Ο Δημήτριος Κυβέλος είναι ένας από τους πλέον επιφανείς δικηγόρους, που εκπροσωπούν την νεώτερη γενιά, αν και είναι «χωμένος» στον νομικό χώρο από τότε που άνοιξε τα μάτια του, τα οποία πρώτα είδαν το φως της δικαιοσύνης και μετά το φως της ζωής. Η μητέρα του, μια από τις καλύτερες δικηγόρους της Αθήνας, η οποία απεβίωσε πριν λίγα χρόνια από λευχαιμία, έκανε τον Δημήτρη να αγαπήσει και να αφοσιωθεί στην Νομική επιστήμη από μικρό παιδί. Ο Δημήτρης Κυβέλος ήξερε Νομικά πριν καν μπει στην Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα, από τους νεώτερους δικηγόρος στον Αρειο Πάγο, με βασικό προσόν, αλλά και φυσικό χάρισμα, την εξωδικαστική επίλυση διαφορών, έχει φέρει εις πέρας πολύ δύσκολες υποθέσεις, με απόλυτη επιτυχία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία.
Το δικηγορικό γραφείο του «Δημήτρης Κυβέλος και Συνεργάτες», το οποίο ιδρύθηκε από την μητέρα του Σταυρούλα Κακούνη το 1980, παρέχει υπηρεσίες που συνδυάζουν βαθιές νομικές γνώσεις, πρωτοποριακή νομική σκέψη, επαγγελματισμό, αποτελεσματικότητα, εξειδίκευση και τεχνογνωσία. Κάθε ομάδα εργασίας αποτελείται από τους κατάλληλους δικηγόρους για τις συγκεκριμένες ανάγκες του πελάτη, με τον οποίο διατηρούν ισχυρούς δεσμούς, στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, εχεμύθειας και σεβασμού.
Ολο το δυναμικό της εταιρείας «Δημήτρης Κυβέλος και Συνεργάτες» είναι μάχιμοι, παλαιοί και νέοι, άρτια καταρτισμένοι δικηγόροι και με διαρκή διά βίου εκπαίδευση, με ήθος, αίσθημα ευθύνης και δημιουργική πρακτική, συνέπεια και όρεξη πάντα πρόθυμοι να χειριστούν ακόμα και την πιο περίπλοκη-απαιτητική νομική υπόθεση. Επιπλέον συνεργάζεται με ένα δίκτυο άριστα καταρτισμένων και πλήρως ενημερωμένων συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, πιστοποιημένων εκτιμητών, μηχανικών και λογιστών και εγγυάται την άμεση, ταχεία και επιτυχή διεκπεραίωση των υποθέσεων που αναλαμβάνει. Οι Νομικές Υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία «Δημήτριος Κυβέλος και Συνεργάτες», αναφέρονται στους εξής Τομείς Δικαίου για την διεκπεραίωση Υποθέσεων και Κάλυψη Αναγκών στην Ελλάδα Κατοίκων Εξωτερικού, Ομογενών και Αλλοδαπών: Αστικό, Εργατικό, Ποινικό, Δημοσίων Εργων, Οικογενειακό, Διαχείριση και Μισθώσεις Ακινήτων, Κληρονομικό Δίκαιο.
Κύριε Κυβέλο ποια είναι τα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο οι ομογενείς της Αμερικής στην Ελλάδα;
Οι ομογενείς της Αμερικής, ιδίως εκείνοι που διατηρούν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, όπως ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι στο χωριό, αντιμετωπίζουν πρωτίστως προβλήματα φορολογικής φύσεως με κυριότερο το ζήτημα της αποφυγής διπλής φορολόγησης. Αλλα προβλήματα που αναφέρονται ιδιαίτερα συχνά είναι η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα και η νομική τακτοποίηση των κληρονομιών. Πολλές φορές μάλιστα, καλούνται αμιγώς Αμερικανοί υπήκοοι, κληρονόμοι ομογενών, να ρυθμίσουν υποθέσεις που αφορούν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν κάποια ιδιαιτερότητα, διότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν συνηθίσει να συναλλάσσονται με το Ελληνικό Δημόσιο και συνεπώς δεν έχουν εμπειρία από το χρόνο και τις διαδικασίες που απαιτείται για να διεκπεραιωθούν οι διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες στη χώρα μας.
