Η Αθήνα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη σταθεροποίηση του Λιβάνου, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την περιοχή, όπως τόνισε ο Λιβανέζος Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τη φάση που διανύει η χώρα του ως «την πιο επικίνδυνη στην ιστορία της». Η ελληνική διπλωματία, με το βλέμμα και στη Συρία, επιδιώκει να αποτρέψει νέες μεταναστευτικές ροές, να προστατεύσει τους ορθόδοξους πληθυσμούς και να αποτρέψει γεωπολιτικά παίγνια από άλλους δρώντες σε μια περιοχή που βρίσκεται σε κενό ισχύος.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Βηρυτό, όπου το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, τον Πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι και την ελληνική κοινότητα. Το ταξίδι αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, με την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ και την ανάληψη του ελέγχου μεγάλων πόλεων από αντάρτες, γεγονός που αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή.
Ο Λίβανος φιλοξενεί 1,5 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες, αντιπροσωπεύοντας το 1/3 του πληθυσμού του. Η επιβάρυνση στις υποδομές, τις θέσεις εργασίας και τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας είναι τεράστια, ενώ οι πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις έχουν εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει μήνυμα υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως θεματοφύλακα των ορθόδοξων πληθυσμών και της γεωπολιτικής ισορροπίας.
Η Ελλάδα επιθυμεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις στον Λίβανο και τη Συρία, αναγνωρίζοντας τη γεωγραφική εγγύτητα και τις πιθανές επιπτώσεις που μπορούν να προκύψουν. Ο κ. Μητσοτάκης, ως ο πρώτος ηγέτης μέλους της ΕΕ που επισκέπτεται τη Βηρυτό μετά τη συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ, επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της χώρας μας στην περιοχή.
Στις συνομιλίες με την ηγεσία του Λιβάνου θα συζητηθεί και η ενίσχυση των κρατικών δομών, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην εφαρμογή της εκεχειρίας και στη διατήρηση της εσωτερικής σταθερότητας. Ο ελληνικός στόχος είναι να ελέγχουν οι Λιβανέζικες Ένοπλες Δυνάμεις (LAF) τα σύνορα με το Ισραήλ και όχι η Χεζμπολάχ. Με περίπου 70.000-80.000 μέλη, οι LAF διασφαλίζουν την ειρήνη ανάμεσα στις 18 θρησκευτικές κοινότητες του Λιβάνου, αποφεύγοντας εμπλοκές στις συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.
Η ελληνική αποστολή περιλαμβάνει τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτρη Χούπη, και αποσκοπεί στην προώθηση της ελληνικής παρουσίας ως δύναμης σταθερότητας και ειρήνης στη Μέση Ανατολή.