Τι σκέφτονται οι ειδικοί για την πλήρη ελευθερία που θα απολαμβάνουν εφεξής οι εμβολιασμένοι σε χώρους διασκέδασης και εστίασης; Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα νέα μέτρα σε χώρους εστίασης και διασκέδασης θα τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας ως προς την αντισηψία και τήρηση μάσκας από το προσωπικό, ωστόσο η διασκέδαση θα γίνεται με ελευθερία. Στους μεικτούς χώρους θα ισχύει ο, τι μέχρι σήμερα . Τα νέα μέτρα ξεκινούν από το Σάββατο 09/10/2021 και θα διαρκέσουν 15 ημέρες οπότε και θα αξιολογηθούν εκ νέου.
Τι σκέφτονται οι ειδικοί για την πλήρη ελευθερία που θα απολαμβάνουν εφεξής οι εμβολιασμένοι σε χώρους διασκέδασης και εστίασης; Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα νέα μέτρα σε χώρους εστίασης και διασκέδασης θα τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας ως προς την αντισηψία και τήρηση μάσκας από το προσωπικό, ωστόσο η διασκέδαση θα γίνεται με ελευθερία. Στους μεικτούς χώρους θα ισχύει ο, τι μέχρι σήμερα . Τα νέα μέτρα ξεκινούν από το Σάββατο 09/10/2021 και θα διαρκέσουν 15 ημέρες οπότε και θα αξιολογηθούν εκ νέου.
Της Δήμητρας Τριανταφύλλου
« Είναι μια κίνηση με υψηλό ρίσκο δεδομένου ότι στις περιοχές με κακή επιδημιολογική εικόνα υπάρχει ταυτόχρονα και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού» σχολιάζει τη νέα απόφαση της κυβέρνησης για περισσότερη ελευθερία και προνόμια στους εμβολιασμένους, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Όπως συνεχίζει να αναλύει το σκεπτικό του: «Από τη μια είναι φανερά μια προσπάθεια να δοθεί ένα θετικό κίνητρο με πρακτικό παράλληλα τρόπο για τον εμβολιασμό. Υπάρχει μια μερίδα σε αυτούς που δεν εμβολιάζονται οι οποίοι δεν είναι αρνητές αλλά βρίσκονται στο μεταίχμιο για δικούς τους προσωπικούς λόγους. Στη συγκεκριμένη ομάδα αυτό το μέτρο μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Είναι λοιπόν μια λογική στόχευση. Ειδικά στην ηλικιακή ομάδα των 20 και 30 ετών το κίνητρο της διασκέδασης είναι πολύ πιο πειστικό από τα δωρεάν gigabyte».
«Στο club μόνο εμβολιασμένοι αλλά στο λεωφορείο όλοι μαζί»
Από την άλλη, σύμφωνα με τον κο Σαρηγιάννη, είναι γνωστό ότι οι εμβολιασμένοι και επιμολύνουν και μπορούν να επιμολυνθούν. Όπως το εξηγεί ο ίδιος: «Δεδομένου λοιπόν ότι αυτοί οι άνθρωποι θα χορεύουν χωρίς μάσκες η μόλυνση μέσω αναπνευστικής οδού (και στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για την εκπνοή) θα είναι ένας κίνδυνος. Τα εμβόλια έχουν μικρό ποσοστό διαφυγής στην ανοσία και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Αν μεγαλώσουμε την εικόνα θα δούμε ότι οι κίνδυνος πολλαπλασιάζεται και το τοπίο της ενδεχόμενης διασποράς αλλάζει.
»Την ίδια στιγμή, μπορεί οι εμβολιασμένοι μέσα σε ‘φούσκες’ όπου θα κινούνται μόνο αυτοί να ρίχνουν σημαντικότατα τις πιθανότητες διασποράς, παρόλα αυτά στην καθημερινότητα συνυπάρχουν με ανεμβολίαστους καταρχάς στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε κακές συνθήκες καιμε μικρή ασφάλεια. Οι εμβολιασμένοι έχουν άρα σοβαρές πιθανότητες να κολλήσουν κορονοϊό από τους ανεμβολίαστους σε άλλους χώρους, όπως τα ΜΜΜ που ανέφερα, και να μεταδώσουν τον ιό στους χώρους διασκέδασης όπου θα είναι ελεύθεροι».
Στο δια ταύτα, για τον κο Σαρηγιάννη, το νέο αυτό μέτρο θα μπορεί να σταθεί καλύτερα αν ταυτόχρονα αυξήσουμε κατά 40% τα τεστ που θα κάνουμε σε ημερήσια βάση συμπεριλαμβάνοντας τους εμβολιασμένους για να έχουμε καλή εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης. Όπως μας λέει ο ίδιος: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα 400.000 τεστ ημερησίως ( σ.σ κατά τον κο Σαρηγιάννη σε αυτό τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται τα self test, τα rapid test και τα μοριακά). Όσα περισσότερα τεστ διενεργούνται τόσο περισσότερο κλείνουμε την αλυσίδα της διασποράς. Πρέπει να πάμε στα 650.000 τεστ ημερησίως από τη στιγμή που θέλουμε να παίρνουμε μέτρα με ρίσκο».
«Η πράξη έδειξε ότι οι προβλέψεις για έκρηξη κρουσμάτων δεν βγαίνουν πάντα σωστές»
Ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας λέει με τη σειρά του και ο ίδιος πως «αν πιστεύουμε στα οφέλη του εμβολιασμού πρέπει να υποστηρίζουμε μέτρα σαν και αυτά. Την ίδια στιγμή, η βιβλιογραφία και τα δεδομένα δείχνουν πως νοσούν και οι εμβολιασμένοι. Έχουν και αυτοί λοιπόν μερίδιο στις καθημερινές μολύνσεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αποτιμάμε συχνά αυτό το μέτρο, να το παρακολουθούμε στενά όπως και ανακοινώθηκε. Οι εμβολιασμένοι που απολαμβάνουν περισσότερα προνόμια θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι με αυτή τους την ελευθερία- τα προνόμια δε σημαίνουν απόλυτη επιστροφή στη ζωή πριν τον κορονοϊό.
»Ας σημειώσουμε όμως και το εξής σημαντικό στοιχείο: οι προβλέψεις δεν επιβεβαιώνονται πάντα. Τον Σεπτέμβριο πολλοί έλεγαν ότι όλος αυτός ο κόσμος που θα επέστρεφε από τα νησιά στα μεγάλα αστικά κέντρα θα έδινε μια εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων και πολλές μολύνσεις. Αυτό τελικά δεν συνέβη. Είμαστε περίπου στις 150 νέες νοσηλείες την ημέρα όταν τον περασμένο Μάρτιο και τον περασμένο Νοέμβριο ήμασταν στις 400.
Λέγαμε επίσης ότι το άνοιγμα των σχολείων θα έφερνε πολύ γρήγορα εξίσου μεγάλη αύξηση κρουσμάτων αλλά ούτε αυτό έχει συμβεί για την ώρα. Είμαστε βέβαια ακόμα σε μια περίοδο που ο καιρός βοηθάει αυτή την ‘κοινωνική απελευθέρωση’. Είναι μια απελευθέρωση που τη χρειαζόμαστε για να πάμε ένα βήμα παρακάτω στην καθημερινότητά μας με τον κορονοϊό. Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ξανά τους φοιτητές μου από κοντά στο πανεπιστήμιο».
ΠΗΓΗ : newsbeast