Η γραφειοκρατία παραμένει μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα;
Οι δύο μεγαλύτεροι εχθροί της ανάπτυξης είναι η γραφειοκρατία και η διαφθορά. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι γνωστό και διαχρονικό. Σήμερα η γραφειοκρατία κοστίζει στην Ελλάδα 6,5% του ΑΕΠ ετησίως, και η διαφθορά υπολογίζεται ότι κοστίζει άλλο 6%. Τα τελευταία όμως χρόνια έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια διέξοδος στο πρόβλημα μέσω ενός γενναίου Προγράμματος Ψηφιοποίησης του Κράτους. Η ψηφιοποίηση, αφενός μειώνει την γραφειοκρατία και, αφετέρου, συμβάλλει στην καταπολέμηση της διαφθοράς, αφού κανείς δεν μπορεί να «λαδώσει» ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή για να «τρέξει» πιο γρήγορα η δουλειά του. Ηδη η προηγούμενη κυβέρνηση προέβη στην ορθή κίνηση της σύστασης υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με στόχο τον συντονισμό της ψηφιοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών και την μείωση της αυτοπρόσωπης παρουσίας των πολιτών στις υπηρεσίες, ενώ η παρούσα κυβέρνηση έχει σημειώσει αξιόλογη πρόοδο και έχει επιταχύνει σημαντικά την ανωτέρω διαδικασία. Αλλωστε, η παρούσα υγειονομική συγκυρία λόγω της εμφάνισης του Covid-19 έχει καταστήσει de facto αναγκαία την επιτάχυνση της εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης των πολιτών. Επίσης μέσω του Covid-19 και οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (δημόσιοι υπάλληλοι, policymakers, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες) αναγκάζονται να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες και διαδικασίες, ακόμα και εάν ένα μέρος από αυτούς δεν ήταν πρόθυμοι να το κάνουν. Βλέπουμε λοιπόν τα τελευταία χρόνια πολλά πράγματα να αλλάζουν προς το καλύτερο στον τομέα της γραφειοκρατίας, γεγονός όμως που δεν σημαίνει ότι δεν έχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει.
Το να έχει κανείς ένα ακίνητο στην Ελλάδα τον εμπλέκει στη γραφειοκρατία;
Η κυριότητα ενός ακινήτου προφανώς γεννά κάποιες υποχρεώσεις, όπως είναι ενδεικτικά η υποβολή ετήσιας φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα, η διαχείρισή του, αλλά και η δήλωσή του στο Κτηματολόγιο. Ειδικά το τελευταίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της αγοράς των ακινήτων, η οποία επιτέλους χαρακτηρίζεται από ασφάλεια και εμπιστοσύνη στις συναλλαγές. Τούτο θα μεγαλώσει το ήδη υπάρχον επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την ελληνική αγορά ακινήτων. Μετά το σοκ της μνημονιακής περιόδου, με συνεχή καθίζηση των τιμών από το 2009 έως και το 2017, τα τελευταία δύο έτη είχαμε ανάκαμψη στις τιμές, κυρίως λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές για Airbnb, Golden Visa αλλά και τοποθετήσεις σε μια αγορά που παρουσιάζει έντονη προοπτική ανόδου. Σε κάθε περίπτωση, οι συνεχείς μεταβολές στο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με την απόκτηση, αξιοποίηση και φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη παροχής εξειδικευμένων νομικών συμβουλών από καταρτισμένους ειδικούς στην διαχείριση της ακίνητης περιουσίας. Να σημειώσω επίσης ότι το Κράτος θα πρέπει να διευκολύνει κατά προτεραιότητα την απόκτηση ή διατήρηση της ακίνητης περιουσίας Ελλήνων ομογενών στην Ελλάδα, αφού πολλές φορές η ύπαρξη ακίνητης περιουσίας αποτελεί τον μόνο σύνδεσμο της δεύτερης και τρίτης γενιάς Ομογενών με την Ελλάδα.
Πώς θα μπορούσαν να ενισχυθούν αυτοί οι δεσμοί;
Κατά τη γνώμη μου η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη χώρα που έχει περάσει κατά το παρελθόν, αλλά και πρόσφατα, μεγάλες δυσκολίες. Δυσκολίες που ανάγκασαν εκατομμύρια Ελληνες να ξενιτευτούν και να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού. Περίπου 500.000 νέοι άνθρωποι, υψηλών προσόντων και δεξιοτήτων, εγκατέλειψαν τη χώρα την περίοδο 2008-2017. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους θα επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει μια μόνιμη βελτίωση του κλίματος στην Οικονομία, η οποία έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται. Πέραν τούτου όμως θα πρέπει να υπάρξουν και συγκεκριμένα κίνητρα που θα αφορούν ευαίσθητους τομείς με έμφαση στην αγορά εργασίας και την εκπαίδευση.
Για πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο «Δικηγορικό Γραφείο Δημητρίου Κυβέλου και Συνεργατών».
Διεύθυνση: Σόλωνος 134, Αθήνα Τηλέφωνο: 210-3642940/Fax: 210-3800432/Κινητό τηλέφωνο: 6944775719/ Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@ kiveloslawfirm.gr