Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν την επιλογή να αγνοήσουν τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) κατά δύο υψηλόβαθμων μελών της ισραηλινής ηγεσίας και ενός διοικητή της Χαμάς, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά:
Του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, του πρώην υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ και
του αρχηγού της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Ιμπραχίμ Αλ-Μάσρι.
Οι τρεις αυτοί θεωρούνται ύποπτοι για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις
Όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, την ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ. Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι η εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου είναι νομική υποχρέωση για τα κράτη-μέλη:
«Οι χώρες που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν την απόφαση του Δικαστηρίου. Δεν είναι προαιρετικό».
Παρόλα αυτά, η στάση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, προκάλεσε αντιδράσεις. Ο Όρμπαν προσκάλεσε τον Νετανιάχου στην Ουγγαρία, διαβεβαιώνοντάς τον ότι εκεί δεν διατρέχει κίνδυνο σύλληψης.
Υποψήφιες χώρες και νέες εντάξεις
Ο Μπορέλ υπενθύμισε ότι οι ίδιες υποχρεώσεις ισχύουν και για τις χώρες που είναι υποψήφιες για ένταξη στην Ε.Ε.:
«Θα ήταν πολύ αστείο αν οι νεοφερμένοι έχουν μία υποχρέωση που τα ήδη μέλη δεν τηρούν».
Διεθνείς αντιδράσεις
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απορρίψει την απόφαση του ΔΠΔ, ενώ το Ισραήλ χαρακτήρισε το Δικαστήριο «αντισημιτικό». Ο Μπορέλ απάντησε με έντονο ύφος:
«Κάθε φορά που κάποιος διαφωνεί με την πολιτική μίας ισραηλινής κυβέρνησης κατηγορείται για αντισημιτισμό. Έχω το δικαίωμα να επικρίνω τις αποφάσεις μιας ισραηλινής κυβέρνησης, είτε του Νετανιάχου είτε κάποιου άλλου, χωρίς να κατηγορούμαι για αντισημιτισμό. Φτάνει!».
Η εφαρμογή των ενταλμάτων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αποτελεί αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τις υποψήφιες χώρες. Οι δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ υπογραμμίζουν την ανάγκη για σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, παρά τις πολιτικές αντιδράσεις και τις διπλωματικές πιέσεις.