«Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο θέλουμε να δηλώσουμε την αντίθεσή μας για τον εντεινόμενο αυταρχισμό της πολιτικής εξουσίας απέναντι στους εκπαιδευτικούς» – Το κείμενο με τις 520 υπογραφές πανεπιστημιακών
Εξαιτίας της συνεχιζόμενης διώξης των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή ενάντια στη διαδικασία αξιολόγησης, 520 πανεπιστημιακοί από πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό υπέγραψαν ένα κείμενο αλληλεγγύης για τους διωκόμενους εκπαιδευτικούς.
Η κίνηση αυτή στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης στους/στις απεργούς εκπαιδευτικούς και τονίζει την ανάγκη για προστασία του δημόσιου σχολείου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών. Μέσα από αυτή τη συλλογική δήλωση, αναδεικνύεται η αντίθεση στην αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης και η απαίτηση για περισσότερη στήριξη στη δημόσια εκπαίδευση και στους δασκάλους της.
«Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο θέλουμε να δηλώσουμε την αντίθεσή μας για τον εντεινόμενο αυταρχισμό της πολιτικής εξουσίας απέναντι στους εκπαιδευτικούς» αναφέρουν μεταξύ άλλων στο κείμενο.
Μάλιστα, ανάμεσα στα ονόματα των πανεπιστημιακών που υπέγραψαν το κείμενο, «φιγουράρει» και το όνομα του πασίγνωστου Αμερικανού καθηγητή Michael W. Apple, ο οποίος είναι συγγραφέας, θεωρητικός της εκπαίδευσης που ειδικεύεται στην πολιτισμική πολιτική, τη θεωρία και την έρευνα του προγράμματος σπουδών και την κριτική διδασκαλία.
Κείμενο αλληλεγγύης 520 πανεπιστημιακών στις/στους απεργούς εκπαιδευτικούς που διώκονται
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έλαβε και σας προωθεί κείμενο αλληλεγγύης στις/στους απεργούς εκπαιδευτικούς που διώκονται το οποίο υπογράφουν μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας από πανεπιστημιακά ιδρύματα όλης της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η λίστα συνεχώς επικαιροποιείται.
Η έκφραση αλληλεγγύης προς τον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, από φορείς και συλλογικότητες όλης της χώρας, μας δίνει δύναμη και αισιοδοξία και αποτελεί την πιο μεγάλη ασπίδα στον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς.
Από το ΔΣ της ΔΟΕ
Απλώνεται το κύμα αλληλεγγύης στις/στους απεργούς εκπαιδευτικούς που διώκονται. Εκατοντάδες πανεπιστημιακοί από όλα τα ΑΕΙ της χώρας αλλά και από ΑΕΙ του εξωτερικού, δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στους/στις απεργούς εκπαιδευτικούς που διώκονται από την κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ για τον αγώνα τους για δημόσια δωρεάν παιδεία, ενάντια στην εφαρμοζόμενη αξιολόγηση του Ν.4823/2021. Ανάμεσά τους, ο Michael W. Apple, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν και Συνεργάτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, γνωστοί παιδαγωγοί, ιστορικοί της εκπαίδευσης, καθηγητές εργατικού και συνταγματικού δικαίου.
Παραθέτουμε τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού στα οποία διδάσκουν οι αλληλέγγυοι/ες πανεπιστημιακοί:
Πανεπιστήμια του εξωτερικού
- Brunel University of London, Αγγλία
- Cinvestav, Μεξικό
- Edinburgh Napier University, Σκωτία
- ETH Zurich (Ελβετικό Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο), Ελβετία
- KU Leuven University, Βέλγιο
- Manchester Metropolitan University, Αγγλία
- Oslo Metropolitan University, Νορβηγία
- Princeton University, HΠΑ
- Radboud University, Ολλανδία
- Sorbonne University, Paris, France
- Swansea University, Britain, Αγγλία
- The University of Manchester, Αγγλία
- Tilburg University, Ολλανδία
- Université Paris Cité, Γαλλία,
- University of Amsterdam, Ολλανδία
- University of Massachusetts Boston, ΗΠΑ
- University of Picardy Jules Verne, Γαλλία
- University of Southampton UK, Αγγλία
- University of Sussex, Αγγλία
- Vrije Universiteit Amsterdam, Ολλανδία
- Vrije Universiteit Amsterdam, Ολλανδία
- Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης, Δανία
- Πανεπιστήμιο Νότιου Ιλλινόις, ΗΠΑ
- Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ, Αυστραλία
- Πανεπιστήμιο της Λιλ, Γαλλία
- University of Wisconsin, Madison, ΗΠΑ
- University of Manchester, Αγγλία
- University of Tübingen, Germany
Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα
- Ακαδημία Αθηνών
- Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.)
- Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ)
- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
- Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ)
- Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (ΔιΠαΕ)
- Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
- Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
- Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ )
- Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)
- Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ)
- Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
- Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
- Ιόνιο Πανεπιστήμιο
- Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ)
- Πανεπιστήμιο Αιγαίου
- Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ)
- Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
- Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
- Πανεπιστήμιο Κρήτης
- Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ)
- Πανεπιστήμιο Πατρών
- Πανεπιστήμιο Πειραιώς (ΠΑΠΕΙ)
- Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
- Πάντειο Πανεπιστήμιο
- Πολυτεχνείο Κρήτης
Η συλλογή υπογραφών από μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας συνεχίζεται: https://forms.gle/sbiF7cicUviHSSC9A
Ακολουθεί το κείμενο και οι υπογραφές
Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο θέλουμε να δηλώσουμε την αντίθεσή μας για τον εντεινόμενο αυταρχισμό της πολιτικής εξουσίας απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Παρατηρούμε με ανησυχία πως οι εκπαιδευτικοί παραπέμπονται στα Πειθαρχικά Συμβούλια διότι, υλοποιώντας τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ) αλλά και των τοπικών συλλόγων, απέχουν από τη διαδικασία της αξιολόγησης που προβλέπει ο Ν.4823/21 υπερασπίζοντας το δημόσιο δωρεάν σχολείο. Μας προκαλεί ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση ότι αυτή τη στιγμή οδηγούνται ή απειλούνται να παραπεμφθούν άμεσα στα Πειθαρχικά Συμβούλια χιλιάδες εκπαιδευτικοί, τη στιγμή που συμμετέχουν στη νόμιμη Απεργία -Αποχή των συνδικάτων τους.
Είμαστε βέβαιοι ότι οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται στήριξη στον καθημερινό αγώνα τους για μόρφωση των παιδιών και όχι επίδειξη αυταρχισμού από την πολιτεία. Η Δημοκρατία στο σχολείο και η ελευθερία διατύπωσης της άποψης των εκπαιδευτικών είναι περισσότερο από ποτέ, σήμερα απαραίτητος όρος για να παραχθούν θετικά εκπαιδευτικά αποτελέσματα.
Καλούμε το υπουργείο να σταματήσει την επίδειξη αυταρχισμού απέναντι στους εκπαιδευτικούς και να πάρει μέτρα στήριξης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.