Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η ποιότητα του νερού που καταναλώνουν δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Αν δεν υπάρξει βελτίωση μέχρι το 2030, η υγεία περίπου 4,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων θα απειληθεί. Οι ασθένειες που σχετίζονται με το νερό, όπως η χολέρα και η σχιστοσωμίαση, συνεχίζουν να πλήττουν πληθυσμούς σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ελάχιστα λύματα επεξεργάζονται πριν καταλήξουν στο περιβάλλον.
Οι Κύριες Αιτίες Μόλυνσης των Υδάτων
Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού, η εξάπλωση των πόλεων και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος καθιστούν δύσκολη τη διασφάλιση ποιοτικού νερού για όλους. Η βιομηχανία και η γεωργία αποτελούν βασικές πηγές ρύπανσης, με την αυξανόμενη χρήση χημικών και φυτοφαρμάκων να επιβαρύνει τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα. Επιπλέον, σε πολλές περιοχές, οι βιομηχανίες απορρίπτουν τα απόβλητά τους απευθείας σε υδάτινα ρεύματα, με μόλις το 27% των βιομηχανικών λυμάτων να υφίσταται ασφαλή επεξεργασία.
Τα επεξεργασμένα λύματα παραμένουν μια υποτιμημένη πηγή, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως πηγή νερού, ενέργειας και θρεπτικών ουσιών. Παράλληλα, τα μη επεξεργασμένα λύματα ευθύνονται για το 1,57% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κλιματική κρίση.
Η Σοβαρή Επίπτωση των Μη Επεξεργασμένων Λυμάτων στις Πόλεις
Σε πολλές αστικές περιοχές χαμηλού εισοδήματος, ένα μεγάλο ποσοστό λυμάτων απορρίπτεται απευθείας στο πλησιέστερο κανάλι ή υδάτινο σώμα. Το αποτέλεσμα είναι η μόλυνση πυκνοκατοικημένων ζωνών με οικιακά λύματα, τοξικά χημικά και ιατρικά απόβλητα. Η ανεπαρκής επεξεργασία των οικιακών λυμάτων επηρεάζει αρνητικά τα οικοσυστήματα και την υγεία των ανθρώπων, με το 42% των οικιακών λυμάτων να παραμένει μη επεξεργασμένο.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία αυξάνεται όσο καθυστερούν οι επενδύσεις στην ασφαλή επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση των υδάτινων πόρων.
Διαβάστε Επίσης:
Γιατί η Alarco είναι η πρωτοπόρος εταιρεία στα φίλτρα νερού ;