη αντίληψη ότι τα μπουκάλια τα πλαστικά καλαμάκια και οι σακούλες που καταλήγουν στην θάλασσα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό θαλάσσιας ρύπανσης.
Η αλήθεια είναι ότι μόλις το 1% της ρύπανσης περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω ενώ το τρομακτικό 46% της θαλάσσιας ρύπανσης περιλαμβάνει τα Δίχτυα Φάντασμα.
Στην πραγματικότητα είναι μια αέναη παγίδα θανάτου και ρύπανσης.
Όταν τα δίχτυα έχουν απορριφθεί προσφάτως στην θάλασσα παγιδεύονται σ’ αυτά τα μικρότερα είδη ψαριών με αποτέλεσμα να προσελκύσουν μεγαλύτερα είδη που αναζητούν τροφή.
Ακόμα και δελφίνια καρχαρίες αλλά και θαλάσσια πουλιά μπορεί να είναι τα θύματα των διχτυών.
Τα Δίχτυα Φάντασμα σκοτώνουν συνεχώς και αδιακρίτως.
Το αποτέλεσμα προφανές αφού όλα παγιδεύονται και βρίσκουν τραγικό θάνατο μην μπορώντας να ξεφύγουν.
Γεμάτα πλέον αρχίζουν από το βάρος να βυθίζονται με τις ημέρες να περνάνε μέχρι τα θύματα τους να ακολουθήσουν την φυσική πορεία της ύλης και να αποσυντεθούν.
Τότε τα δίχτυα αποκτούν το πρωταρχικό τους βάρος και ανεβαίνουν πάλι στην επιφάνεια της θάλασσας για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο ξανά και ξανά με την ίδια θανατηφόρα διαδικασία.
Το σίγουρο είναι ότι ακόμα και αυτά που θα μείνουν βυθισμένα θα προκαλέσουν τεράστια ζημιά στην βλάστηση του βυθού καθώς και στους υφάλους.
Άξιο αναφοράς και μεγάλης σημασίας αποτελεί το συνθετικό υλικό που είναι φτιαγμένα τα δίχτυα το οποίο τα καθιστά παγίδες θανάτου ακόμα και για δεκαετίες αφού δεν αποσυντίθεται γρήγορα.
Ένα τέτοιο δίχτυ μπορεί να έχει και εξακόσια χρόνια ζωής.
Στην ουσία δεν φτάνει η ζημιά που γίνεται από την υπεραλίευση αλλά έρχονται και τα σκουπίδια της αλιείας να προστεθούν στο γενικό πρόβλημα.
Το μόνο παρήγορο σημάδι στον ορίζοντα μέχρι στιγμής πέρα από την απαγόρευση της αλιείας με δίχτυα σε κάποιες περιοχές με σπάνια θαλάσσια πανίδα αποτελούν τα κομποστοποιήσιμα και βιοδιασπώμενα δίχτυα από βιοπλαστικό.
Κείμενο: Ταντούρης Στέλιος – Eco Artivist
Για το Σαλαμίνιων ΒΗΜΑ
Για το Σαλαμίνιων ΒΗΜΑ