Προσβλητικές ματιές, υπερβολικές λέξεις, άσεμνες προτάσεις, πιο πρόσφατα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συνομιλίες ή αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι και σωματικές προσεγγίσεις. Σχεδόν δύο εκατομμύρια γυναίκες στον εργασιακό χώρο έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
Η σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο αποτελεί ένα δραματικό φαινόμενο με ανησυχητικές διαστάσεις. Σύμφωνα με έρευνες, δύο εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους πορείας.
Πρόκειται για ένα πρόβλημα με σοβαρές συνέπειες για τις θύματα, τόσο ψυχολογικά όσο και κοινωνικά και οικονομικά. Η παρενόχληση μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη, μειωμένη αυτοεκτίμηση, ακόμα και σε απώλεια εργασίας.
Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου, η τηλεργασία και η εξ αποστάσεως εργασία έχουν έρθει στο προσκήνιο ως εναλλακτικές λύσεις. Η μείωση της φυσικής επαφής μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών θεωρείται ότι μπορεί να μειώσει τις ευκαιρίες για παρενόχληση.
Ωστόσο, η “έξυπνη εργασία” δεν αποτελεί πανάκεια. Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να λάβει χώρα και μέσω ηλεκτρονικών μέσων, όπως το email ή τα social media. Επιπλέον, η απομόνωση που μπορεί να φέρει η τηλεργασία, σε συνδυασμό με την έλλειψη σαφών κανόνων και πολιτικών κατά της παρενόχλησης στις εταιρείες, μπορεί να αφήσει τις εργαζόμενες ευάλωτες.
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, απαιτείται μια συνολική προσέγγιση. Απαραίτητη είναι η υιοθέτηση αυστηρών πολιτικών μηδενικής ανοχής από τις εταιρείες, η εκπαίδευση των εργαζομένων, η ενίσχυση των θυμάτων και η δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος.
Παράλληλα, η νομοθεσία οφείλει να θωρακιστεί, θεσπίζοντας αυστηρότερες ποινές για τους θύτες και διασφαλίζοντας την εύκολη πρόσβαση των θυμάτων στη δικαιοσύνη.
Εάν παρενοχλείστε στην εργασία σας, υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για να σας βοηθήσουν. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την προϊστάμενή σας, το τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού ή έναν οργανισμό υποστήριξης θυμάτων. Δεν είστε μόνοι και δεν χρειάζεται να υπομείνετε την παρενόχληση.
Μόνο με ομαδική προσπάθεια και συλλογική ευθύνη μπορούμε να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία και να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές και αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον για όλους.