Με ισχυρή δυναμική ξεκίνησε η νέα τουριστική σεζόν, που εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα ίδια και λίγο υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις διεθνείς αφίξεις της περασμένης χρονιάς.
Απρόσμενη ώθηση στο ξεκίνημα της νέας τουριστικής χρονιάς έδωσαν δύο θρησκευτικές γιορτές, το Πάσχα των Καθολικών και το μουσουλμανικό Σεκέρ Μπαϊράμ, που έφεραν χιλιάδες τουρίστες σε Κρήτη, Ρόδο, Κω και Κέρκυρα, καθώς και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως τα «αγαπημένα» των τούρκων επισκεπτών.
Ξενοδοχεία: Αποεπενδύουν τα funds, εισέρχονται Έλληνες επιχειρηματίες
Τούρκοι επισκέπτες
Το Σεκέρ Μπαϊράμ, που φέτος γιορτάστηκε από τις 6 έως τις 14 Απριλίου, συνέπεσε με την εφαρμογή της νέας διαδικασίας έκδοσης της visa express για τους επισκέπτες από την Τουρκία, που συμφωνήθηκε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Η visa express, διάρκειας επτά ημερών, επιτρέπει σε τούρκους πολίτες να επισκέπτονται 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος, Σύμη, Καστελλόριζο, Λήμνος, Κάλυμνος και Λέρος.
Η κορύφωση των επισκέψεων από τη γειτονική χώρα ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή και συνεχίζεται έως και σήμερα. Στο διάστημα αυτό μόνο στα 10 νησιά για τα οποία ισχύει η visa express, σύμφωνα με ταξιδιωτικούς πράκτορες, επρόκειτο να έρθουν περί τους 20.000 τούρκους πολίτες για να γιορτάσουν το Μπαϊράμι. Στον αριθμό αυτόν δεν περιλαμβάνονται οι Τούρκοι που έφτασαν στη χώρα μας οδικώς. Η δυνατότητα έκδοσης visa express στα νησιά θα υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, γεγονός που αναμένεται να ανεβάσει τον αριθμό των τούρκων επισκεπτών κοντά στο ένα εκατομμύριο!
Γερμανοί και Βρετανοί
Την ίδια στιγμή, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε Κρήτη, Ρόδο, Κω και Κέρκυρα, οι οποίες ανοίγουν σταδιακά, υποδέχθηκαν πάνω από 30.000 επισκέπτες από ευρωπαϊκές χώρες. Την αυλαία της φετινής σεζόν άνοιξαν η γερμανική, η βρετανική και η ολλανδική αγορά, που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου.
Οι πρώτες αφίξεις πτήσεων τσάρτερ σε ελληνικά νησιά ξεκίνησαν από τις 23 Μαρτίου, λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα των Καθολικών.
Μεγάλοι tour operators όπως η TUI και η Jet2.com πρόσθεσαν παραπάνω πτήσεις και πακέτα σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς στην Ελλάδα για το καλοκαίρι. Επίσης, ενέταξαν και νέους ελληνικούς προορισμούς στα προγράμματά τους. Οι επικεφαλής της TUI μάλιστα μιλούν για αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 10%.
Παράγοντες του κλάδου δηλώνουν αισιόδοξοι, καθώς, όπως λένε, η ανταπόκριση των μεγάλων αγορών της Βρετανίας και της Γερμανίας, όπως και άλλων σημαντικών αγορών, είναι σημαντική και θα βαίνει συνεχώς αυξανόμενη.
Πάντως, το «στοίχημα» για τους παράγοντες του τουρισμού είναι οι ενισχυμένες αφίξεις να αποτυπωθούν και σε αυξημένες διανυκτερεύσεις, δεδομένου ότι το προφίλ των επισκεπτών έχει αλλάξει. Ειδικότερα, η νέα γενιά ταξιδιωτών και συγκεκριμένα οι Millennials προτιμούν να κάνουν περισσότερα ταξίδια μικρότερης διάρκειας.
Η… ακτινογραφία
Η νέα σεζόν που φέτος ξεκίνησε νωρίς, με βάση τα έως τώρα στοιχεία των κρατήσεων, αναμένεται να επιμηκυνθεί έως το τέλος του φθινοπώρου.
Ακτινογραφώντας τις εκτιμήσεις των φορέων του κλάδου, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) επισημαίνουν ότι η Ελλάδα φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος στη διεθνή τουριστική αγορά. Οι αυξήσεις στις προκρατήσεις σε κάποιες περιοχές ξεπέρασαν το 10%, γεγονός που δείχνει ότι οι ξένοι επισκέπτες «ψηφίζουν» δυναμικά Ελλάδα. Οπως επισημαίνουν, όλα δείχνουν ότι σε επίπεδο αφίξεων, θα έχουμε μια θετική χρονιά και, γιατί όχι, ένα νέο ρεκόρ.
Ο υπερτουρισμός
Πάντως, διάχυτος είναι ο προβληματισμός των επαγγελματιών του κλάδου για το τι μέλλει γενέσθαι με τα φαινόμενα του υπερτουρισμού, τα οποία πέραν των γνωστών νησιωτικών προορισμών της Μυκόνου και της Σαντορίνης, εξαπλώνονται γρήγορα και σε άλλους προορισμούς και η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές αγγίζει ήδη τα όρια του κορεσμού. Πέρυσι ο μεγαλύτερος αριθμός νέων οικοδομικών αδειών εκδόθηκε σε νησιωτικούς δήμους-προορισμούς. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται προορισμοί του Ιονίου, των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και της Κρήτης.